Start > Ritul bizantin > Tăierea împrejur cea după corp a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos

Tăierea împrejur cea după corp a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos

6 February 2010
1,815 afișări

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas
Tăierea împrejur. Sfântul Vasile cel Mare. Anul nou

În prima zi din luna ianuarie miliarde de oameni rostesc cuvântul “fericire”. La televizor, radio, în presă, în toate bisericile, în întâlnirile cu cei cunoscuți, pretutindeni auzim: “Anul Nou Fericit!”. Fiecare om dorește fericirea, tinde spre ea, o caută și face tot posibilul să dobândească fericirea pe pământ. Din păcate, puțini sunt cei cu adevărat fericiți pe pământ. Copiii, tinerii sau vârstnicii deseori se plâng de absența fericirii.

O femeie bogată spunea: “Am bani, am toate posibilitățile, toți se bucură de frumusețea corpului meu și mă apreciază. Ar trebui să fiu una dintre cele mai fericite femei de pe pământ, dar oare de ce sunt așa de nefericită?”

Un student mărturisea unui prieten de-al său din universitate: “Am împlinit deja douăzeci și trei de ani de viață, am încercat să caut pretutindeni fericirea. Această viață mă face să-mi fie lehamite de ea.”

Un milionar din Texas (SUA) spunea cu sinceritate: “Am crezut, că prin intermediul banilor pot să câștig fericirea, dar am rămas foarte tare dezamăgit de acest fals adevăr”.

Celebrul actor George Sanders, care a fost de trei ori căsătorit și apoi despărțit, în anul 1972 s-a sinucis. Într-unul dintre hotelurile luxoase de lângă Barcelona a fost găsit într-o dimineață corpul său mort și o scrisoare scrisă înainte de a se sinucide: “Iubită lume, renunț la tine, căci mi-ai murdărit viața”. A avut toate posibilitățile, milioane de fani tresăltau la apariția sa, avea popularitate, iar el se simțea nefericit.

Un tânăr a căutat ajutor la un psihiatru, zicându-i: “Doctore, sunt foarte singur și dezamăgit de viață, sfătuiți-mă ce să fac”. Psihiatrul i-a oferit un răspuns interesant: “Iată, se află în aceste zile, în orașul nostru un circ renumit, iar în cadrul lui joacă pe scenă un clown-vesel, celebru, care poate să-i bucure chiar și pe cei mai pesimiști și nefericiți oameni. Du-te la el, iar el cu siguranță te va ferici”. Dar mare a fost mirarea doctorului, când tânărul i-a răspuns: “Doctore, eu sunt acel clown, pe scenă îi înveselesc pe toți, dar sufletul meu este pustiu, sunt foarte nefericit”.

Mii de oameni își pierd orice speranță, sunt dezorientați și se sinucid, deoarece pentru ei viața pare ceva fără sens. Cauza principală a senzației de nefericire constă în aceea că oamenii caută fericirea acolo unde nimeni nu o poate afla niciodată. Cartea Eclesiastului ne spune, că: «Totul este deșertăciune și vânare de vânt și fără nici un folos sub soare» (2, 11). De câteva ori se repetă cuvintele: «Deșertăciunea deșertăciunilor, toate sunt deșertăciuni» (12, 8).

Dumnezeu reprezintă izvorul fericirii, iar oamenii, creaturile lui Dumnezeu, o caută în locuri deșarte. “Ne-ai creat pentru Tine Dumnezeule. Și neliniștită va fi inima noastră, până ce nu se va odihni în Tine”, învăța Sfântul Augustin. Dreptul Iov și-a pierdut toate averile și servitorii, toți copiii, dar cu toate acestea a rostit cu deplină încredere cuvintele: «Domnul a dat, Domnul a luat. Fie numele Domnului binecuvântat!» (Iov 1, 21). Iov s-a condus după credința vie în Dumnezeu. Psalmistul spune: «Doamne al puterilor, fericit este omul care speră întru Tine» (84, 13).

Cunoaștem cuvintele rostite de Isus Hristos pe “Muntele fericirilor”. În această predică Mântuitorul repetă de nouă ori cuvântul fericire (cf. Matei 5, 2-12). Isus începe predica Sa cu cuvintele: «Fericiți cei săraci cu spiritul, că a acelora este împărăția cerurilor» (Matei 5, 3). Fericiți sunt cei care nu sunt legați peste măsură de cele pământești, de bogățiile deșarte, fericiți sunt cei care nu uită niciodată de sufletul lor nemuritor. Fericiți sunt cei blânzi și întristați, fericiți sunt cei îndurători, cei curați cu inima, făcătorii de pace, cei persecutați pentru dreptate, căci a lor este împărăția cerurilor (cf. Matei 5, 10). Pe aceștia îi cheamă la bucurie: «Bucurați-vă și vă fericiți, că recompensa voastră multă este în ceruri» (cf. Matei 5, 12).

Tot astăzi, la început de an, Biserica ne amintește de un exemplu de sfințenie și expresia fericirilor, de Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Universale (329-379). Sfântul Vasile a trăit în timpurile în care împăratul Valens accepta erezia ariană și obliga cu forța pe ierarhi să predice că Isus Hristos nu este Dumnezeu adevărat și că El este numai o creație a lui Dumnezeu Tatăl. Optzeci de preoți din Constantinopol au refuzat să accepte această erezie. Sub porunca lui Valens, acești preoți au fost închiși într-o corabie și trimiși pe mare. Acolo, corabia a fost aprinsă și toți preoții au primit cununa martiriului: unii arși de foc, alții înecați în mare. În numele împăratului Valens, prefectul Dometie Modest, l-a amenințat pe Vasile cu diferite pedepse, dacă nu acceptă ereziile ariene. Vasile cel Mare a dat un răspuns eroic: “Nici una dintre aceste amenințări nu mă sperie. Confiscarea averii nu poate să-l afecteze pe acela, care nu are nimic. Poate că dorești aceste veșminte uzate și aceste câteva cărți, care reprezintă toată bogăția mea. Nu mă sperie prea tare exilul… Acest pământ, pe care mă aflu acum, nu este al meu; în orice țară voi fi trimis, pretutindeni voi fi la mine acasă, mai știu că tot pământul aparține lui Dumnezeu, iar eu, peste tot mă consider aici un străin și călător. În privința chinurilor, acestea puțin mă interesează. Corpul meu este atât de slab, încât prima lovitură îl aruncă jos. Moartea va fi pentru mine o binefacere. Mă va duce mai repede la Dumnezeu, pentru care trăiesc, Căruia-I servesc, pentru Care deja sunt pe jumătate mort și la Care mă grăbesc să ajung”. Iată adevărata fericire în Hristos !

Isus este singurul care poate să ne aducă fericirea. El ni se adresează cu blândețe: «Veniți la Mine, toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi alina» (Matei 11, 28). Bucuria în Domnul este deplină, neschimbată și veșnică. Isus Hristos ne spune: «Nimeni nu va lua bucuria voastră de la voi» (Ioan 16, 22). Creștinul statornic, crede în mod sincer și neclintit în Dumnezeu, este fericit chiar în pericole și în suferințe. De aceea, psalmistul spune: «Doamne al puterilor, fericit este omul, care speră întru Tine!» (84, 13). «Fericit este bărbatul al cărui ajutor este de la Tine, Doamne: căi în inima sa a pus» (Psalmul 84, 6).

De aceea, cu ocazia Anului Nou, să ne propunem ca să parcurgem acest an în credință, în pace, în iubire, în Dumnezeu.

Rugăciune

Isuse, Dumnezeu adevărat și Om adevărat, ascuns în Preasfântul Sacrament, cred că ești de față aici și, căzând în genunchi înaintea Ta, Te ador în cea dintâi zi a anului acestuia.

Gândindu-mă la mulțimea binefacerilor pe care mi le-ai oferit până acum și totodată la nerecunoștința mea față de Tine, mă cuprinde mirarea că Tu, o Dumnezeule, îmi mai îngădui să încep un alt an, pentru ca, poate, să Te supăr iarăși cu multe păcate.

Dar voiesc să nu mai fie așa, Isuse! Încep această zi cu un act de fierbinte mulțumire față de Tine și promit să fac toate eforturile necesare pentru a trăi după învățătura Evangheliei Tale, având încredere, odată ce-mi ceri aceasta, că îmi oferi și grațiile de care am nevoie pentru a îndeplini voința Ta.

Părinte ceresc, care m-ai creat și mi-ai oferit pe Fiul Tău Unul-născut spre a-mi fi Răscumpărător și Mântuitor, binevoiește a mă ocroti cu Providența Ta și a mă număra de-a pururi printre copiii Tăi!

Fiule născut din Tatăl veșnic, care ai devenit om, ai pătimit și ai murit pentru a mă ridica la viața Ta dumnezeiască, întărește-mă cu hrana sfântă a Euharistiei, ca să Te urmez cu fidelitate în toate zilele vieții mele.

Spirite Sfinte, arde cu focul iubirii Tale dumnezeiești toată zgura păcatelor și a pornirilor mele rele, ca să devin lăcaș al Preasfintei Treimi și lumină pentru apropiații mei.

Preacurată Fecioară Maria, Mama lui Isus și a mea, cu rugăciunile Tale dobândește-mi grația statorniciei în bine până în clipa în care voi înceta să număr anii trecători, ca să preamăresc de-a pururi, împreună cu tine și cu toți sfinții, bunătatea cea nemărginită a Dumnezeului nostru. Amin.

Ritul bizantin