Start > Ritul latin > Întâmpinarea Domnului (pentru copii)

Întâmpinarea Domnului (pentru copii)

31 October 2009
1,839 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Întâmpinarea Domnului (Anul B)

1. Introducere

Într-o biserică africană, în timpul colectei, cei însărcinați cu această acțiune treceau cu un coș mare de nuiele.

În ultimul rând de bănci din biserică era așezat un micuț care privea cu un aer gânditor coșul care trecea de la un rând la altul. A suspinat la gândul că nu avea absolut nimic să îi ofere Domnului. Coșul a ajuns în fața lui.

Atunci, spre uimirea tuturor credincioșilor, copilul s-a așezat în coș, spunând: “Singurul lucru pe care îl am, îl dau Domnului”.

2. Tema

Ca și Isus, adevărat Fiu al lui Dumnezeu și om adevărat, și noi trebuie să fim disponibili, cu orice preț, să împlinim voința Tatălui.

3. Mesajul zilei

Isus este Fiu adevărat al lui Dumnezeu.

- Pentru a se supune legii – “orice întâi-născut va fi consacrat Domnului” – și pentru a-și aminti de eliberarea fiilor lor din sclavia egipteană, evreii, prin prezentarea la templu, recunoșteau drepturile lui Dumnezeu asupra vieții umane.

- Toți suntem copiii lui Dumnezeu, și în mod cu totul special Isus.

- Isus, ca om este dus la templu și consacrat Domnului.

- Leonardo da Vinci, profund cunoscător al naturii, ne-a dăruit această povestire.

-

Într-o grădină erau două cuiburi de potârniche. Unul era într-un chiparos și altul într-un măslin. Într-o zi, potârnichea din chiparos a luat un ou de la cea din măslin pentru a-l adăuga la ouăle ei pe care le clocea.

Timpul a trecut și în cuiburi ouăle s-au deschis și potârnichile au devenit mame. Puișorii lor au crescut, s-au îmbrăcat cu pene, până când au ajuns la primul zbor. Câte unul, micuții care locuiau în măslin s-au avântat în aer și au zburătăcit în jur; apoi s-au întors fericiți în cuib. Unul după altul, și cei care locuiau în chiparos s-au aruncat în aer, au zburătăcit prin grădină. Dar unul dintre ei, în loc să se întoarcă în chiparos, a zburat până la cuibul din măslin. Era micuțul apărut din oul furat, care din instinct se întorcea la adevărata mamă.

- Mergând la templu, Isus e ca și cum și-ar recunoaște adevăratul Tată, și ca om își consacră toată viața iubirii sale.

Și noi suntem copiii lui Dumnezeu.

- Prin har, noi suntem toți copii ai lui Dumnezeu. Botezul ne recunoaște oficial acest dar.

- Inima noastră nu este profund bucuroasă decât atunci când ne odihnim în Dumnezeu ca un copil în brațele mamei. Dacă nu înțelegem aceasta, suntem ca niște sărmani orfani care spun că nu au părinți pentru că nu i-au cunoscut niciodată.

- Fiecare dintre noi poartă fizionomia, imaginea, parfumul lui Dumnezeu.

Sărind printre stânci, căprița cu miros de mosc a simțit într-o zi un parfum dulce de mosc în nări. Cine știe de unde vine acest dulce parfum de mosc? Continuă să miroasă pretutindeni. Îl caută sărind încoace și încolo. Traversează păduri și tufișuri. Nu înceta nici ziua, nici noaptea. A uitat totul. Până la urmă, a ajuns la epuizare și se lasă bătută, așteptând moartea. Dar acel parfum de mosc unde este? Îl simte încă aproape. Șezând, abia atunci și-a dat seama că acel dulce parfum îl purta cu sine: provenea din trupul ei. L-a inspirat

profund și a simțit cum îi revine viața (dintr-o povestire de S. Kierkegaard).

- Să urmăm dorința de Dumnezeu care este în noi; să urmăm lumina sa care ne luminează viața.

- A merge în casa Domnului pentru Prezentare înseamnă a merge spre Dumnezeu, a ne recunoaște copiii săi, a trăi împlinind voința sa.

4. Exemple

Un căpitan antic numit Temistocle, fugar și epuizat, a fost constrâns să se refugieze pe pământul unui rege pe care îl ofensase într-o zi și de a cărui răzbunare se temea.

Nebun de spaimă, a fost constrâns să intre în palatul său regal, dar a alergat imediat să se ascundă într-una dintre săli.

Un zgomot în spatele lui… S-a întors tremurând, dar a văzut un copil care îl privea și zâmbea. Era micuțul fiu al regelui!

Temistocle l-a luat în brațe, plângând. Regele l-a surprins cu copilul în brațe. Neputând să îl desprindă pe copil de dușman, l-a primit pe Temistocle la curtea sa (Plutarh).

Ritul latin