Start > Ritul latin > Duminica a X-a (pentru copii)

Duminica a X-a (pentru copii)

10 July 2010
1,210 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a X-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

Părintele F. Puységur, un călugăr foarte cunoscut în Franța, după ce a primit sacramentul Ungerii bolnavilor, s-a ridicat în șezut pe pat și, arătându-le confraților un raft din biblioteca sa, a murmurat:

- Da… acolo… acolo în spate…

Unul dintre cei prezenți a mers tremurând să privească în colțul indicat și a scos din el… o sticlă prăfuită de Beaujolais. Toți s-au privit contrariați.

- Trebuie să sărbătorim! a explicat muribundul cu un fir de voce. Nu mori în fiecare zi!…

2. Tema

“Domnul este lumina și mântuirea mea: nu mă tem nici măcar de moarte!”

3. Mesajul zilei

Moartea este dureroasă, mai ales dacă apare subit și îi lovește pe cei tineri.

- În fața misterului morții nu știi ce să mai spui: unii se resemnează, alții cad în disperare, alții se abandonează în mâinile Tatălui.

Ce ne povestește Evanghelia pe care am citit-o? Ce face și ce spune Isus?

- Isus merge pe drumurile noastre… vede o înmormântare: mortul era tânăr, mama era văduvă, mulțimea era mare… văzând-o pe mamă, lui Isus i se face milă și spune: Nu plânge! Îl învie pe tânăr și îl încredințează mamei.

- Întâlnindu-l pe Isus, înmormântarea devine sărbătoare!

Dar permiteți-mi o altă întrebare:

- Unde a ajuns tânărul înviat? A murit a doua oară!

- Isus le asigură viața veșnică și învierea, chiar și a trupurilor, fără să mai moară, celor care acceptă prin propria comportare mântuirea sa.

La “Aleluia”, înainte de a proclama Evanghelia, este această veste a lui Isus: “Eu sunt învierea și viața, spune Domnul. Cel care crede în mine nu va muri în veci”.

- În Isus îl întâlnim pe Domnul care învinge chiar moartea, și o învinge pentru totdeauna, dăruindu-ne viața!

- Suntem nemuritori! Da, pentru că suntem, asemenea lui Isus, fii ai lui Dumnezeu, ai Dumnezeului celor vii, și nu al celor morți.

Să purtăm acest dialog cu Isus:

- Tu ne spui că ești învierea: demonstrează-ne! Am demonstrat-o înviindu-l pe tânărul văduvei din Naim și pe alții: îți amintești?

- Da, sigur, ai redat viața pământească unor persoane care apoi au murit din nou. Arată-ne că ești cu adevărat mai puternic decât moartea!

- A demonstrat-o Tatăl meu, înviindu-mă din morți. Astăzi sunt aici, viu, cu voi, pentru a vă aduce viața care va dura pentru totdeauna: “Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu va avea viața veșnică și eu îl voi învia în ziua de pe urmă”.

- Ce spunem la sfârșitul Crezului? Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni!

- Închei: Dumnezeu ne iubește așa cum suntem: suflet și trup, pentru totdeauna!

Exemplu clarificator asupra credinței în înviere avem în martiriul celor șapte frați Macabei (cf. 2Mac 7). Cf. și viziunea lui Ezechiel (Ez 37).

4. Exemple

a) O mamă își pierduse un fiu în război. A vrut cu orice preț să meargă să vadă unde era înmormântat. A ajuns la mormânt, a plâns și s-a rugat îndelung. Apoi, cu un gest de credință, a scos din geantă o pungă cu semințe de grâu. A scormonit pământul de pe mormânt și a semănat acele boabe de grâu. Apoi, i-a spus îngrijitorului:

- Aveți grijă de aceste semințe pe care le-am pus pe mormântul fiului meu. După ce vor crește, când vor deveni spice, aș vrea să se facă din ele ostii pentru sfânta Liturghie. Vreau ca fiul meu să fie unit cu cel care ne-a spus: “Eu sunt pâinea vieții. Cine mănâncă din această pâine va trăi în veci și eu îl voi învia în ziua de apoi”.

b) Frază de încheiere: “Chiar dacă aș merge prin valea întunecată a morții, nu mă tem de nici un rău, căci tu ești cu mine, Doamne”.

Ritul latin