Start > Ritul bizantin > Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta

Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta

10 October 2009
1,633 afișări

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a V-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XXII-a după Rusalii)

Evanghelia de astazi este continuarea Predicii de pe Munte, unde, dupa enumerarea Fericirilor, Isus, a spus: “Nu va strangeti comori pe pamant, unde hoti le fura si moliile le mananca, strangeti-va comori in cer, unde nici hoti nu le fura si nici moliile nu le mananca.”

Si a fost spusa multimi cu scopul ca aceasta sa retina: obligatia ce revine crestinului de a-si ajuta aproapele; A cunoaste ceea ce-l asteapta dupa moarte, daca, multul sau putinul pe care-l avem nu-l folosim asa cum trebuie, cu toate ca, zilnic, vedem si auzim ca multi semeni de ai nostri se zbat in crunte lipsuri si nevoi.

Sa nu uitam, niciodata, ca nu suntem decat administratori bunurilor pe care astazi, aici pe pamant, le posedam si ca, dincolo, va trebui sa platim pentru modul cum le-am folosit, ca sa nu fie si pentru noi prea tarziu ca pentru bogatul din Evanghelia de astazi, care a vazut ca dupa moarte starea lui s-a inversat cu cea a saracului Lazar.

Iar despre cat de greu va fi dincolo vedem din rugamintea pe care bogatul o adreseaza lui Avraam, si din care ne dam seama ca tot proorociile si cartile lui Moise sunt mai edificatoare pentru ca, si daca ar invia cineva din morti, nimeni nu l-ar accepta, dovada ca nici cand a inviat Isus, dupa trei zile si aratarea sa dupa 40 de zile, nu a fost acceptata in totalitate, nici macar de ucenicii sai.

De aceea, avand exemplul Mielului lui Dumnezeu “care ridica pacatele lumii” si jertfa sa zilnica pe altarele Bisericilor crestine, pana la a doua venire, este cea mai folositoare celor care asteapta Judecata de Apoi. Si, singura posibilitate de a ajuta sufletele plecate dintre noi, raman rugaciunile si sfintele Liturghii pe care, preoti, prin ridicarea mainilor spre cer, se roaga cu nume si fara nume pentru toti cei plecati dintre noi, ca si pentru cei ramasi printre noi, dar aflati in mari necazuri si lipsuri, pentru toti cei prezenti la sfanta Liturghie, cerand mila si imblanzirea Dumnezeesti manii pentru toti pacatosi.

Sfanta Evanghelie nu ne spune ca bogatul l-a alungat sau batjocorit pe Lazar. Nu i-a adresat nici un cuvant de ocara. Nu a facut nimic din aceste. Si totusi a ajuns in Iad! Cauza ? Tocmai aceasta ca, avand atatea posibilitati de a-l ajuta, bogatul pur si simplu, nu a miscat nici un deget pentru a face acest lucru.

De aceea, pentru a nu ni se intampla si noua la fel ca acestui bogat, este nevoie sa fim atenti si sa privim in jurul nostru, sa vedem daca nu sunt si langa noi Lazari nostri. Iar daca nu-i vedem, sa-i cautam.

Sa fim mereu atenti la toate micile si gingasele avertismentele pe care le primim de la Dumnezeu, pentru ca, in ceasul mari socoteli, milostenia, credinta si faptele bune, modul cum ne-am preocupat de propria noastra mantuire vor fi avocatii aparari noastre in fata judecatorului Suprem. Amin.

Ritul bizantin