Start > Ritul latin > Comemorarea tuturor credincioșilor răposați (pentru copii)

Comemorarea tuturor credincioșilor răposați (pentru copii)

31 October 2009
1,349 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (Anul B)

1. Introducere

Un domn se ducea în biserică și petrecea ore întregi în rugăciune. Niște prieteni de-ai lui au început să îl ia în râs. Într-o zi, le-a spus:

- Prieteni, am pe umeri un proces mare. Dacă îmi merge rău, sunt ruinat pentru totdeauna. Dar l-am întâlnit pe judecător și m-a invitat cu amabilitate acasă la el pentru a studia planul de apărare. Ce spuneți: trebuie să merg?

Ei au răspuns:

- Sigur că trebuie să mergi! Este mai bine decât să îți pierzi timpul în biserică!

Și atunci:

- La asta m-am gândit și eu! Dragi prieteni, Judecătorul meu stă chiar în biserică. Aș fi nebun dacă nu m-aș duce acolo ca să mă pun de acord cu el înainte de proces! (M. Bosco).

2. Tema

Binele meu este să stau aproape de Dumnezeu, în Domnul Dumnezeu îmi pun speranța… și pentru viitor!

3. Mesajul zilei

Uneori, în momente de tăcere a inimii, ne punem aceste întrebări: “De ce mor oamenii? Cum se va sfârși această lume? Cum va fi viitorul nostru?”

- Despre viitor nu știm cu siguranță nimic, cu excepția că este în mâinile și în inima lui Dumnezeu, adică în siguranță, în iubirea lui Dumnezeu Tatăl.

La moartea noastră va fi judecata lui Dumnezeu:

- Fericiți cei care vor putea să se prezinte în fața Domnului ca adevărați prieteni ai săi, cu inima și cu mâinile pline de milostivirea sa, primită cu un răspuns al propriei iubiri și al propriei bunăvoințe.

- Așadar, suntem trimiși să intensificăm pregătirea noastră, deschiderea și corespunderea noastră, munca noastră: nu suntem într-o sală de așteptare, de exemplu, în așteptarea dentistului, unde se răsfoiesc reviste și se pierde timpul.

- Suntem într-un șantier în care toți lucrează pentru clădirea… lui Dumnezeu.

- “Vegheați și fiți gata, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul”.

- Pentru noi există o asigurare minunată: Isus Mântuitorul va fi mereu cu noi.

- Prin Duhul său, ne va ajuta în eforturi, în persecuții, în incertitudini, în momentele de criză.

- Victoria finală asupra răului și asupra morții este sigură și este a sa! Dar trebuie să acceptăm compania lui, să-l primim ca prieten.

Zilele care preced o mare sărbătoare sunt zile de așteptare plină de nerăbdare.

- Sunt multe lucruri de pregătit și se pregustă bucuria care ne așteaptă…

- Pentru oameni, Domnul a pregătit o sărbătoare fără sfârșit. Isus a descoperit-o prietenilor săi la ultima cină – și ne-o va descoperi nouă tuturor, care actualizăm cina de pe urmă;

- “Pentru voi eu pregătesc o împărăție așa cum Tatăl meu mi-a pregătit mie, ca să puteți rămâne la masa mea, în împărăția mea pentru totdeauna!”

În așteptarea venirii sale, adică la manifestarea deplină, noi avem o siguranță: iubirea Domnului față de noi și pentru totdeauna!

- Dacă vrem să participăm într-o zi pe deplin la triumful lui Isus, împreună cu mama lui, cu toți sfinții și cu cei dragi ai noștri care ne-au precedat cu semnul credinței, trebuie astăzi să luptăm cu el pentru o lume mai bună.

Patru lucruri viitoare:

- moartea: nimic nu este mai sigur;

- judecata: nimic nu este mai drept;

- iadul: nimic nu este mai teribil;

- paradisul: nimic nu este mai frumos (atribuit sfântului Bernard de Clairvaux).

4. Exemple

Omul va învăța să trăiască bine când va învăța să moară bine! (Leonardo da Vinci)

a) Cândva, principii aveau la curte un bufon, un comic care, prin ghidușiile lui, avea datoria de a-i înveseli pe toți, dar, în același timp, și să dea de gândit prin gesturi asupra adevărurilor importante.

Într-o zi, un principe i-a spus bufonului său:

- Ești extraordinar: spui prostii atât de mari încât este imposibil să găsesc un bufon mai prost decât tine!

Răspunsul bufonului:

- Și totuși, alteță, eu cunosc pe cineva mai prost decât mine!

- Când mi-l prezinți? a întrebat regele.

- Cât de curând posibil, a răspuns curiosul comic.

Nu cu mult timp mai târziu, principele s-a îmbolnăvit și bufonul s-a dus să-l viziteze.

Principele era trist, pentru că simțea că îi scad puterile. Bufonul, cu o simplitate plină de înțelepciune, l-a întrebat pe principe:

- Știți, domnul meu, peste puțin timp va trebui să faceți o călătorie lungă?

- Nu, nu știu.

- Știți cel puțin unde ați putea ajunge?

- Nu! Chiar că nu știu.

- Normal că nu ați făcut pregătiri, nu?

- Nu, nici o pregătire, a răspuns principele.

Atunci, înțeleptul bufon a spus:

- Principe, în sfârșit pot, așa cum v-am promis cândva, să vă arăt un bufon mai prost decât mine! Sunteți dumneavoastră, iubitul meu principe! Într-adevăr, sunteți pe punctul de a face cea mai lungă călătorie din viață și nu știți nici încotro vă îndreptați și nici nu v-ați pregătit!

b) Francisc Borgia era duce de Candia și unul dintre cele mai mari personaje ale Spaniei din anii 1500.

Pe când era încă tânăr, când a murit frumoasa împărăteasă Isabela și trupul ei a fost dus în Granada, Francisc, mare îndrăgostit de regină, pentru identificare a trebuit să fie martor la deschiderea sicriului. Priveliște oribilă, vedere respingătoare! Toți cei prezenți s-au strâmbat și s-au îndepărtat.

Ducele s-a oprit, a privit îndelung acel trup, cândva foarte frumos și iubit, și acum deformat de putrezire. S-a gândit: “Era o suverană frumoasă și puternică; era o femeie de spirit și cultură! Acum nu mai este! Așa ne transformă pe toți moartea. Doar tu, Doamne, ești puternic și nemuritor!”

Așadar, a părăsit toate lucrurile care nu contează pentru veșnicie și și-a consacrat toată viața slujirii lui Dumnezeu în Societatea lui Isus și a devenit sfânt.

c) Acest episod s-a întâmplat la Roma, cu peste patru sute de ani în urmă. Pe terenurile sportive de lângă casa părinților iezuiți, câțiva copii măricei se jucau. Deodată, unuia dintre ei i-a venit o idee ciudată: s-a gândit să îi întrebe pe prieteni ce ar fi făcut dacă ar fi aflat că peste o jumătate de oră ar fi trebuit să moară. La această întrebare s-au oprit din joacă, reflectând un moment și au început să vorbească. Unul a spus că s-ar fi dus în biserică să se spovedească. Altul a răspuns:

- M-aș duce în fața altarului și acolo, aproape de Isus, aș aștepta moartea.

Au mai fost și alte răspunsuri. La sfârșit, a venit și răspunsul cel mai original:

- Eu aș continua să mă joc, a răspuns sfântul Alois Gonzaga.

Care a fost răspunsul cel mai bun?

Toate răspunsurile păreau bune. Cu toate că răspunsurile precedente au fost bune și corecte, acesta din urmă a fost cel mai frumos. Poate exista o viață mai frumoasă decât cea în care fiecare zi și în fiecare ceas al zilei și al nopții, în muncă sau în joacă, suntem gata să îl întâlnim cu bucurie pe Isus Cristos? (S.J. Klimek).

Ritul latin