Start > Ritul latin > Duminica a XV-a (pentru copii)

Duminica a XV-a (pentru copii)

10 July 2010
1,204 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XV-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

O povestire antică ni-l prezintă pe un om căruia Creatorul i-a garantat împlinirea unei dorințe. Omul s-a gândit câteva secunde și apoi a spus: “Aș vrea să fac bine fără să știu”.

Dumnezeu l-a ascultat.

Mai târziu, Creatorul a considerat că este vorba despre o hotărâre atât de bună încât a transmis-o tuturor oamenilor.

Și așa a fost până în zilele noastre.

Nu te subevalua. Poate nu vei avea niciodată o confirmare, dar ești mult mai important decât crezi. Toți facem parte dintr-un plan mai mare pe care nu-l vom vedea niciodată în întreaga lui frumusețe.

2. Tema

“Creștin este cel care iubește, pentru că Dumnezeu este iubire“.

3. Mesajul zilei

Ce ne învață parabola bunului samaritean?

- Ne învață să-i iubim pe ceilalți, chiar dacă sunt necunoscuți sau dușmani, dându-le ajutor, timp, bani etc.

Știți cum puteți distinge un creștin adevărat de alții care sunt doar cu numele?

- Isus a spus: din aceasta vor recunoaște că sunteți ucenicii mei: dacă vă veți iubi unii pe alții.

- Creștinii se deosebesc de ceilalți nu atât prin faptul că poartă o medaliuță sau un crucifix, cât, mai ales, prin iubirea pe care demonstrează că o au. Semnele distinctive ale creștinilor sunt:

- – vorbesc cu iubire;

- – lucrează cu iubire;

- – gândesc cu iubire.

Știți cum a rezumat Isus cele zece porunci?

- Iubește-l pe Domnul tău din toată inima ta, cu toată puterea, iar pe aproapele ca pe tine însuți.

Isus ne dă o poruncă nouă: “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; așa cum v-am iubit eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții”.

- Biblia ne amintește în multe pagini de angajamentul de a-i iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, dar în fiecare dintre paginile ei ne descoperă că Dumnezeu ne iubește până la a deveni samaritean mântuitor.

- “Părinte, în Isus ne-ai arătat iubirea ta față de cei mici și săraci, față de cei bolnavi și cei excluși. Nu s-a închis niciodată în fața nevoilor și a suferințelor fraților. A vestit lumii prin viață și cuvânt că tu ești Tată și că ai grijă de toți fiii tăi” (Rugăciunea euharistică V/C).

Asemenea lui Isus, noi toți, fiii lui Dumnezeu, trebuie să devenim buni samariteni.

4. Exemple

Biserica ne amintește: “Mai ales astăzi crește obligația să devenim cu generozitate aproapele fiecărui om și să-l slujim prin fapte pe cel care trece pe lângă noi, bătrân abandonat de toți sau muncitor străin disprețuit pe nedrept sau emigrant sau copil dintr-o familie cu dificultăți sau flămând care face apel la conștiința noastră…” Pot fi utile aceste mărturii.

a) Este încă vie în memoria noastră amintirea Sarei Folino, lovită de o mașină condusă de un extra-comunitar beat. “Avea cincisprezece ani, era din Torvajanica, era angajată în parohie, credea în pace și în posibilitatea ca oamenii să cadă de acord între ei. Banii adunați la înmormântarea ei au fost trimiși copiilor ruandezi și celor din centrul de primire al imigranților. Și prietenii ei vegheau ca amintirea ei să nu fie murdărită de gesturi de intoleranță”. “Am învățat să caut să înțeleg persoanele și pe mine însămi, scrie Sara, să privesc în inima mea pentru a înțelege lucruri despre care nu m-am întrebat niciodată. Vreau să continui să urmez această cale pentru a nu mă opri ca un zid care nu ne face să ne simțim liberi, ci marionete”. Nu sunt numai cuvinte: părinții povestesc întâmplări. Sara invită la prânz un vânzător ambulant de culoare pe care l-a întâlnit în fața casei. Plânge când tatăl povestește despre linșarea unui imigrant de către șase tineri la stația de autobuz. Dojenește câțiva colegi de școală care se iau de marocani, “toți bețivi și hoți”.

“Era o fată matură, în formă. Cu siguranță, nu era bigotă”, povestește Fabrizio Cecchini, fostul ei profesor de religie și responsabil al Centrului Misionar Diecezan. “Sara căuta valori, avea un simț ascuțit al vieții și al dreptății și nu se mulțumea cu explicații ușoare. Mi-a cerut deseori să vină cu mine în Africa, într-o călătorie pe care o organizăm în misiuni. Dar era încă prea tânără” (B. CAROZZOLO, Famiglia Cristiana, 3/1995).

b) Într-o după-amiază, un copil a ieșit la plimbare în oraș, însoțit de tatăl său.

La un moment dat, a trecut un domn foarte robust. Părea un butoi. Se clătina la fiecare pas. Văzând aceasta, copilul a râs în hohote și, în momentul îl care domnul i-a depășit, l-a tras pe tatăl său de haină și i-a spus:

- Ai văzut, tată, ce gras e domnul acela? E atât de gras că nu poate nici să meargă.

Tatăl a tăcut o clipă. Iritat de atitudinea fiului, a considerat că e bine să-i dea acest răspuns:

- Știi, nici nu mi-am dat seama. Îl priveam în față și am văzut doar că zâmbea.

După o pauză lungă, a adăugat:

- Când întâlnești pe cineva, nu te opri la aspectul său fizic. Privește-i fața: acolo ai putea găsi chiar un cadou pentru tine.

Întorcându-se spre casă, s-au întâlnit din nou cu domnul de mai înainte. Și de această dată, copilul a ridicat privirea și a văzut că omul era orb de un ochi. Dar când l-a salutat, i-a zâmbit cu atâta bucurie și mulțumire, încât lumina acelui zâmbet, pentru o clipă, a șters chiar și malformația sa.

c) Într-o zi, în satul său natal, se juca de-a războiul cu un prieten. S-a trezit înfruntat cu aceste cuvinte: “Dacă aș avea acasă atâta mâncare câtă ai tu, ți-aș fi dat atâtea lovituri încât ai fi murit!”

Au fost cuvinte de foc care l-au făcut pe micuțul Albert Schweitzer să simtă rușinea de a avea mâncare și îmbrăcăminte. În zadar a încercat tatăl să-l facă să îmbrace halatul cel nou. A preferat să fie pălmuit decât să fie văzut mai bogat decât ceilalți copii de vârsta lui (La carità, Palermo, februarie 1976, 26).

d) Este clasic exemplul lui R. Follereau: “Am visat”.

Un om s-a prezentat la judecata Domnului.

I-a spus:

- Vezi, Dumnezeul meu, am păzit legea ta, nu am făcut nimic rău, nedrept. Doamne, mâinile mele, privește-le, sunt curate!

Bunul Dumnezeu i-a răspuns:

- Fără îndoială, fără îndoială, sunt curate, dar sunt și goale!

Ritul latin