Start > Ritul latin > Duminica a XXVI-a de peste an (pentru copii)

Duminica a XXVI-a de peste an (pentru copii)

26 September 2009
1,192 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XXVI-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

Într-o zi, mă întorceam în misiune cu mașina plină de oameni, când ne-a oprit un bătrân și a cerut să îl iau:

- Vezi și tu că nu mai este loc! i-am spus eu.

El privește în mașină și îmi spune:

- Dacă în inima ta ar fi un loc, aș găsi un loc și în mașina ta!

Și, de fapt, era… (pr. Davide Giabardo).

2. Tema

Dumnezeu este Tată, are o inimă mare, deschisă pentru toți, motivată în iubire.

3. Mesajul zilei

Pentru o educație creștină autentică astăzi dobândesc o importanță deosebită trei probleme în viața Bisericii, pe care cateheza trebuie să le analizeze cu atenție: mișcarea ecumenică, activitatea misionară, raporturile cu cei care nu au nici o credință.

- Cateheza educă la evitarea cuvintelor, judecăților și faptelor care nu oglindesc adevărata condiție a fraților, separați; duce la cunoașterea istoriei lor și a gândirii lor; cere o mărturie mai clară a propriei credințe; invită la rugăciune; călăuzește la înțelegerea inițiativelor de dialog…

- Cateheza dezvoltă în creștin o mentalitate profund catolică. Educă la descoperirea și la respectarea a tot ceea ce este bun în omenire și mai ales în sânul marilor religii; îndeamnă la

edificarea păcii, înțelegere și dezvoltare, într-un spirit de familie…

- După posibilități, cateheza rezervă un examen serios asupra motivelor care se ascund în mintea ateilor… (cf. RdC, 49-51).

- Astăzi Isus ne cere să avem:

$o inimă mare,

$o inimă deschisă,

$o inimă hotărâtă în iubire, pentru a deveni tot mai asemănători cu Tatăl nostru ceresc.

Adevăratul creștin are o inimă mare

- “Ești gelos? Dacă toți ar fi profeți!” (prima lectură).

- “Cel care nu este împotriva noastră este cu noi” (Evanghelia).

- În fața inimii mari a lui Dumnezeu, nu trebuie să fim invidioși și meschini: darurile Tatălui sunt pentru toți fiii săi.

- Brațele lui Dumnezeu sunt atât de mari încât ajung la toate creaturile. Dumnezeu este mai mare, mai generos decât putem noi să ne imaginăm.

- Iubirea lui Dumnezeu nu poate fi monopolizată, sechestrată doar în favoarea noastră, încarcerată în ideile noastre, epuizată în imaginile noastre.

- Cu cei care nu au aceleași idei ca și noi, care nu sunt creștini, care nu sunt catolici, care nu sunt corecți, observanți, generoși, care nu vin la biserică sau care nu sunt inteligenți, noi trebuie să ne comportăm ca Dumnezeu Tatăl: nu doar să fim toleranți, dar și respectuoși și iubitori: sunt frații noștri!

Creștinul trebuie să aibă o inimă deschisă față de toți, mai ales să îl vadă pe Isus în fiecare om.

- “Oricine va da de băut un pahar de apă în numele meu, vă spun adevărul că nu își va pierde răsplata” (Evanghelia).

- Trebuie să primim cu iubire ucenicii lui Isus, frații suferinzi, pe cei mai nevoiași.

Klara Fey, fondatoarea Surorilor Săracului Prunc Isus, a avut un vis în copilărie. Plimbându-se pe o stradă din Aquisgrana, a întâlnit un copil sărac și i-a dat de pomană. Copilul i-a spus:

- Am și alți frați săraci.

- Cum te numești?

- Eu sunt Pruncul Isus.

Visul a dispărut. Dar amintirea a rămas.

Klara i-a ajutat pe săracii și orfanii din orașul ei, care în timpul războiului lui Napoleon a suferit în mod deosebit.

Pentru a-i ajuta pe “Frățiorii săraci ai lui Isus” a înființat o congregație religioasă. Motto-ul vieții ei a fost “Totul pentru Isus, doar pentru Isus” (A. Barth).

Această iubire trebuie să o avem nu doar față de săraci, ci mai ales față de cei care sunt marginalizați din cauza evangheliei, sunt persecutați din cauza predicării.

Creștinul trebuie să aibă o inimă fermă.

- În urmarea lui Isus nu ne putem mulțumi cu jumătăți de măsură: trebuie să ne așezăm hotărâți de partea sa, chiar dacă ne costă jertfe.

- Pentru primii creștini, “pierderea unei mâini, a unui picior, a unui ochi etc.” însemna expunerea la persecuții; pentru noi înseamnă mai ales aceasta: să spunem nu egoismului, păcatului; să spunem da, chiar dacă ne costă sacrificii, cuvântului lui Isus, iubirii sale, ajutării aproapelui. Numai așa vom fi de partea lui Isus pentru veșnicie.

Era într-o după-amiază de vară. Două broscuțe țestoase care s-au dus la o lăptărie, din nefericire, au căzut într-un vas cu lapte. Se chinuiau amândouă să iasă: dar situația părea disperată. Pereții vasului erau alunecoși, laptele nu le permitea să își ia vânt.

Prima broască, după primele insuccese, pesimistă și leneșă, s-a plâns îndelung și apoi s-a lăsat scufundată. Descurajarea a făcut-o să se piardă.

În schimb, cealaltă, activă și plină de curaj, s-a gândit: “Dacă continui să lupt cu curaj, sper să mă salvez”. Și a început să înoate cu înverșunare. Ce s-a întâmplat? Puțin câte puțin laptele a devenit unt. Broasca s-a ridicat fermă în picioare pe partea cea mai dură, și-a măsurat saltul, a sărit din vas și, bucuroasă și-a reluat drumul spre râulețul din câmp.

Concluzie: Dumnezeu dă bucurie și mântuire copiilor lui care aici, pe pământ, se străduiesc să trăiască după inima sa mare, deschisă și hotărâtă.

4. Exemple

În afară de exemplele inserate în text, poate fi utilă și această povestioară.

Părinții noștri au reușit, în sfârșit, să traverseze Marea Roșie, au lăsat în urmă sclavia și durerile, în timp ce egiptenii îi urmăreau încă cu carele și cu caii lor.

Din cer, îngerii stăteau și priveau. Când au văzut opresorii prinși în valurile mării, au tresăltat de bucurie și au intonat un imn de laudă Domnului.

Dar IHWH Mântuitorul, care este tatăl tuturor oamenilor, a oprit imediat cântul strigând:

- Copiii mei din Egipt se îneacă în mare… și voi începeți să cântați?!

Ritul latin