Start > Ritul latin > Duminica a VII-a (pentru copii)

Duminica a VII-a (pentru copii)

10 July 2010
1,158 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a VII-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

E frumos să ai o inimă mare, care știe să ierte! (cf. primul exemplu).

2. Tema

“Fiți milostivi, precum Tatăl vostru milostiv este”.

Trebuie să iubim întotdeauna, să-i iubim pe toți, să iubim mai mult: aceasta ne învață Isus prin cuvinte și prin viață!

3. Mesajul zilei

Isus avea o iubire fără margini: făcea bine tuturor, chiar și celor care erau considerați “blestemați”; îi primea pe toți, chiar și pe cei păcătoși, îi ierta pe toți; i-a iertat și pe cei care l-au răstignit.

- Așa a făcut și regele David (cf. prima lectură). Așa au făcut și fac sfinții (dați câteva exemple, ca sfântul Ștefan, sfânta Maria Goretti etc.).

Creștinul trebuie să aibă o iubire fără margini (explicați cu grijă).

- Creștinul trebuie să aibă o iubire dezinteresată, gratuită, universală.

- Creștinul nu poate să fie violent, răzbunător, iar apărarea trebuie să fie cu iubire și echilibru.

- Creștinul nu poate să fie avar, egoist, “mafiot”.

- Creștinul trebuie să ierte de 70 de ori câte 7, trebuie să împartă, să se dăruiască întotdeauna.

- Creștinul nu poate urî, trebuie să dorească binele, să iubească, să facă bine celui care îi face rău, chiar dacă dorește ca răul să fie învins cu mijloace licite și este întristat de răul suferit.

- “Fericiți cei blânzi, pentru că vor primi împărăția lui Dumnezeu… Fericiți făcătorii de pace, pentru că vor fi numiți fiii lui Dumnezeu…”.

De ce trebuie să avem o iubire fără limite? Cel puțin din două motive:

- pentru că toți suntem copiii lui Dumnezeu, frați…

- pentru a învinge răul prin bine: aceasta este logica iubirii.

Dacă răspunzi unei jigniri, unei injurii, unui gest de aroganță cu o altă jignire, o altă injurie, un alt gest de aroganță, răul se înmulțește. Dacă răspunzi răului cu binele, răutatea se diminuează și dispare… iar lumea devine tot mai frumoasă și mai dreaptă: devine tot mai mult împărăția lui Dumnezeu-iubire.

4. Exemple

În mod deosebit astăzi, mai mult decât cuvintele, trebuie să convingă exemplele.

a) Împăcarea.

“Într-o zi – povestește Angelica, o profesoară din Coreea – părinții mei se certau. Mama a spus plângând că vrea să plece la verișoara ei și să ne părăsească. Eu și fratele meu am rugat-o să rămână. Dar mama ne-a cerut să fim înțelegători și a spus că nu mai poate rămâne. La sfârșit, i-am spus: «Călătorie plăcută». Când am rămas singuri, ne-am rugat mult pentru ea. După cinci zile, mama s-a întors și s-a împăcat cu tata” (Ragazze controcorrente, Città Nuova, 1971).

b) Nu mai ești prietena mea!

Această frază, atât de “dramatică” și atât de des repetată într-o izbucnire de mânie, îmi amintește un episod din viața fiicei mele, Conny. Astăzi Conny este mare, însă atunci avea numai cinci ani și învățase de puțină vreme să meargă pe bicicletă, fără rotițele de sprijin.

Conny se plimba mereu cu bicicleta în curte, împreună cu prietena ei, Beatrice. Deseori le auzeam râzând prin fereastra deschisă, dar la un moment dat, am auzit-o pe Conny urlând și plângând.

Am deschis imediat ușa și am alergat în curte, unde Conny venea spre mine șchiopătând din cauza unei răni mari la genunchi. Beatrice venea după ea și împingea bicicleta lui Conny. Am întrebat ce s-a întâmplat, dar Conny a început să plângă și mai tare. Atunci am luat-o de mână și am dus-o în casă. Beatrice a sprijinit bicicleta de zid și a vrut să intre cu noi în casă. În acel moment, Conny a strigat la ea:

- Nu intra! E numai vina ta! Nu mai ești prietena mea! Beatrice a plecat plângând. Am vrut să o mângâi, dar trebuia să mă ocup mai întâi de genunchiul lui Conny. În timp ce spălam și tratam rana, Conny mi-a povestit:

- Beatrice a venit prea aproape de mine cu bicicleta, m-am speriat, am căzut și m-am lovit la genunchi. A făcut-o intenționat! a spus Conny nervoasă.

Chiar credeți că așa s-a întâmplat? Nu, nu am crezut nici eu și i-am explicat lui Conny, dar ea nu a vrut să audă.

Pentru a o mângâia, am alintat-o și i-am povestit ceva. Deodată, a sunt cineva la ușă. Când am deschis, era Beatrice, timidă, și a întrebat dacă Conny se simte mai bine și dacă o poate vizita. I-am răspuns că da și am poftit-o înăuntru. Beatrice s-a apropiat de Conny și a spus:

- Nu am făcut-o intenționat!

Conny nu a răspuns. Dar Beatrice a continuat:

- Voiam să te invit să cumpărăm împreună câte o înghețată și apoi să-mi duc bicicleta acasă.

- În fond, deja mă simt puțin mai bine, a spus Conny și s-a ridicat cu atenție.

- Așteaptă să te ajut! a spus Beatrice, luând-o de mână.

Astfel, Conny s-a putut sprijini.

- Vii? a întrebat Beatrice foarte bucuroasă.

- Sigur! a răspuns Conny. Pa, mamă!

Și cele două prietene au plecat împreună, ținându-se de mână. Și, pentru că este puțin mai greu să mergi sprijinit când unul șchiopătează, șchiopăta și Beatrice din simpatie.

Conny și Beatrice sunt prietene și astăzi!” (R. DIEPMANN, 32 Racconti per la Scuola Materna, LDC).

Ritul latin