Start > Ritul latin > Prioritatea vieții de familie

Prioritatea vieții de familie

28 December 2006
1,840 afișări

Autor: pr. Ernest Munachi Ezeogu
Traducere: Radu Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica I-a după Crăciun - Sfânta Familie (Anul C)

Un băiețel și-a salutat tatăl tocmai întors de la lucru și l-a întrebat: “Tăticule, cât de mult câștigi într-o oră?” Tatăl s-a uitat surprins și i-a spus: “Ascultă fiule, nici mama ta nu știe aceasta. Nu mă bate la cap, sunt obosit.” “Dar tăticule, te rog spune-mi! Cât de mult câștigi pe oră?”, a insistat băiatul. În final tatăl a renunțat să se mai opună și i-a răspuns: “Doisprezece dolari.” “Bine, tată”, a continuat băiatul. “Poți să îmi împrumuți zece dolari?” Tatăl a început să strige: “De aceea m-ai întrebat cât câștig? Fă bine și du-te la culcare și să nu mă mai deranjezi!” Peste noapte tatăl s-a tot gândit la ce a spus și a început să se simtă vinovat. Poate că băiatul vroia să cumpere ceva. În cele din urmă s-a dus în camera băiatului. “Dormi?” “Nu, tăticule. De ce?” “Uite aici banii pe care i-ai cerut în această seară”, i-a spus tatăl. “Mulțumesc, tăticule!”, răspunse băiatul și luă banii. Ridică apoi perna unde mai avea câțiva bani. “Acum am suficienți bani! Acum am doisprezece dolari!”, i-a spus băiatul tatălui. “Tăticule, poți să îmi vinzi acum o oră din timpul tău?” Evanghelia de astăzi are un mesaj pentru acest om și pentru noi toți, iar mesajul este că trebuie să investim mai mult din timpul nostru în viața de familie.

Evanghelia ni-l prezintă pe Isus la doisprezece ani. Era vârsta la care fiecare băiat evreu își celebra bar mitzvah-ul său, devenind astfel un evreu responsabil în fața legilor. Era ceremonia intrării legale în etapa de adult. Din acel moment tânărului evreu i se cerea să respecte legea și să facă pelerinajul anual la Ierusalim, ca orice bărbat evreu. Tinerii obișnuiesc să celebreze o anumită vârstă făcând acele lucruri care până atunci le era interzis să le facă. Știi că băiatul tău a crescut atunci când începe să nu îți mai spună unde merge. După cum vedem, nici Isus nu face excepție. Pentru a-și sărbători împlinirea vârstei de doisprezece ani, el merge la un curs de biblic organizat în Templu fără să le spună părinților. Când aceștia îl găsesc după două zile de căutări peste tot, el le spune: “De ce m-ați căutat? Nu știați că Eu trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” (Luca 2,49). Chiar și în familiile sfinte ocazional apar tensiuni și neînțelegeri.

Cea mai uimitoare parte a acestei întâmplări este chiar finalul: “Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor” (v. 51). La cei 12 ani ai săi Isus este adult conform preceptelor iudaice, și știe deja că misiunea Sa este să fie în casa Tatălui și să facă voia Acestuia. Experiența din Ierusalim arătase că era deja capabil să își îndeplinească misiunea, deoarece “toți cei care l-au ascultat s-au mirat de înțelepciunea și de răspunsurile Lui” (cf. v. 47). Marea nedumerire este aceasta: dacă Isus deja la vârsta de doisprezece ani era gata să își înceapă misiunea publică, era bine pregătit pentru ea, de ce atunci a coborât cu părinții Lui și și-a petrecut următorii optsprezece ani în obscuritatea unei case de tâmplar, pentru a-și începe misiunea publică abia la treizeci de ani? Au fost cei optsprezece ani care au urmat niște ani pierduți? Cu siguranță că nu! Într-un mod care este dificil de înțeles pentru noi, viața ascunsă a lui Isus în Nazaret a fost la fel de mult parte a misiunii sale pe pământ ca și viața publică. Ni se amintește că în acest timp “Isus creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor” (v. 52). Și dacă ne gândim că pentru fiecare an al vieții sale publice Isus a trăit zece ani în familie, începem să înțelegem importanța și prioritatea pe care El a acordat-o vieții de familie.

Avem două vieți: una privată sau de familie și alta publică sau profesională. Aceste două vieți trebuie să fie în armonie, dar prea adesea sunt în dezacord. În timp ce Isus a rezolvat dezacordul dând prioritate vieții sale private, noi, din păcate, încercăm să rezolvăm problema dând prioritate vieții profesionale, lăsându-ne familia să sufere. Rose Sands scria despre un bărbat nefericit, care nu știa să își arate iubirea pentru familie decât muncind din greu. “Pentru a le dovedi că îi iubește a trecut înot cel mai adânc râu, a traversat cel mai lat deșert și s-a urcat până în vârful celui mai înalt munte. Ea a divorțat atunci. El nu era acasă niciodată.” Celebrarea de astăzi a sfintei familii formată din Iosif, Maria și Isus ne amintește de viața de familie și ne provoacă să investim în ea, mai mult decât în viața profesională, chiar și atunci când slujba noastră este la fel de importantă ca salvarea întregii lumi.

Ritul latin