Start > Ritul latin > Duminica a XIX-a (pentru copii)

Duminica a XIX-a (pentru copii)

10 July 2010
1,292 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XIX-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

Un prieten mi-a povestit într-o zi o întâmplare pe care vreau să v-o prezint.

Un trecător s-a oprit într-o zi în fața unei gropi unde lucrau trei muncitori.

L-a întrebat pe primul: “Ce faci, prietene?”

Respectivul i-a răspuns, fără să ridice capul: “Îmi câștig pâinea”.

A repetat întrebarea celui de al doilea: “Iar tu, ce faci?

Muncitorul, parcă mângâind obiectul pe care îl avea în mâini, a explicat. “Vedeți? Tai o piatră frumoasă…”

L-a întrebat pe ultimul: “Dar tu, prietene?”

Omul, ridicând privirea spre el, cu un aer satisfăcut și cu puțin orgoliu, a exclamat: “Construim o catedrală!”

Toți cei trei își făceau meseria.

Primul era mulțumit că poate să-și câștige cele necesare traiului; al doilea căuta să dea și un sens; dar numai al treilea conferea muncii sale măreția și demnitatea ei.

2. Tema

Fericit cel care face ceva din iubire!

3. Mesajul zilei

Predica va fi dezvoltată pe baza unui dialog progresiv între preot și copii, prin întrebări ca acestea:

- În Biserică este cineva care se semnează: “Slujitorul slujitorilor”. Cine este? Papa.

- De ce papa se consideră “slujitorul slujitorilor Domnului”? Pentru că Isus a spus: Cine vrea să fie primul să fie slujitorul tuturor. Mai ales în trupul mistic al lui Cristos, care este Biserica, a conduce înseamnă a sluji comunitatea.

- Papa este, deci, slujitorul slujitorilor, pentru că îi conduce pe toți slujitorii pentru a-l sluji pe Domnul. Preoții sunt numiți “miniștri”, adică slujitori; și cuvântul “diacon” înseamnă slujitor. În Biserică, toți suntem slujitori unii altora în iubire, pentru a-l sluji pe Dumnezeu. Care sunt principalele calități ale unui bun slujitor? Puterea, supunerea, iubirea față de stăpân, față de cei din familia acestuia, față de lucrurile sale…

- Ce câștigăm din slujirea lui Dumnezeu și a fraților? “Bine, slujitor bun și credincios, intră în bucuria stăpânului tău!” (parabola talanților, cf. Mt 25); “Fericit acel slujitor pe care stăpânul îl va găsi veghind la întoarcerea sa; adevăr vă spun, se va încinge, îl va așeza la masă și îl va servi” (Lc 12,44).

- Cine îl slujește cu iubire pe Dumnezeu are o surpriză formidabilă: Dumnezeu îl va servi. “Fericiți acei slujitori pe care stăpânul îi va găsi veghind la întoarcerea sa; adevăr vă spun, se va încinge, îi va așeza la masă și îi va servi” (Lc 12,37).

4. Exemple

a) Însușirea intereselor lui Dumnezeu și ale fraților.

În Midrash se povestește: îngerii servitori i-au spus într-o zi lui Dumnezeu: “I-ai dat voie lui Moise să scrie ceea ce vrea; atunci i-ar putea spune Israelului: «Eu v-am dat Tora!»” “Nu, a răspuns Dumnezeu, dar chiar dacă ar face-o, mi-ar fi fidel”.

Elevii Rabinului Isac din Worke l-au întrebat cum poate fi interpretată aceasta. El le-a răspuns printr-o parabolă:

“Un vânzător voia să plece într-o călătorie lungă. Și-a luat un ajutor și l-a trimis la magazin; el stătea mai mult în camera alăturată. De acolo îl auzea uneori pe ajutorul său, care îi spunea cumpărătorului: «Stăpânul nu poate vinde pentru atât de puțin». Vânzătorul nu a plecat. În al doilea an a auzit din camera alăturată: «Nu putem vinde pentru atât de puțin». El și-a amânat din nou călătoria. Dar în al treilea an, a auzit: «Nu pot să-l dau pentru atât de puțin». Atunci a plecat”.

b) “A sluji” înseamnă a iubi cu adevărat.

Un bărbier din Florența, văzând un sărman pelerin care trecea pe drum, l-a invitat astfel:

- Vino! Ce barbă lungă!

Acela i-a răspuns:

- Ce vrei? Nu am bani pentru ea.

Bărbierul a adăugat:

- Vino! Te voi rade din iubire față de Dumnezeu.

Pelerinul a intrat. Dar apa era rece, săpunul puțin, briciul ciobit, mâna neatentă. Sărmanul pelerin a fost ciopârțit ca și cum ar fi trebuit să fie mascat la carnaval. Plângea și gemea, încât câinele bărbierului a început să latre în drum.

- Fă-l să tacă! i-a spus bărbierul servitorului său.

Acesta s-a dus, dar câinele lătra mai tare decât înainte.

- Ce are în dimineața asta? a exclamat bărbierul furios.

A intervenit pelerinul, suspinând:

- Ah!… Probabil îl bărbieresc pe câinele tău din iubire față de Dumnezeu! (D. GUERRAZZI).

c) “Slujirea” nu se măsoară prin importanța gesturilor, ci prin iubire.

Sfânta Fecioară, cu Pruncul Isus în brațe, a hotărât să coboare pe pământ să viziteze o mănăstire. Mândri, toți călugării s-au așezat în rând, prezentându-se fiecare în fața sfintei Fecioare pentru a-i aduce omagiu. Unul a recitat o poezie, altul i-a arătat miniaturile pe care le pregătise pentru Biblie și un al treilea a recitat numele tuturor sfinților. Și tot așa, unul după altul, toți călugării i-au adus omagii Fecioarei și Pruncului.

Pe ultimul loc din rând a rămas unul, călugărul cel mai umil din convent, care nu studiase niciodată textele sacre ale epocii. Părinții lui erau persoane simple, care lucrau într-un vechi circ din apropiere, și l-au învățat numai să învârtă mingiuțele în aer.

Când a ajuns rândul lui, ceilalți călugări voiau să încheie cu omagierea, pentru că sărmanul acrobat nu avea nimic important de spus și ar fi putut afecta imaginea conventului. Dar și el, în adâncul inimii lui, simțea nevoia imensă de a le oferi ceva lui Isus și Mariei.

Plin de rușine, simțindu-se în centrul privirilor de reproș ale confraților, a scos din buzunarul rasei câteva portocale și a început să le învârtă: era singurul lucru pe care știa să îl facă.

Abia în acest moment Pruncul Isus a zâmbit și a început să bată din palme în brațele sfintei Fecioare. Iar sfânta Fecioară a întins mâinile spre acel călugăr, lăsându-l să-l țină puțin pe Prunc în brațe (P. COELHO, L’Alchimista, Bompiani, 1995).

d) Pentru a participa mai bine la Euharistie, fiecare dintre noi să se străduiască în această săptămână să facă un mic serviciu în casă, la școală sau în parohie, dar făcut din iubire.

Ritul latin