Start > Ritul latin > Duminica a XI-a (pentru copii)

Duminica a XI-a (pentru copii)

10 July 2010
991 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XI-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

Pare ingenuu, dar o poveste de-a Fraților Grimm explică, într-o oarecare măsură, modul în care Euharistia vindecă rănile păcatului.

Era odată cineva care a încheiat un pact secret cu fiul său: acesta putea să facă tot ce-i plăcea, dar trebuia să bată un cui într-o scândură de fiecare dată când făcea un păcat și îl putea scoate după ce îl repara printr-un act de virtute.

După câtva timp, scândura era plină de cuie. Tânărul s-a alarmat văzând cât rău făcuse. S-a hotărât, așadar, să-și schimbe felul de a trăi; așa au înflorit faptele de virtute. Cuiele au dispărut unul câte unul.

În ziua în care a fost scos ultimul cui, tatăl l-a îmbrățișat pe fiu, bucurându-se cu el. L-a strâns la piept și și-a dat seama că plângea: “De ce plângi? l-a întrebat. Ar trebui să fii fericit și mulțumit că ai putut să scoți toate cuiele”. “E adevărat – a răspuns celălalt: cuiele au fost scoase, dar semnele, semnele au rămas!”

Chiar după o spovadă bună, sufletul nostru prezintă semnele, rănile, urmele bolii păcatului: și de aceea este necesară sfânta Împărtășanie, ea șterge acele semne, face să dispară toate rănile, urmele slăbiciunii noastre. “Pătimirea” lui Cristos vindecă totul (Pr. R. FRASCISCO).

2. Tema

Să sărbătorim pentru că Tatăl le dă tuturor bucuria iertării.

3. Mesajul de astăzi

Dumnezeu îl iartă pe David.

- Povestiți, adaptând mentalității copiilor, acum deja mai puțin naivi datorită filmelor pe care le văd, păcatul dublu al lui David, urmat de reproșul profetului Natan și de căința Regelui (2Sam 11-12).

- Cu păcatul nu te poți simți bine! Păcatul este ca mizeria în casă, dezordinea în clasă, tristețea în suflet!

- Totuși, Dumnezeul bucuriei, nici de la David, nici de la noi, nu așteaptă altceva decât să auzim de la preot în numele lui: “Domnul ți-a iertat păcatele: nu vei muri! Mergi și nu mai păcătui”.

Dumnezeu ne iartă prin iubire.

- În a doua lectură ni se spune că iubirea lui Dumnezeu ne purifică, ne transformă. Focul purifică fierul, îl face să se identifice cu el, îl face capabil să fie modificat. Focul este iubirea lui Dumnezeu, fierul suntem noi. “Nu mai trăiesc eu, ci Isus trăiește în mine”. Însă cât de mult l-a costat pe Dumnezeu iubirea sa față de noi!

Viața creștină se bazează pe iubire.

- Viața creștină este întâlnirea dintre două persoane care se iubesc: pe de o parte, Dumnezeu, cu o iubire puternică, tenace, imensă; pe de alta, noi, cu o iubire slabă, fragilă, limitată. La sfârșit este numai o flacără: flacăra care arde toate păcatele noastre, care unește.

- Dumnezeu dă cea mai mare parte a puterii acestei flăcări; dar și noi trebuie să punem partea noastră! Dacă suntem gheață în loc de fier, stingem totul. Cu cât Domnul ne iartă și ne înnoiește mai mult, cu atât trebuie să-l iubim mai mult.

- De fiecare dată când revenim de la spovadă, nu trebuie să spunem: “Acum sunt în regulă cu Dumnezeu!”, ci: “Deoarece Isus m-a mai iertat încă o dată, trebuie să crească în mine iubirea față de el!” Atunci răspundem cu iubire.

- Și iubirea față de Domnul, pentru a fi autentică, trebuie să se extindă spre toți fiii săi, frații noștri.

4. Exemple

a) Cuvintele sincere și pline de bunătate fac mult bine.

Claudiu este foarte bun, simpatic, generos, bogat în viața interioară. Dar cum poate trăi într-o astfel de familie? Șapte persoane în două camere, un tată alcoolic, două surori deviate complet. Claudiu este o rază de soare pe un cer plin de umbre.

Într-o zi, l-am întrebat: “Cum ai putut să rămâi bun în mijlocul mizeriei atât de mari a familiei tale?” “Simplu: într-o noapte, pe atunci aveam opt ani, tatăl meu s-a întors beat acasă, ca de obicei. Îmi era teamă de el și îl uram, în acea noapte dormeam, dar cineva m-a trezit: era el, tatăl meu, care plângea cu capul plecat pe pat, aproape de perna mea. Mi-a spus: Claudiu, copilașul meu, să nu faci niciodată ca mine, sunt prea nefericit! Din acea noapte am învățat să-l iubesc pe tatăl meu așa cum este. Sunt sigur că el m-a salvat, pentru că cel puțin o dată a vorbit cu mine deschis. Isus a fost cel care mi-a vorbit în acea noapte” (J. BOUCHAUD, I cristiani del primo amore, Gribaudi).

b) Iubirea nu păstrează resentimente.

În Noul Testament este o frază minunată a lui Paul care, vorbind despre iubire, scrie: “Iubirea nu păstrează resentimente”. Uneori mă trezesc spunând unor persoane: “Veți rămâne cu gura căscată când veți ajunge în cer și veți vedea că nu există nici un păcat care să nu poată fi iertat”.

O femeie credea că Dumnezeu i-a apărut într-o viziune. A plecat, deci, să se sfătuiască cu episcopul ei. Acesta i-a făcut următoarea recomandare: “Dragă doamnă, e posibil ca dumneavoastră să credeți în niște iluzii. Trebuie să înțelegeți că, în calitate de episcop al diecezei, sunt persoana autorizată să discern dacă viziunile sunt adevărate sau false. Este o responsabilitate a mea, o datorie a mea”. “Perfect, Excelență”. “Atunci, dragă doamnă, faceți ce voi spune”. “Voi face, Excelență”. “Ascultați: data viitoare când va mai apărea Dumnezeu, așa cum susțineți, puneți-l la o încercare pentru a ști dacă este în realitate Domnul”. “De acord, Excelență. Dar care este încercarea?” “Spuneți-i lui Dumnezeu: Arată-mi, te rog, păcatele personale ale episcopului. Dacă vă apare cu adevărat Dumnezeu, vă va descoperi păcatele mele. Apoi reveniți aici și îmi povestiți ce a răspuns; mie și nimănui altuia. De acord?” “Exact așa voi face, Excelență”.

După o lună, doamna a cerut să fie primită la episcop, care a întrebat: “V-a apărut Dumnezeu din nou?” “Cred că da, Excelență”. “L-ați întrebat ceea ce v-am cerut?” “Desigur, Excelență”. “Și ce v-a răspuns Dumnezeu?” “Mi-a spus: Spune-i episcopului că am uitat toate păcatele lui!”

Ce credeți? Nu există nici o carte în care să fie notate păcatele. Știți un lucru? Dumnezeu nu ține nici un registru, nici un catalog. El ne vede în momentul prezent și ne învăluie cu o iubire necondiționată (A. DE MELLO, Istruzioni di volo per aquile e polli, Piemme, 1996).

c) Dumnezeu este milostiv.

Un beduin l-a întrebat pe un mare maestru:

- O, trimis al lui Dumnezeu, cine va conduce judecata creaturilor?

Iar el:

- Dumnezeu cel binecuvântat și imens.

Atunci, beduinul:

- El în persoană?

- Da! a răspuns profetul.

Beduinul a zâmbit. Atunci, profetul a întrebat:

- De ce ai zâmbit?

Iar el:

- Cel generos, când decretează, iartă; când reglează contul, este indulgent.

Profetul a comentat astfel:

- Beduinul a spus adevărul. Nimeni nu este mai generos decât Dumnezeu, el este generosul generoșilor! (AL GHAZALI).

Ritul latin