Start > Ritul latin > A venit o văduvă săracă

A venit o văduvă săracă

29 November 2006
1,831 afișări

Autor: pr. Raniero Cantalamessa
Traducere: Oana Capan
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXXII-a de peste an (Anul B)

Într-o zi, Isus stătea în fața vistieriei templului, privind oamenii care depuneau ofertele lor. A venit o văduvă săracă și a pus înăuntru tot ce avea, două monede de aramă. Isus s-a întors către discipolii Săi și le-a spus: “Adevăr vă spun că văduva aceasta săracă a pus mai mult decât toți cei care pun în caseta pentru ofrande pentru că toți au pus din surplusul lor, ea însă, a pus din sărăcia ei totul, tot ce mai avea la viața ei”. Putem numi această duminică “duminica văduvelor”. Despre o văduvă a fost vorba și în prima lectură, despre văduva din Sarepta, care a dat tot ce mai avea ca hrană (o mână de făină și puțin untdelemn) pentru a pregăti mâncare pentru profetul Ilie.

Este o bună ocazie pentru a ne îndrepta atenția atât asupra văduvelor cât și a văduvilor de astăzi. Faptul că Biblia vorbește atât de des despre văduve și niciodată despre văduvi se datorează faptului că în societatea străveche femeia care rămânea singură era într-un mai mare dezavantaj decât bărbatul care rămânea singur. Astăzi nu mai există această diferență. De fapt, în general se pare acum că femeile care rămân singure se descurcă mult mai bine decât bărbații.

Cu această ocazie doresc să tratez o temă care este de un interes categoric nu doar pentru cei văduvi, ci și pentru toți cei care sunt căsătoriți, în special în timpul acestei luni în care îi amintim pe cei decedați. Oare moartea unui soț sau a unei soții, care pune capăt din punct de vedere legal unei căsătorii, aduce cu sine și sfârșitul total al comuniunii dintre cele două persoane? Din acea legătură care a unit atât de puternic două persoane pe pământ va rămâne ceva și în cer, sau totul va fi uitat odată trecut pragul vieții veșnice?

Într-o zi, câțiva saducei au venit la Isus cu cazul neverosimil al unei femei care a fost succesiv soția a șapte frați, care au murit pe rând, întrebându-l a cui soție va fi ea după înviere. Isus le-a răspuns: “atunci când vor învia din morți, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii în ceruri” (Marcu 12,25). Interpretând greșit aceste cuvinte ale lui Isus, unii au susținut faptul că în concluzie căsătoria nu va avea nici o urmare în cer. Însă prin acest răspuns Isus respinge caricatura pe care saduceii au prezentat-o despre cer, ca și când ar urma să existe o simplă continuare a relațiilor pământești dintre soți. Isus nu exclude posibilitatea ca ei să redescopere în Dumnezeu legătura care i-a unit pe pământ.

Potrivit acestei viziuni, căsătoria nu se încheie total la moarte, ci este transfigurată, spiritualizată, eliberată de limitele care marchează viața pe pământ, și de asemenea nici legăturile dintre părinți și copii sau dintre prieteni nu vor fi uitate. Într-o prefață pentru morți liturgia proclamă: “Viața este transformată, nu luată”. Și căsătoria, care este parte a vieții, va fi transfigurată, nu anulată.

Ce se va întâmpla însă cu cei pentru care căsătoria pământească a constituit o experiență negativă, o experiență de neînțelegeri și suferințe? Oare această idee potrivit căreia legătura maritală nu se va rupe la moarte nu este oare pentru ei mai degrabă un motiv de teamă, decât o mângâiere? Nu, deoarece în trecerea din timp în eternitate binele rămâne și răul cade. Iubirea care i-a unit, poate doar pentru un timp scurt, rămâne; defectele, neînțelegerile, suferințele pe care și le-au produs unul altuia vor dispărea. De fapt, chiar această suferință, acceptată cu credință, va fi transformată în glorie. Mulți soți vor experimenta adevărata iubire unul față de celălalt doar când vor fi reuniți “în Dumnezeu” și cu această iubire va veni bucuria și deplinătatea uniunii, pe care nu le-au cunoscut pe pământ. În Dumnezeu toate vor fi înțelese, toate vor fi scuzate, toate vor fi iertate.

Unii vor întreba desigur ce se va întâmpla cu aceia care au fost în mod legitim căsătoriți cu mai multe persoane, despre văduvii și văduvele care s-au recăsătorit. (Acesta a fost cazul prezentat lui Isus, cu șapte frați care au fost căsătoriți succesiv cu aceeași femeie.) Și pentru ei trebuie să repetăm același lucru: ceea ce a fost iubire adevărată și dăruire de sine cu fiecare dintre soți sau soții, fiind în mod obiectiv un bine care vine de la Dumnezeu, nu va fi dizolvat. În cer nu va exista rivalitate în iubire sau gelozie. Aceste lucruri nu țin de iubirea adevărată, ci de limitele intrinseci ale creaturii.

Ritul latin