Start > Ritul latin > Adormirea Maicii Domnului (pentru copii)

Adormirea Maicii Domnului (pentru copii)

31 October 2009
1,077 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Adormirea Maicii Domnului (Anul B)

1. Introducere

Ați văzut vreodată filmul: “Marcelin pâine și vin”?

Marcelin era un copil abandonat la poarta unui convent. Pe măsură ce creștea, întâlnea austeritatea mănăstirii, în ciuda bunătății călugărilor. Întâlnirea cu Isus Răstignit, credința ingenuă a inocentului și iubirea infinită față de Isus transformă întâlnirea într-o realitate vie. Marcelin îi aduce pâine și vin, îl întreabă dacă suferă mult, îi ia spinii de pe cap… Micuțul simte tot mai mult lipsa mamei, de aceea îl întreabă pe prietenul lui divin:

- Tu ai o mamă?

- Da.

- Și unde este?

- Cu a ta, Marcelin…

La ultima întâlnire, Isus îi spune:

- Marcelin, ai fost într-adevăr bun cu mine: și eu vreau să te răsplătesc cu ceea ce dorești mai mult. Spune-mi: Vrei să devii frate? Vrei să nu moară niciodată căprița ta? Vrei jucării?…

Marcelin răspunde mereu “nu și nu” cu ochii tot mai mari.

- Atunci, ce vrei? îl întreabă Isus.

- Aș vrea să o văd pe mama mea: și apoi și pe a ta.

Și Isus, punându-i o mână pe ochi, îi spune:

- Dormi, Marcelin.

Și așa, Marcelin, adormind pe genunchii lui Isus, a trecut să o vadă în cer pe mama sa și pe mama lui Isus (A. Mior).

2. Tema

Iubirea lui Dumnezeu față de sfânta Fecioară și față de noi depășește moartea. “Veșnică este iubirea ta față de noi!”

3. Mesajul zilei

Să ne bucurăm cu toții în Domnul în această solemnitate a Fecioarei Maria.

- De ce?

- “Strălucește Regina, Doamne, la dreapta ta!”

Și noi, cu mare încredere să apropiem de Regină: vrem să-i luăm un interviu

- Pentru tine, Mamă, ce înseamnă sărbătoarea Adormirii?

- Înseamnă că Isus înviat m-a făcut părtașă a învierii sale. La sfârșitul vieții mele m-a dus cu sufletul, dar și cu trupul în cer, m-a făcut părtașă la gloria sa divină și veșnică și m-a pus ca regină-mamă a universului. Lumina Paștelui strălucește asupra mea.

- Pentru noi, Mamă, ce înseamnă această sărbătoare?

- Destinul fericit al mamei va deveni destinul tuturor fiilor săi. Dumnezeu îi iubește pe toți în întregime: suflet și trup, dincolo de moarte. Dumnezeu vă iubește cu o iubire care nu se va termina niciodată!

- Împreună cu mine, într-o zi veți gusta învierea voastră, gloria voastră veșnică: pentru că acolo unde este mama, acolo vor fi și copiii.

- Astăzi trebuie să se bucure toți, dar mai ales cei care suferă. Eu sufăr cu Isus. Cel care este părtaș la crucea lui va fi cu siguranță părtaș și la bucuria lui veșnică. Și trupul, vindecat, va participa la gloria lui Isus înviat.

- Astăzi trebuie să se bucure toți, dar mai ales muribunzii. Moartea este învinsă pentru totdeauna. Sunt aici, în cer, pentru a-i primi cu o iubire și o milostivire infinite.

- Mamă, ce faci în cer?

- Sunt mamă spirituală a tuturor oamenilor. Abandonând pământul, nu v-am lăsat orfani; întrucât acum trăiesc în gloria lui Dumnezeu, pot să îi ajut pe toți și pretutindeni. Datorită spiritului matern al lui Dumnezeu, sunt mama care educă la credință, învățătoarea care ajută la creșterea în cunoașterea evangheliei, sora care mângâie și dă speranță sigură, călăuza sigură spre ceruri. Isus m-a dat vouă ca mamă.

Mereu, dar mai ales astăzi, suntem invitați să sărbătorim: într-un fel a început cu Maria, și pentru noi, sărbătoarea veșnică.

- Mereu, dar mai ales astăzi, suntem invitați să luăm vacanță: Mama a ajuns deja și ne așteaptă în locul cel mai frumos din câte pot exista.

- Mereu, dar mai ales astăzi, suntem invitați la odihnă: Dumnezeu, în Maria, ne-a dat dinainte garanția iubirii sale veșnice și victorioase față de noi.

4. Exemple

Predica trebuie să fie impregnată de bucurie și de speranță: Dumnezeu ne iubește în întregime și pentru totdeauna, chiar și dincolo de moarte!

Trebuie să devină, cel puțin pentru o vreme, în sufletul copiilor noștri, motiv profund de bucurie de viață. Astfel, vor gusta în profunzime vacanța lor.

Pot fi folositoare câteva exemple de iubire maternă. Iubirea mamei face sigur pasul copilului spre viață, spre plinătatea vieții.

a) La o sărbătoare a orașului Milano, la un moment dat, difuzoarele au început să transmită acest mesaj: Mama lui Andrei îl așteaptă la standul jucăriilor… Și așa de trei ori: Mama lui Andrei…

Acel copil se pierduse în mulțime. A apărut atunci un băiețel cu fața plină de lacrimi, însoțit de gardieni până la găsirea mamei care pe jumătate zâmbea și pe cealaltă jumătate își ștergea lacrimile.

Copii, Maria nu uită niciodată de noi, ne însoțește mereu în drumul vieții. Dacă ne pierdem, ne cheamă imediat și ne așteaptă. Noi nu trebuie să ne îndepărtăm sau să uităm de ea. Așadar, niciodată singuri, niciodată speriați.

b) Într-un lagăr de concentrare, un prizonier, aproape încă copil, era pe moarte fără ca să se știe nici măcar boala care îl consuma.

Preocupat de inutilitatea îngrijirilor sale, ofițerul medic l-a întrebat într-o zi:

- Spune-mi ce vrei? Ce îți lipsește?

- Mama mea! a răspuns bolnavul cu o voce slabă de tot și cu lacrimi în ochi.

Prezența mamei l-ar fi salvat?… Probabil… Dar cu siguranță l-ar fi mângâiat. Maria ne este mereu alături.

c) La sfârșitul Liturghiei pot fi invitați copiii să o aplaude plini de bucurie pe sfânta Fecioară, mama noastră din cer: singura noastră speranță.

Ritul latin