Start > Ritul bizantin > Tanarule, iti zic: scoala-te

Tanarule, iti zic: scoala-te

2 October 2009
2,002 afișări

Autor: pr. Vasile Rob
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a III-a după Înălțarea Sfintei Cruci (a XX-a după Rusalii)

Sfanta Scriptura ne face partasi la multe invieri facute dealungul istoriei de catre proorocii si profeti Vechiului Testament prin invocarea, cu ajutorul rugaciunilor, a interventiei lui Dumnezeu, ca: invierea facuta de Ilie cu fiul vaduvei din Sarepta Sidonului, ca si ceea facuta de prorocul Eliseu cu fiul Suramitei, dar invierile pe care ni le prezinta Noul Testament, sunt invieri facute de catre Fiul lui Dumnezeu prin interventia sa directa. In acest sens putem aminti aici urmatoarele invieri:

1. Lazar fratele Mariei si al Martei;
2. Fata de 12 ani a lui Iair;
3. Tanarul vaduvei din Nain despre care am auzit in Evangheliei de astazi.

Pentru o evreica, un fiu era semnul bunavointei si binecuvantari lui Dumnezeu. De aceea, daca se intampla sa-i moara acel copil se considera ca si cum ar fi pierdut bunavointa cerului de aceea Isus, fara a fi rugat, se apropie de sicriu si-i ordona tanarului: “… Iti zic, scoala-te!”

Invierea tanarului din Nain este o minune care nu poate fi pusa la indoiala, fiind vazuta de toti cei care au insotit cortegiul si despre care a vorbit toata iudeea. Au vorbit lumi sfinti apostoli care au fost de fata iar Quadrat, unul dintre ucenicii apostolilor, in cartea sa “Apologia religiei crestine” pe care a prezentata imparatului Hadrian, face si el aluzie la aceasta minune, confirmata si de istoricul Eusebiu in “Istoria Bisericeasca.”

Moartea este soarta tuturor celor nascuti pe acest pamant. Acest drum cu toti il vom parcurge, mai devreme sau mai tarziu, atunci cand Dumnezeu va considera de cuviinta ca lucrarile noastre pe acest pamant s-au terminat.

Crestinul se mangaie in Creatorul sau si Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos.

Dumnezeu ne trimite mangaieri in cazul durerilor noastre prin:

1. Timpul care, impreuna cu credinta, vindeca toata durerea din sufletele oamenilor. El ne spune, cu blandete: “Fericiti cei ce plang, ca aceea se vor mangaia… “
2. Prin invataturile pe care ni le transmite prin Evanghelie si
3. Speranta reantalniri si revederi in viata de apoi.

Credinta este stalpul existentei si mangaieri noastre. In acest sens trebuie sa vedem cu ochii minti noastre invierea fiului vaduvei din Nain, prezentata de Evanghelia ascultata astazi si sa ne punem toata nadejdea in Dumnezeu si in mantuirea noastra pentru viata vesnica.

Abia dupa ce un membru al familiei noastre, un prieten sau apropiat, pleaca din aceasta viata, noi cei ramasi facem un fel de recapitulare a relatiei pe care am avut-o cu acesta si din aceasta analiza, nu de putine ori, ne invinovatim pentru ca nu am facut mai mult din ceea ce am fi putut face pentru ei. Dar, noi cei mai ramasi, din bunavointa lui Dumnezeu, pe acest pamant, trebuie sa ne aducem aminte numai de bucuria si de ajutorul cu care am fost inconjurati de cei plecati.

Trebuie sa fim constienti de greselile noastre facute, cu voia sau fara voia noastra, si sa realizam ca nici unul dintre noi nu este perfect. Ca si crestini, trebuie sa acceptam gresala aproapelui nostru si sa o iertam pentru ca si cel plecat ne-a iertat de mult si se roaga Tatalui ceresc pentru noi.

Un alt sentiment care ne cuprinde, dupa astfel de evenimente, este Autocompatimirea prin care realizam ca nu suntem nici primi si nici ultimi peste care s-au abatut, sau se abat necazuri si ca, incercarile pe care Dumnezeu ni le trimite, sunt de fapt doctorii ale sufletului nostru pe calea mantuiri.

Din Evanghelia de astazi, ca si din alte invieri si interventi ale lui Dumnezeu in lume, trebuie sa constientizam ca:

1. Isus este, cu adevarat, Mesia cel mult dorit si promis prin Vechiul Testament;
2. Isus este, cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul neamului omenesc;
3. Isus este Stapanul lumi si Invingatorul morti;
4. Isus ne cauta dar, din cauza impietriri inimi noastre, ii permitem sa intre in viata noastra numai la boala, necaz, durere sau moartea unei persoane dragi noua si, foarte rar, in bucuriile vieti noastre.

De aceea, cuvintele Mantuitorului: “Tinere, iti zic, scoala-te” se adreseaza si astazi, la peste doua mii de ani, tuturor tinerilor dar, deopotriva, adultilor si chiar batranilor de azi, care au uitat de sfanta Biserica si de Dumnezeu. Amin.

Ritul bizantin