Start > Ritul latin > Sărbătoarea Tuturor Sfinților (pentru copii)

Sărbătoarea Tuturor Sfinților (pentru copii)

31 October 2009
1,030 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Toți Sfinții (Anul B)

1. Introducere

Sfințenia este ca apa prețioasă, utilă, umilă, curată.

Obosiți de drumul lung, Lao-Tse și tovarășii săi s-au oprit lângă un izvor de apă limpede. S-au răcorit toți și bucuroși s-au așezat în jurul maestrului. Cu privirea senină, Lao-Tse a privit îndelung apa curată și apoi a spus:

- Bunătatea voastră să fie ca apa! Apa este utilă la o mie de lucruri, și chiar mai mult: curăță totul și dă viață tuturor.

- Bunătatea voastră să fie ca apa! Apa nu pretinde să ia o formă anume, ci se adaptează senină la fiecare recipient.

- Bunătatea voastră să fie ca apa! Apa caută mereu cu bucurie locul cel mai umil, cel mai de jos.

- Bunătatea voastră să fie ca apa! În plin soare se evaporă și urcă spre cerul senin.

2. Tema

Sfinții ne spun că viața noastră este divină, veșnică, iubită de Dumnezeu, legată de frați în iubire.

3. Mesajul zilei

Biserica este o mare familie care îi îmbrățișează pe toți oamenii, din toate timpurile, din toate locurile;

- este o familie în care domnește iubirea pentru totdeauna;

- este o familie care are copii pe pământ, care merg în credință, copii în purgator, care se pregătesc pentru paradis, și copii în cer, unde trăiesc fericiți împreună cu Dumnezeu.

Biserica este o mare familie.

- În ea există, este adevărat, mulți păcătoși. Dar trebuie cu toții să fim orgolioși, pentru că în ea sunt și mulți eroi ai bunătății care sunt frații noștri.

- Noi suntem săraci, dar familia noastră este bogată în virtuți.

Privindu-i pe sfinți, ne apar multe gânduri; prezentăm câteva.

- Ne apare în inimă un fel de invidie sfântă, o mare dorință de sfințenie: “Fericiți cei înfometați și însetați de dreptate, pentru că Dumnezeu îi va sătura”.

- Puțină comparație cu ei ne impulsionează să devenim mai buni. Sfinții erau ca noi: puțin buni și puțin răi; dar, cu ajutorul lui Isus, au devenit eroi ai bunătății. Astăzi, așadar, trebuie să sărbătorim, pentru că Isus este capabil să învingă răul din viața noastră, așa cum l-a învins în viața sfinților.

- O mare dorință de a face binele. Sfinții au fost mari binefăcători ai omenirii. Gândiți-vă la câte spitale, școli, instituții, fapte bune au realizat, câte persoane au ajutat cu iubire.

- În sfârșit, ne apare în inimă o mare bucurie. Sfinții ne vorbesc mai ales despre marea noastră demnitate de copii nemuritori ai lui Dumnezeu! În fiecare dintre noi există puțin pământ, dar și mult cer de care trebuie să ne bucurăm și pe care trebuie să îl trăim.

4. Exemple

a) În timpul vizitei la o biserică din Torino, un copil de grădiniță i-a cerut educatoarei explicații cu privire la vitraliile luminoase din biserică, pe care sunt reprezentați câțiva sfinți.

După câteva zile, la sărbătoarea sfinților, un preot i-a întrebat pe copiii din clasă care vizitaseră biserica, dacă puteau să îi explice care erau acele persoane pe care le venerează oamenii și pe care le numesc “sfinți”. Copilul care ceruse explicații cu privire la vitralii s-a ridicat imediat, și cu siguranță în glas, a răspuns: “Sunt acelea care ne duc cu gândul la lumină”.

b) “Nu pot sta nici măcar trei minute fără să mă gândesc la Dumnezeu… E ca atunci când conduci o mașină și ai lângă tine un prieten: te gândești la condus și prietenul nu te tulbură la condus. Dar în timp ce privești pe drum, simți prezența prietenului și acea prezență te bucură” (Carlo Carretto).

c) A fost un muzician faimos și acum voia să îl vadă pe pr. Luigi Guanella.

- Părinte, i-a spus, aș dori să devin un călugăr bun…

- Bine, fiule, a comentat pr. Luigi, fii binevenit!

- Dar nu pot, nu pot, părinte.

- De ce?

- Viitorul mă înspăimântă. Știu că un călugăr bun, prin cele trei voturi, se angajează într-un mod tipic să tindă spre perfecțiunea virtuților: credință, speranță, dragoste, prudență, dreptate, tărie, cumpătare, sărăcie, castitate, ascultare, umilință… Cum voi putea trăi toate acestea?

Pr. Luigi, după ce l-a ascultat cu atenție și după ce a stat îndelung în tăcere, i-a spus:

- Fiule preaiubit, îți place muzica?

- Cum să nu, părinte! Îmi place foarte mult… Dar ce vreți să spuneți cu aceasta?

- Vreau să spun, a continuat pr. Guanella, că sfințenia este frumoasă ca muzica. Sfințenia este armonie: între tine și Dumnezeu, între tine și frați, între tine și conștiința ta; dar nu o armonie în tăcere, ci cu note diferite, realizată din diferite virtuți, fără nici o disonanță. Fiule, un călugăr bun este ca un muzician bun: iubește armonia lui Dumnezeu; viața lui trebuie să devină o simfonie.

d) Căuta de mulți ani să afle cum e să fie cu adevărat fericit, căuta să vadă dacă în această lume un om poate fi cu adevărat fericit. Într-o noapte a auzit în vis un glas care i-a spus:

- Când vei ieși, mergi la treptele bisericii; acolo vei găsi un om care te va învăța calea bucuriei.

Așadar, s-a dus și a găsit un… cerșetor, care nu avea nimic. Îl salută:

- Dumnezeu să vă dea o zi bună!

Cerșetorul a răspuns:

- Împreună cu Domnul nu-mi amintesc să fi avut zile triste!

- Dumnezeu să vă facă într-adevăr fericit!

- Cu Dumnezeu nu am fost niciodată nefericit! a răspuns cerșetorul.

- Explicați-mi motivul seninătății dumneavoastră, vă rog.

- Eu sunt fericit mereu, pentru că Dumnezeu este cu mine. El poate totul, el știe totul, el mă iubește: eu am fost mereu sigur împreună cu el. Accept cu plăcere totul din mâinile lui, toate jignirile, pentru că știu că sunt în mâini bune.

- Și ce ați spune dacă Dumnezeu v-ar arunca într-o prăpastie, v-ar lăsa să muriți și v-ar arunca în iad?

- Nu aș spune nimic: știu că în orice loc aș cădea, vor fi prezente mereu mâinile lui ca să mă prindă; știu apoi că nimeni nu mă poate desprinde din brațele lui.

- Cine sunteți?

- Sunt un fiu al lui Dumnezeu, care merge cu curaj spre împărăția sa veșnică. Nu mă tem de nimic, nici de moarte, pentru că Isus înviat călătorește cu mine!

Omul de știință a înțeles atunci care era secretul fericirii acelui cerșetor și a înțeles că era mai bogat și mai senin decât toți mai marii pământului (Fericitul Taulero).

e) Dacă considerați că este potrivit, programați o vizită la cimitir, care să se facă în bucurie senină și adevărată credință în înviere.

Ritul latin