Start > Ritul latin > Duminica a IX-a (pentru copii)

Duminica a IX-a (pentru copii)

10 July 2010
1,526 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a IX-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

Dumnezeu ne mântuiește dacă urmăm conștiința noastră dreaptă.

Abdaraman, un băiat musulman, foarte drăguț, mă însoțește și în această seară la schit. A vorbit prietenos întotdeauna cu mine, dar în această seară este mut, este trist…

- Dar, Abdaraman, am insistat, vorbește, deschide-ți inima prietenului tău, fratele Carlo. Atunci, Abdaraman a izbucnit în plâns. L-am întrebat:

- Prietene, ce te face să plângi?

- Frate Carlo, plâng pentru că nu devii musulman!

- A! – am exclamat – pentru că ar trebui să mă fac musulman!…

Abdaraman a strigat:

- Dacă nu te faci musulman, du-te în iad, ca toți creștinii!

- Asta-i bună, Abdaraman! Cine ți-a spus că voi merge în iad dacă nu mă fac musulman?

- “Taleb” (maestru în școala coranică) mi-a spus că toți creștinii merg în iad; eu nu vreau să merg în iad.

Am ajuns aproape de schit și Abdaraman s-a oprit: nu ar intra în acel loc catolic nici pentru tot aurul din lume. I-am spus:

- Nu, Abdaraman; Dumnezeu este bun și ne mântuiește pe amândoi; și îl va mântui și pe tatăl tău și toți vom merge în paradis… Stai liniștit; mergi acasă și recită-ți rugăciunea, iar eu mi-o recit pe a mea… Rugăciunile noastre merg în același cer, pentru că Dumnezeu este unul singur. Dumnezeul meu este și Dumnezeul tău. El ne-a creat, ne hrănește, ne iubește… Dacă păzim poruncile sale, tu și eu vom merge în același paradis… Nu mai plânge!…

Intru trist în schit… Dar în acea seară mi-a fost greu să mă rog. Sărmanul micuț Abdaraman! Și tu ești victima fanatismului, a zelului furtunos al așa-zișilor “oameni ai lui Dumnezeu”, care ar trimite în iad jumătate din neamul omenesc, numai pentru că “nu sunt dintre ai lor” (C. CARRETTO, Lettere dal Deserto, La Scuola).

2. Tema

Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii, chiar dacă aparțin unor religii diferite; are grijă de toți, dar mai ales de cei care au o credință caracterizată de umilință și de iubire.

3. Mesajul zilei

În Evanghelia de astăzi este vorba despre un centurion plin de credință. Mai știți și alți centurioni din paginile Evangheliei și ale Faptelor Apostolilor?

- Centurionul de sub cruce… centurionul Corneliu… În Biserica apostolică, mulți soldați păgâni se converteau la creștinism.

Cine este și cum se comportă centurionul despre care vorbește astăzi Evanghelia după sfântul Luca?

- Este un căpitan din armata romană, care comandă o sută de soldați.

- Este bun cu servitorii și cu evreii: îi ajută să construiască o sinagogă, are o umilință religioasă foarte mare și face totul pentru ca slujitorul său iubit să nu moară…

Ce spune și ce face Isus?

- Isus ascultă suferințele și rugăciunile tuturor, chiar și ale păgânilor; este hotărât să-l viziteze pe centurion…

- Laudă credința sa mare și îl vindecă pe slujitorul său.

- În cuvintele și faptele sale, Isus ni-l descoperă pe Dumnezeu. Cum este prezentat Tatăl de Isus cu această ocazie?

- Dumnezeu nu are preferințe la persoane, dar îl primește pe cel care are credință și este drept, indiferent de națiunea căreia îi aparține.

- Dumnezeu ascultă rugăciunea și suferința tuturor oamenilor, indiferent dacă sunt de culoare, rasă și religie diferită, pentru că îi iubește ca pe fiii săi. O credință plină de umilință, de solidaritate, de omenie, îi este plăcută.

Cred că este utilă povestirea convertirii centurionului Corneliu și a întregii sale familii, așa cum este prezentată în Fap 10. “Doamne, să te laude toate popoarele pământului”.

Asemenea lui Isus, și noi trebuie să-i iubim și să-i respectăm pe toți oamenii ca pe frații noștri, chiar dacă aparțin unor religii diferite. În ele există fii și credincioși mult mai umili, mai încrezători, mai generoși, mai umani decât noi.

- Trebuie să facem totul pentru ca diferitele religii din lume să respecte drepturile omului, pentru că, dacă nu suntem umani, nu putem fi credincioși și plăcuți lui Dumnezeu. Vă amintiți când, cu câțiva ani în urmă, papa s-a rugat la Assisi cu reprezentanții mai multor religii din lume?

- Chiar dacă toți au datoria de a primi ceea ce ne-a revelat Dumnezeu și să își facă o religie după propriile criterii, dacă există bună-credință, chiar dacă este o floare diferită, este din aceeași grădină: cea a lui Dumnezeu. Concret, la școală, pe stradă, pretutindeni, îi respectăm pe străini, imigranți, credincioși de alte religii?

Centurionul ne-a lăsat o rugăciune foarte frumoasă, pe care încă o mai repetăm. Care este?

- Doamne, nu sunt vrednic… O repetăm înainte de a primi sfânta Împărtășanie.

- Desigur, chiar dacă ne străduim să ne pregătim bine, nu suntem niciodată vrednici să-l primim pe Isus.

4. Exemple

a) Papa Luciani, vorbindu-le clericilor, spunea: “Inima este numită urechea sufletului; ne-a fost dată pentru a auzi durerile, nevoile altora. Și nu numai ale celor care sunt apropiați, ci și ale celor îndepărtați. Într-o poveste de aventuri indiene, un șef, ascuns la niște piei-roșii, a spus la un moment dat: Liniște! Și s-a aruncat cu urechea la pământ. După câteva secunde, se ridică și spuse: Se apropie fețele palide! Aud tropăitul cailor lor!

- Vouă, ministranților, vă place să vă jucați de-a indienii…

Bine, atunci aș vrea să o faceți într-un mod nou: apropiați-vă urechea de pământ pentru a auzi durerile celor care sunt departe! Aș vrea să aveți inimă nu numai pentru bunica bolnavă, pentru colegul lovit, ci și pentru toți copiii de departe, care nu-l cunosc pe Domnul, nu au un preot pentru a-i instrui și spovedi!…”

b) Era odată un băiat certăreț și antipatic. Întotdeauna voia să se joace singur. Se juca singur cu bilele, singur cu mingea. Nu împrumuta nimănui skate-board-ul său. Dacă insistau colegii, el desena cu o bucățică de cretă un cerc pe asfaltul din piața satului și spunea amenințător: “Vai de cel care intră în cercul meu! Aceasta este casa mea!”

Într-o zi, a venit în piața satului o fetiță mică, mică. I-a întrebat pe copii: “De ce stă băiatul acela singur în cercul său?”

“Nu ne lasă niciodată să ne jucăm cu el. Nu putem nici să intrăm în cercul său. Cercul este casa lui, spune el”, au răspuns copiii.

Iar fetița: “Și voi… vă lăsați bătuți pentru atât de puțin?”

Apoi a luat o bucățică de cretă și a tras pe asfaltul pieței un cerc mare, care includea cercul acelui copil morocănos.

“Așa, spuse fetița, ștergându-și pe haina albă praful de pe degetele murdare de cretă. Acum putem să ne jucăm împreună, pentru că acum el locuiește în casa noastră”. Și din acea zi, toți copiii din sat se joacă împreună. Asta și pentru că nu are sens să te joci singur cu mingea. Și ce plăcere ai să mergi pe skate-board, dacă nimeni nu te privește? (GIUSEPPINA DE ROMA, Maria e i bambini, E.P., 1990).

Ritul latin