Start > Ritul latin > Bucuria de a fi fiii lui Dumnezeu Tatăl!

Bucuria de a fi fiii lui Dumnezeu Tatăl!

31 October 2009
1,418 afișări

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XXX-a de peste an (Anul B)

“Eu sunt un tată pentru Israel, Efraim este fiul meu” (Ier 31,9)

În cadrul unui simpozion la care participau mai mulți profesori și studenți teologi, unuia dintre conferențiari i-a venit rândul să vorbească despre virtutea ascultării. Le-a exemplificat celor ce-l ascultau cât de important este pentru societate ca toți cei mici să asculte de cei mai mari, ca fiii să asculte de părinți. În cele din urmă l-a dat drept model pe Isus Cristos. “Priviți la el! Priviți la viața lui! A trăit în ascultare desăvârșită față de Tatăl său. El, Cristos, este pentru fiecare dintre noi modelul perfect de ascultare. S-a supus total voinței Tatălui”. La aceste cuvinte, unul dintre studenți a replicat: “Dar, domnule profesor, să nu uităm ce Tată ireproșabil avea Isus. Cu siguranță dacă toți am avea un astfel de tată – atotștiutor, omniprezent, atotputernic – am fi mai ascultători. De un astfel de tată aș asculta și eu mereu cu mare drag”.

Venind la Biserică sau citind cuvântul lui Dumnezeu sau rugându-ne ne întâlnim cu acest Tată ireproșabil, îl avem în fața noastră pe Fiul, ascultătorul perfect și ne simțim în prezența Duhului Sfânt. Dar această întâlnire, aceste prezențe, ne fac pe noi să ne simțim, să devenim fii ascultători?! Sau poate că am cere prea mult de la noi ca să ne recunoaștem și fii și să mai fim și ascultători. Atunci, trebuie măcar să ne întrebăm: reușim noi să ne simțim fii ai lui Dumnezeu? Gândurile, cuvintele, faptele noastre ne recomandă celor din jurul nostru ca fiind fii ai acestui Tată minunat, perfect, ireproșabil?

Dacă am ascultat cu atenție lecturile de la această sfântă Liturghie, am observat că în toate trei fragmentele biblice se regăsește acest cuvânt de fiu. În sfânta Evanghelie, Bartimeu, fiul lui Timeu, îl recunoaște pe Isus Cristos ca Mesia și i se adresează lui numindu-l “Fiul lui David”. Apoi autorul Scrisorii către Evrei ne amintește că Isus Cristos, “când a devenit mare preot, nu și-a luat singur această demnitate, ci a primit-o de la Dumnezeu, care i-a spus: «Tu ești fiul meu, eu astăzi te-am născut!»”. Și nu în ultimul rând, în prima lectură, luată din Cartea profetului Ieremia, Domnul însuși ne spune: “Eu sunt un tată pentru Israel; Efraim este fiul meu cel dintâi născut”.

Nu doar în Cartea profetului Ieremia, ci întreaga istorie a Vechiului Testament poate fi citită ca un timp în care Dumnezeu a încercat să-i facă pe oameni să se simtă fii săi: începând cu Adam și Eva, continuând cu patriarhii și cu tot poporul lui Israel, Dumnezeu a vrut să fie simțit ca un tată iubitor de oameni, a voit ca toți să se simtă fii iubiți de el. Chiar și atunci când pentru neascultarea lor au fost pedepsiți, Dumnezeu i-a făcut să simtă mai mult bucuria mângâierii și splendoarea salvării, decât povara penitenței, căci am auzit: “plecaseră cu lacrimi, dar îi voi întoarce mângându-i”, spune Domnul. Și însuși poporul recunoaște: “Domnul a făcut pentru noi lucruri minunate, inima ne este plină de bucurie”, așa cum am cântat cu toții la psalmul responsorial.

A suferit mult poporul lui Israel, dar a și fost mângâiat; am suferit și noi, dar am și avut zile de mângâiere, zile de binecuvântare… Sau poate că unii dintre noi încă mai suferim, încă nu suntem vindecați și ne aflăm în situația orbului din Evanghelie. Acest om s-a simțit fiul lui Dumnezeu și totodată a simțit în Isus Cristos un prieten, un binefăcător. Și-a făcut curaj, a strigat, a fost auzit și vindecat. Acțiunea lui este o provocare pentru fiecare dintre noi: simțindu-ne fii iubiți de Dumnezeu trebuie să prindem curaj să strigăm în suferințele noastre spre Tatăl nostru, spre cel de la care știm că ne vine orice mângâiere și tot harul.

În acest fragment evanghelic putem delimita două cadre. Într-un prim cadru Isus, Fiul lui David, și Bartimeu, fiul lui Timeu: insistența curajoasă a acestuia din urmă, dialogul lui cu Isus și minunea vindecării, toate ne sunt motive suficiente pentru a îndrăzni să-l imităm și să ne îndreptăm și noi plini de curaj spre Cristos. Într-un al doilea cadru apare același Bartimeu, dar, de data aceasta, față în față cu mulțimea, o mulțime foarte schimbătoare, după cum notează evanghelistul: “Mulți se răsteau la el ca să tacă”… iar puțin mai târziu: “Curaj! Ridică-te, te cheamă!”. Fiecare dintre noi poate juca acest rol al mulțimii. Sunt oameni în jurul nostru care strigă spre Isus. Noi, cei care participăm la sfânta Liturghie suntem apropiați lui, iar de dincolo de noi se aud strigătele celor care din diferite motive astăzi nu au ajuns la biserică. E o strigare a omului suferind, a celui care simte că singur nu se mai poate descurca, a celui care recunoaște într-un târziu că e mai bine aproape de Dumnezeu și vrea și el să fie în prejma Domnului, să afle alinare, să audă un cuvânt de mângâiere. Dar strigă în felul lui, așa cum a fost învățat, așa cum a învățat de la distanță… Cum ne comportăm noi față de cei care-l strigă pe Mesia? Care este atitudinea noastră față de cei care vor să simtă mila Domnului? Asemenea mulțimii ne răstim la ei să tacă, să facă liniște pentru că nu sunt vrednici, pentru că nu e de ei prezența Domnului, pentru că ei sunt niște rătăciți, niște bolnavi?! Sau îi susținem în strigarea lor și-i purtăm spre Isus: “Curaj! Ridică-te, te cheamă!”. Prinși sau, mai bine zis, puși între Isus și cei care au nevoie de el, cum ne comportăm?

Sau poate că noi înșine suntem cei care de departe strigăm “Fiul lui David, fie-ți milă de mine”, iar mulțimile încearcă să ne reducă la tăcere, să ne alunge. Cum să acționăm?! Asemenea cerșetorului orb, să nu renunțăm, să strigăm și mai tare: Isus aude, Isus ascultă întotdeauna strigătul celui credincios și se va întoarce spre noi, ne va chema și ne va face să auzim cuvintele pline de mângâiere: “Mergi, credința ta te-a mântuit”. E nevoie de acest curaj pentru a nu renunța niciodată la strigătul către Tatăl ceresc. E nevoie să te simți fiu, fiu iubit, pentru ca să nu te descurajezi, ci să strigi mereu înflăcărat de convingerea că vei fi ascultat de Tatăl iubitor de oameni.

Venind la Biserică, înălțăm strigătul, rugăciunea noastră către Tatăl. Ne simțim noi ascultați? Simțim noi cum Isus Cristos, intervine în favoarea noastră, el care este mare preot, el care este în stare să-i înțeleagă pe toți, cum ne învață Scrisoarea către Evrei? Simțim noi asta? Ne simțim noi fii? Dacă ne-am simți fii am ieși schimbați, diferiți, altfel, alții din această biserică. Simțindu-ne fii am ieși de aici dornici să ascultăm mai mult de un Tată ireproșabil, am ieși convinși că avem în Isus Cristos un frate-Dumnezeu care intervine pentru noi.

Cine conștientizează că este fiul lui Dumnezeu va ieși altfel din această biserică. Așa cum i s-a întâmplat lui Andre Frossard, omul despre care se spune că s-a convertit în două minute intrând, din întâmplare, mai exact din greșeală, într-o biserică. Povestind acel episod din viața sa, cum a intrat ateu într-o biserică și a ieșit creștin, credincios, pentru că a simțit acolo prezența lui Dumnezeu, un prieten de-ai săi îl ridiculiza spunându-i că a avut parte de o convertire falsă, a fost o pură întâmplare. Îi spunea: “A fost norocul tău sau întâmplarea că ai intrat într-o biserică și ai ieșit creștin. Sunt sigur că dacă ai fi intrat într-o moschee ai fi ieșit musulman. Sau, cred că, dacă ai fi intrat într-o sinagogă ai fi ieșit evreu”. La care Andre i-a replicat prietenește: “Nu, nu a fost o întâmplare. Pentru că de mai multe ori am intrat într-o gară și nu am ieșit niciodată tren”.

Intrarea noastră din această zi în biserică să ne facă să ieșim altfel! Încrezători, curajoși, convinși că suntem fiii iubiți ai Tatălui, siguri că strigarea noastră va fi auzită. Să nu uităm: orbul s-a dus dimineața la cerșit; se anunța o zi ca oricare alta: cu oameni care-i vor da de pomană, cu mulțimi care se vor răsti la el și-l vor lua peste picior. În acea dimineață fusese un răsărit pe care el nu-l vazuse și care nu prevestea nimic interesant pentru acea zi. Însă l-a întâlnit pe Cristos și ziua și viața sa au devenit altfel. S-a bucurat imens de apusul de soare al acelei zile. Poate că și intrarea noastră astăzi în biserică nu prevestea nimic deosebit. Poate că venirea noastră aici a fost una obișnuită, de zi de duminică, din obligație sau poate am ajuns aici din întâmplare. Avem șansa să fructificăm prezența noastră. Să ieșim altfel de aici, să pășim altfel spre casele noastre: mai buni, mai curați, spovediți, împărtășiți, împăcați cu noi înșine și cu Dumnezeu. Să ieșim simțindu-ne fii ai lui Dumnezeu și frați între noi.

Să ne simțim fii iubiți și vom trăi altfel viața noastră.

pr. Laurențiu Dăncuță

Ritul latin