Start > Ritul latin > Epifania Domnului

Epifania Domnului

6 February 2010
1,075 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Epifania Domnului (Anul C)

1. Introducere

Un copil întâlnea mereu un coleg la o intersecție de lângă școală. Primul care ajungea îl aștepta pe celălalt; sau punea o pietricică pe o bancă din piatră. Dacă pietricica era dedesubtul băncii, însemna că prietenul nu trecuse încă pe acolo și putea să-l aștepte.

Care dintre trecători, mai ales dacă erau cu mașina sau pe bicicletă, putea înțelege semnificația prezenței sau a absenței pietricelei de pe bancă, sau măcar să-și dea seama de existența ei? Erau necesari ochii prieteniei, nu numai pentru a ști ce înseamnă acea pietricică, dar și pentru a o vedea.

Așa se întâmplă cu semnele pe care Dumnezeu ni le dă în bunătatea sa: e nevoie de ochii prieteniei pentru a le înțelege (O. BESSIERE, Gesù ci precede, Gribaudi, Torino 1976).

2. Tema

Dumnezeu cheamă toate popoarele în împărăția sa: fericiți sunt cei care ascultă.

3. Mesajul zilei

Epifania: cuvânt dificil. Înseamnă: manifestare, micuțul Isus se manifestă, se face cunoscut ca promisul Mesia, ca Fiul lui Dumnezeu. Cum? Cui?

Iată o caravană de lumină.

- Caravana magilor.

- De ce caravană de lumină? Pentru că urmează steaua. Pentru că se îndreaptă spre cetatea luminii, Ierusalim, învățătoare de adevăr religios. Pentru că se îndreaptă spre Isus: lumina lumii. Pentru că este o invitație la credință adresată evreilor și tuturor oamenilor.

Iată o caravană a iubirii.

- Dumnezeu îi arată iubirea trimițând o stea, dar, mai ales, dăruindu-l lumii pe Fiul său, Isus, pentru mântuirea tuturor.

- Magii își arată dragostea prin darurile lor: aur, tămâie și smirnă.

Iată caravana vieții.

- Viața este plină de bucurie, dar și de obstacole.

- Magii trebuie să facă o călătorie lungă prin deșert… Îndoieli… luări în râs… curse (a lui Irod)… dar nimic nu reușește să-i oprească pe curajoșii magi: îi atrage Pruncul Isus.

Iată o caravană a bucuriei.

- Bucurie, pentru că au primit și descoperit “semnele”, care sunt semne de credință și de iubire.

- Steaua este semnul iubirii lui Dumnezeu față de magi; este semnul iubirii lui Dumnezeu față de cei îndepărtați; este semnul lui Isus: Mântuitorul tuturor oamenilor.

- Caravana ajunge, în sfârșit, la Isus: “Magii s-au bucurat foarte mult”. Și, ca expresie a acestei bucurii, i-au oferit aur, tămâie și smirnă. Aurul arată că Isus este rege. Tămâia arată că Isus este Dumnezeu. Smirna arată că Isus este cu adevărat om, că va trebui să sufere pentru noi.

La drum cu magii.

- Pentru a-i imita pe magi, trebuie să urmăm glasul inimii, adică glasul lui Dumnezeu.

- Trebuie să înțelegem semnele iubirii lui. (Să se facă împreună cu copiii o mică listă de “semne”: frumusețile creației, sacramentele, gesturile și obiectele sacre și, mai ales, unele evenimente din viață etc.).

- Însă trebuie să fim atenți, pentru că nu toate semnele ne duc la Isus. Numai dacă vom fi gata și atenți îl vom vedea pe Prunc împreună cu Maria, Mama lui, vom îngenunchea și îl vom adora cu mare bucurie.

4. Exemple

a) În viață e bine să fim atenți la Dumnezeu… dacă vrem să fim fericiți.

În jungla din America de Sud nu este ușor să te orientezi. Dar se știa că într-un loc ascuns era un tezaur care l-ar fi făcut bogat pe oricine ar fi reușit să-l găsească. Mulți s-au gândit să-l caute, dar numai de puțin timp s-au găsit elemente utile. S-a propus organizarea unei expediții. Ba, mai mult, aproape în același timp, au plecat de la bază doi exploratori, echipați și hotărâți să găsească tezaurul. După ce a fost parcursă prima parte a drumului, fiecare ar fi trebuit să intre în contact radio cu baza.

Unul dintre cei doi era un expert în pădure și a vrut să meargă mai departe pe cont propriu: a aruncat chiar și radio-emițătorul, pentru a fi mai ușor. Așa s-a întâmplat ca, în scurt timp, să se piardă; au fost nevoiți să-l caute pentru a-l salva.

În schimb, celălalt era sigur că nu era singur. Intra deseori în contact cu baza, de unde a plecat chiar un elicopter care controla situația de sus. Astfel, unindu-și propria voință de a ajunge la țintă cu indicațiile precise pe care le primea de la cel care l-a trimis, Într-un climat de încredere, prietenie și colaborare, a ajuns la tezaur. Era un tezaur pe care se merita într-adevăr să-l găsești (A.C.R. di Milano, Tabor, EDB, 15).

Numai urmând semnalele lui Dumnezeu, cu încredere și cu supunere, îl găsim pe Isus.

b) Un bătrân înțelept, plin de credință și de virtuți, a fost luat în râs într-o zi de un tânăr lipsit de caracter, pentru că s-a rugat în public lui Dumnezeu:

- Sunteți atât de retrograd și superstițios, încât mai credeți încă în Dumnezeu? Dar l-ați văzut vreodată?

- Desigur, dragul meu, nu l-am văzut niciodată în persoană, dar l-am văzut în operele sale minunate! Da, am văzut atotputernicia sa strălucind în stelele cerului; puterea sa manifestată în energia din univers și în atomi; frumusețea sa în creaturi; respectul său față de libertatea noastră în faptele malefice ale omului; bunătatea sa în viața mea.

c) Sfat practic

Procesiunea de la ofertoriu, așa cum credeți mai potrivit, să reînnoiască sosirea magilor: “Plini de bucurie, au intrat, l-au văzut pe Prunc împreună cu Maria, Mama sa, și au îngenuncheat pentru a-l adora. Apoi și-au deschis tezaurele lor și i-au oferit aur, tămâie și smirnă…”

Ritul latin