Start > Ritul latin > Cristos, Regele Universului (pentru copii)

Cristos, Regele Universului (pentru copii)

31 October 2009
1,298 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XXXIV-a de peste an - Cristos, Regele Universului (Anul B)

1. Introducere

Să mergem pe drumul pe care l-au străbătut sfinții tăi;

Și toți într-o zi ne vom întâlni unde veșnic strălucește Soarele.

Iar când în cerul sfinților tăi marea ceată va ajunge,

O, Doamne, cât aș vrea să găsesc un loc și pentru mine!…

2. Tema

“Vie, Doamne, împărăția ta de lumină”.

Sau: “Rege în veci șade Domnul: va binecuvânta poporul său cu pace” (Refren ce trebuie repetat de mai multe ori în cadrul celebrării).

3. Mesajul zilei

La sfârșitul anului liturgic, și pe deplin la sfârșitul istoriei fiecăruia dintre noi și a tuturor oamenilor, este, iar la sfârșit va fi celebrată victoria lui Isus, Regele universului.

Vă amintiți fragmente din Evanghelie în care se vorbește despre Isus, Rege și despre împărăția sa?

- Bunavestire: “Domnul îl va face rege, îl va pune pe tronul lui David, tatăl său, și va domni pentru totdeauna asupra poporului lui Israel. Împărăția lui nu va avea sfârșit” (Lc 1,33).

- Pilat întreabă: “Tu ești regele iudeilor?” Isus răspunde: “Tu o spui”.

- Pe cruce au pus motivul condamnării: “Isus nazarineanul, regele iudeilor”.

- Aproape toate parabolele dezvăluie caracteristicile proprii împărăției lui Isus și condițiile pentru a intra în ea.

Isus este, într-adevăr, rege.

- Este Fiul lui Dumnezeu. Este Mesia, vestit, promis, așteptat.

- Toată creația “a fost făcută prin el”.

- Isus vindecă bolile, învinge diavolul, învie morții, domină furtuna: puterea sa benefică este infinită.

- Înainte de a se înălța la cer, proclamă: “Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ: mergeți în lumea întreagă, predicați evanghelia mea”.

“Da, sunt rege; dar împărăția mea nu este din această lume”.

- Dar Isus este un rege aparte: nu se naște într-un palat regal, ci într-o peșteră; nu are bogății, nici soldați; i se dă nu o coroană de aur, ci de spini, intră în capitală nu pe un cal, ci pe un măgăruș…

- Dar care este puterea lui? De ce nu învinge, nu se impune în fața tuturor prin minuni răsunătoare? De ce nu își arată toată slava divină pe care o are? Aceste întrebări și le puneau contemporanii lui Isus, dar ni le punem și noi astăzi.

- Regele Isus urmează doar “politica” “Tatălui nostru”: adică fraternitatea, pacea, blândețea, respectul voinței oamenilor, milostivirea.

- Pentru a gusta puterea iubirii sale, trebuie să avem credință și… iubire. Nu își arată slava, pentru a nu avea credincioși… prea interesați. Pe el îl interesează mai ales minunile spirituale, care privesc sufletul și inima oamenilor.

- El este veșnic. Nu se grăbește. Folosește o răbdare infinită în a cere tributul de iubire mai mult decât pentru sine, pentru “micuții săi frați”. Și marele rege, într-o zi, ne va judeca numai cu privire la iubire! (cf. Mt 25)

4. Exemple

a) Se povestește că, într-o zi, îngerii în cer – obosiți să vadă mulți oameni necredincioși, cu toate că însuși Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat și i-a răscumpărat – au hotărât să pună totul la punct coborând pe pământ.

După ce au luat în stăpânire, au încredințat conducerea celor câțiva drepți găsiți și i-au adunat pe toți ceilalți cu dorința de a-i extermina, pentru a evita ca să infecteze lumea cu faptele lor, cu învățătura și exemplul lor.

Totul era pregătit când au văzut un om cu crucea pe umeri care întreba unde trebuia să fie pedepsit. Această dorință de a muri ca Mântuitorul i-a scandalizat pe îngeri, așa că l-au legat și l-au dus în fața sfântului Petru, care nu avea îndoieli: era chiar Isus din Nazaret.

Dar cum de se afla în mijlocul păcătoșilor celor mai înrăiți? Le-a fost ușor să-și amintească de faptul că Fiul Omului s-a întrupat nu pentru a-i mântui pe cei drepți, ci pe cei păcătoși, și că, prin urmare, era dispus să moară din nou pentru ei pentru a-i salva de mânia sfinților (cf. M. Pomilio).

b) Un tânăr călugăr a fost trimis câteva luni într-o mănăstire din Flandra pentru a țese o tapiserie importantă împreună cu alți călugări. Într-o zi, s-a ridicat indignat de pe scaunul lui:

- Gata! Nu mai pot continua! Instrucțiunile pe care mi le-au dat nu au fost gândite! a exclamat el. Lucram cu un fir de aur, și una două trebuia să îl înnod și să îl tai fără motiv. Ce risipă!

- Fiule, a replicat un călugăr mai bătrân, tu nu vezi această tapiserie cum va fi văzută. Ești așezat în partea din spate și lucrezi numai într-un loc.

L-a condus în fața tapiseriei care atârna în atelier, și tânărul călugăr a rămas fără suflare.

Lucrase la țeserea unei foarte frumoase imagini a adorației magilor și firul său de aur făcea parte din aureola luminoasă din jurul capului Pruncului. Ceea ce tânărului i se părea risipă nechibzuită s-a dovedit a fi ceva minunat (B. Ferrero).

Ritul latin