Start > Ritul latin > Duminica a VI-a de peste an

Duminica a VI-a de peste an

6 February 2010
1,164 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a VI-a de peste an (Anul C)

1. Introducere

Sfânta Clara, ucenică fidelă a sfântului Francisc, este în agonie. Fratele Ginepro merge să o viziteze; ea își întoarce fața, îl privește pe fratele simplu și îl întreabă: “Nu știți nimic nou despre bunul Dumnezeu?”

Astăzi vreau să vă spun ceva nou despre bunul Dumnezeu.

2. Tema

Fericit este cel care se lasă iubit de Domnul.

3. Mesajul zilei

Isus, foarte inteligent, gândește, cu siguranță, mai bine decât noi. De fiecare dată când nu gândim ca el, greșim. Astăzi, Isus ne ajută să corectăm anumite idei de ale noastre, proclamând “fericirile”.

Omul cel mai fericit este cel care se lasă iubit de Dumnezeu.

- Noi îl numim fericit pe cel care este bogat, mănâncă pe săturate, râde, este puternic, învinge, are multe lucruri.

- Însă Isus, deși era foarte bogat, a devenit sărac pentru a ne îmbogăți pe toți cu harul său; deși era puternic, s-a lăsat răstignit pentru a ne răscumpăra; deși avea o stare foarte bună, a preferat să fie ca ultimii nefericiți dintre noi, pentru ca toți să îl simtă aproape.

- El vrea să ne facă să înțelegem că:

- – fericirea nu constă în a te încrede în lucrurile din această lume;

- – este binecuvântat cel care se încrede în Dumnezeu (prima lectură);

- – este cu adevărat fericit cel care este prieten al Domnului (Evanghelia);

- – există adevărata fericire a vieții veșnice (a doua lectură).

Dumnezeu îi iubește și are grijă de toți, dar îi preferă pe cei mai săraci.

- Noi suntem tentați să ne gândim că Domnul are grijă de cei mai buni, cei mai inteligenți, cei mai dotați.

- Dar Isus îi preferă pe cei mai săraci, cei mai disprețuiți, cei mai păcătoși (redați câteva exemple evanghelice). Toate oile îi erau dragi Păstorului cel Bun, dar oaia rătăcită a simțit mai mult decât toate grija sa delicată.

“Față de care dintre copiii voștri sunteți mai atenți?” a întrebat-o o infirmieră pe o mamă sărmană care locuia în cel mai mizerabil cartier al orașului. “Față de cel care este bolnav, până se vindecă – a răspuns femeia – și față de cel care este departe, până se întoarce acasă” (P. NAVONE).

- Isus Mântuitorul le spune celor decepționați:

- – Toți vă disprețuiesc, eu vă ajut.

- – Toți vă blestemă, eu vă binecuvântez.

- – Toți vă alungă, eu vă primesc.

- – Toți vă fac să plângeți, eu vă voi da bucurie.

- – Toți vă fură, eu vă voi îmbogăți.

- Isus este apărătorul celor slabi, al săracilor, al celor care au pierdut orice speranță și bucurie.

Dumnezeu a fost primul care ne-a iubit!

- Deseori spunem: “Pentru a merge în paradis, trebuie să fim buni, să observăm legea, să ne îndeplinim bine datoriile religioase, pe scurt: să fim drepți cu Dumnezeu!” Și este adevărat.

- Dar Isus ne amintește un alt adevăr și mai important: “Paradisul este, înainte de toate, un dar al Tatălui”.

“Adevărata religie constă în convingerea plină de bucurie că

Dumnezeu te-a iubit mai întâi, că Dumnezeu este Tată și că trebuie să trăiești în recunoștință senină de fiu… Religia lui Isus este har, adică dar gratuit. Este bunăvoința lui Dumnezeu care ne asigură bucuria continuă de a trăi cu el”.

4. Exemple

a) Secretul fericirii.

O legendă persană povestește că era un rege nefericit, posomorât toată ziua, melancolic noaptea. Nu mai putea. Atunci i-a adunat pe toți înțelepții împărăției și i-a întrebat ce trebuia să facă pentru a fi fericit. Răspunsurile au fost multe, dar unul singur i-a plăcut în mod deosebit regelui, al ultimului, care i-a vorbit astfel:

- Rege, dacă vrei să fi fericit, trebuie să îmbraci cămașa omului fericit.

Au fost trimiși mulți slujitori ca să-l caute pe omul fericit.

Au bătut la ușa bogatului, au intrat în casa celui puternic și au întrebat dacă pot să vorbească cu ei; dar apoi, triști, s-au întors de unde au plecat. Au fost constrânși să tragă concluzia: “Nu l-am găsit pe omul fericit”.

Dar, când au ajuns aproape de palatul regelui, au văzut pe un câmp, sub soarele de vară, un om încovoiat de munca sa, scăldat în sudoare: cânta atât de bucuros încât era o plăcere să-l vezi. Nu încăpea nici o îndoială că acel om era fericit. S-au apropiat, i-au pus întrebări și apoi, în numele regelui, i-au cerut cămașa.

Bunul om a răspuns surâzător:

- Nu am cămașă!

Mesagerii regelui au insistat:

- Atunci, cum poți să fii atât de fericit, dacă ești atât de sărac?

Acel om a răspuns:

- Eu am zâmbetul bunului Dumnezeu: acesta îmi este de ajuns pentru a fi fericit!

b) Spiritul evanghelic.

Când aveam aproximativ cincisprezece ani, s-a întâmplat în viața mea ceva foarte important: întâlnirea cu un prieten protestant, ucenic mecanic, care locuia în aceeași casă în care locuiam și eu. Printre altele, el citea cărțile lui Victor Hugo și Blaise Pascal, pentru a recupera din studiile pe care le întrerupsese împotriva voinței tatălui său.

Într-o zi, m-a întrebat: “Cunoști predica de pe munte?” Eu, derutat, i-am răspuns că nu. Într-adevăr, o ascultasem în biserică, dar mi-a intrat pe o ureche și mi-a ieșit pe cealaltă. Atunci, băiatul mi-a citit predica de pe munte cu un accent atât de pătrunzător, atât de personal, atât de convins, încât am rămas tulburat. Evanghelia a devenit pentru mine glasul cuiva, glasul unui prieten, și m-a lovit ca o mărturisire personală care se adresa părții celei mai intime din mine (M. ZUNDEL, Scintile, Milano 1990, 124).

c) Bogatul.

Cu ani în urmă, am cunoscut la spital un om bogat care mi-a mărturisit că și-a bazat existența pe bani. Îmi spunea: “Părinte, acum, când sunt aproape de moarte, îmi dau seama cât de mult am greșit punând banii pe primul loc în viața mea”. Și acest sărman om îmi povestea eforturile pe care le-a făcut pentru a-și spori capitalul, pentru a cumpăra mereu noi bunuri. Bogatul nu trăiește fericit. Acest om îmi spunea: “Vedeți, și acum fiind grav bolnav, sunt preocupat de proprietățile mele și de ce va ajunge moștenirea pe care o las”. I-am spus: “Dar nu ați făcut testament?” “Da, am făcut, dar copiii mei sunt ca și mine, și sunt sigur că vor ajunge la scandal atunci când vor împărți moștenirea” (P. GHEDDO, Gesù su Rai Uno, Casale Monferrato 1994, 203-204).

d) A gândi ca Isus.

Sfântul Filip Neri le spunea copiilor într-o seară:

- Dragii mei, trebuie să vă spun un lucru frumos, dacă sunteți atenți.

- Spuneți, spuneți, părinte Filip – îi repetau copiii plini de curiozitate.

- Ei bine, vă voi spune că în lume sunt mulți proști și nebuni. Nebuni sunt cei care gândesc asemenea lui Isus; proști sunt cei care nu vor să gândească asemenea lui Isus!

Ritul latin