Start > Ritul bizantin > Dă drumul!

Dă drumul!

1 September 2006
2,421 afișări

Autor: pr. Anthony M. Coniaris
Traducere: Oana Capan
Copyright: ProFamilia.ro
Duminica a XII-a după Rusalii

Un om a alunecat accidental și a căzut de pe o stâncă. În cădere s-a prins de creanga unui copac și a rămas suspendat acolo. A început să se roage cum nu a mai făcut-o vreodată: “Doamne, scapă-mă! Doamne, Doamne!” Deodată Domnul i-a răspuns: “Da?” Omul s-a rugat: “Scapă-mă, Doamne!”
“Ai mers la biserică?” l-a întrebat Domnul.
“Da, am mers ori de câte ori am putut, dar promit să nu mai lipsesc niciodată dacă mă scapi de aici.”
“Ai ținut cele zece porunci?”
“Da, atâta cât am putut. Promit să le respect întru totul dacă mă vei scăpa.”
“Ți-ai spus rugăciunile în fiecare zi?”
“Da, Doamne, dar scapă-mă de pe stânca aceasta și voi fi cel mai rugător om din lume.”
“Ai contribuit generos la lucrarea Bisericii Mele?”
“Da, cred că da, dar voi dărui cu și mai mare generozitate în viitor. Scapă-mă doar de pe această stâncă.”
“Ai încredere în Mine?”
“Da, Doamne, am încredere totală în Tine.”
“Atunci dă drumul crengii”.

Dă drumul tuturor sprijinelor făcute de mâna omul de care te ții. Înlocuiește-le cu a te ține strâns de Dumnezeu. Dă drumul păcatului care te-a posedat. Se pare că devenim atât de obișnuiți cu păcatele noastre încât ne simțim confortabil cu ele și refuzăm să renunțăm la ele. Dă drumul urii. De câte ori nu auzim oameni spunând: “Fac orice pentru Tine, Doamne, dar nu îmi cere să îl iert pe cutare sau pe cutare”.

Dă drumul alcoolismului. La Hotelul Leamington s-a desfășurat o întrunire a Alcoolicilor Anonimi. Trei mii de persoane îmbrăcate la patru ace, cu o ținută demnă, au participat la banchet – toți foști alcoolici. Celor care nu mai băuseră de un an de zile li s-a cerut să se ridice. Apoi celor cu doi ani, apoi cu trei ani. Un preot care a fost de față mi-a spus că a fost cea mai însuflețitoare priveliște pe care a văzut-o vreodată. Toți acei oameni au fost readuși din moarte la viață pentru că au dat drumul crengii, sticlei, și și-au pus încrederea în Dumnezeu.

Tânărul bogat din Evanghelia de astăzi a venit la Isus căutând viața veșnică. Știind că păcatul care îl bloca pe el era iubirea de bani, Isus i-a prescris remediul: “Du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-mi”. Evanghelia ne spune că “auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuții. Iar Isus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în împărăția cerurilor!” Cu alte cuvinte, cât de greu este pentru aceia care devin atât de atașați de bogățiile lor, atât de înrobiți de posesiunile lor materiale, încât nu pot să dea drumul, deoarece posesiunile lor au devenit dumnezeul lor.

Asemenea tânărului din Evanghelia de astăzi, există mulți oameni astăzi care doresc tot ceea ce are de oferit Cristos: iertare, pace, asigurarea vieții veșnice alături de Dumnezeu – dar nu doresc să le dea drumul falșilor lor dumnezei, păcatelor care îi blochează. Astfel, Domnul ne întreabă astăzi: “Ai încredere în Mine?” Noi răspundem: “Da, Doamne, am încredere în tine.” “Atunci dă drumul”, spune El. “Dă drumul demonilor, dă drumul morții care se află în tine”. Noi răspundem în rugăciune: “Doamne, le dau drumul cu încrederea că mă vei aduce înapoi la viață”.

Ritul bizantin