Start > Ritul latin > A IV-a Duminică din Post – C (pentru copii)

A IV-a Duminică din Post – C (pentru copii)

13 March 2010
1,101 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a IV-a din Post (Anul C)

1. Introducere

Lanțul se rușina de el însuși. “Iată – se gândea el – toți mă ocolesc și au dreptate: lumea iubește libertatea și urăște lanțurile”.

A trecut pe acolo un om, a luat lanțul, a urcat într-un copac, i-a legat cele două capete de o creangă robustă și a făcut din el un scrânciob. Acum, lanțul îi ajută pe copiii acelui om să zboare și este foarte fericit (G. RODARI, Novelle fatte a macchina, Einaudi).

2. Tema

Dumnezeu este Tată bogat în îndurare. Dar și noi, ca fii ai lui Dumnezeu, trebuie să fim bogați în îndurare cu toți, începând din familie, din parohie, de la prieteni.

3. Mesajul zilei

Dumnezeu este tată infinit de milostiv.

Ați ascultat și cu inima minunata parabolă din Evanghelie?

- Cum ar putea să se intituleze?

- Cine este personajul principal?

- Care sunt calitățile tatălui?

- Care sunt calitățile fiului mai mic?

- Care sunt calitățile fratelui mai mare?

Ce învățături ne dă această parabolă?

- În casa și în inima lui Dumnezeu izbucnește bucuria în momentul în care unul dintre noi se întoarce la iubirea sa.

- Milostivirea Tatălui este o surpriză pentru toți:

- – pentru fiul mai mic, care nu s-ar fi așteptat niciodată la o asemenea primire;

- – pentru fiul mai mare, care niciodată nu și-ar fi putut imagina că trebuie să participe la sărbătoarea făcută pentru fratele care s-a întors după ce fugise de acasă:

- – pentru noi, care suntem invitați să avem un comportament asemănător față de frații noștri.

Fiii lui Dumnezeu trebuie să fie frați infinit de milostivi.

- În acest an, citind Evanghelia după sfântul Luca, ni se repetă deseori că pocăința adevărată pe care trebuie să o facem, mai ales în Postul Mare, constă, mai ales, în a fi milostivi cu toți. Practic, cum?

- Vă amintiți, dragi copii, întrebările pe care ni le pune Isus judecător când ne va aduna pe toți în fața tronului său?

- Ar putea vreunul dintre voi să îmi repete cele șapte fapte de milostenie trupească? Și cele de milostenie sufletească? (Așteptați răspunsurile, integrați și comentați).

- Afară cu ura din inimi, afară cu divizările, să folosim milostivirea chiar și față de dușmani, chiar față de cei care fac răul: pentru a fi asemenea “Tatălui ceresc care face să răsară soarele și peste cei buni, și peste cei răi și face să cadă ploaia și peste cei drepți, și peste cei nedrepți”, fără deosebire.

- Și păcătoșii sunt frații noștri: “flori de noapte” care par negre și urâte, dar strălucitoare în lumina lui Isus. De altfel, și noi suntem păcătoși… După exemplul lui Isus, trebuie și noi să-i iubim și să-i ajutăm.

Pentru a trăi bine acest Post Mare, să începem să folosim “milostivirea” în familie. Iată câteva gesturi pe care trebuie să le facem zilnic:

- voi da dovadă de amabilitate și de iubire în fața părinților și a fraților mei;

- voi fi primitor și sincer cu toți;

- voi ști să tac la momentul potrivit;

- le voi face în fiecare zi cel puțin o favoare pe care nu mi-au cerut-o;

- îi voi mângâia când îi voi vedea triști;

- voi fi deschis cu ei;

- nu voi fi exigent;

- îmi va plăcea compania lor;

- îmi voi aminti de aniversările lor;

- mă voi ruga pentru ei;

- le voi suporta defectele și le voi ierta cu bucurie greșelile.

Pentru a nu avea o inimă “închisă”, asemenea fratelui mai mare, să ne însușim bunătatea infinită a Tatălui milostiv. Practicarea iubirii trebuie să înceapă în casa noastră, în raporturile familiale de zi cu zi.

4. Exemple

a) În timpul liturgiei duminicale și al întâlnirii catehetice săptămânale, trebuie să alimentăm angajarea pentru regăsirea în iubire a vieții din parohie și din familie, după exemplul lui Isus cel milostiv.

b) “Fiți milostivi, asemenea Tatălui vostru, care este în ceruri” (cf. Lc 6,36).

Sfântul Anton, abate, a aflat dintr-o inspirație divină că, în orașul Alexandria din Egipt, printre mulți păcătoși, trăia un cizmar umil, considerat sfânt de toți. Dornic de perfecționare crescândă în viața de creștin, merge să-l caute, pentru a afla de la el care este secretul pentru a tinde mai bine la sfințenie:

Îl întreabă:

- Ce faci de mergi atât de bine pe calea lui Dumnezeu?

- Sunt un nimic pe calea lui Dumnezeu: nu fac decât încălțăminte.

- Dar ce mai faci? Cum îți petreci zilele?

- Le împart în trei: fac opt ore de lucru, opt de rugăciune și opt de somn. Sfântul Anton, după ce a reflectat și a descoperit că zilele lui erau mai pline de fapte bune, a insistat:

- Dar care este secretul sfințeniei tale? Sărăcia ta?

Umilul cizmar a răspuns:

- Și aici fac trei părți din banii pe care îi câștig: una pentru săraci, una pentru biserică, una pentru mine.

Și sfântul Anton, care dăduse totul săracilor pentru a-l urma mai îndeaproape pe Cristos, își continuă seria de întrebări:

- Ce mai faci pentru Dumnezeu?… Cum poți trăi în legătură intimă cu el în acest oraș în care domnește păcatul?

Cizmarul răspunse cu simplitate:

- Mărturisesc că nu mă simt bine în acest oraș, deseori nu dorm noaptea văzând în jurul meu atâția păcătoși și plâng.

Deseori, mă rog astfel: “Doamne, ascultă-mă: acești păcătoși sunt frații mei! Nu-i condamna, condamnă-mă pe mine în locul lor! Mântuiește-i pe acești frați ai mei!” Atunci, sfântul Anton a înțeles secretul unei adevărate sfințenii, acela care ne face asemănători cu Tatăl din ceruri, care face să răsară soarele peste cei drepți și peste cei nedrepți, face să cadă ploaia fără deosebire și peste cei buni, și peste cei răi și l-a trimis în lume pe Fiul său, să-i mântuiască pe cei păcătoși.

Ritul latin