Start > Ritul latin > Duminica a XXV-a de peste an

Duminica a XXV-a de peste an

26 September 2009
1,406 afișări

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XXV-a de peste an (Anul B)

“Dacă cineva vrea să fie cel dintâi, să fie cel din urmă dintre toți și slujitorul tuturor” (Mc 9,35).

După ce Isus Cristos și-a încheiat viața pământească, a lăsat apostolilor misiunea de a-i propaga învățătura de-a lungul istoriei omenirii. Această sfântă misiune a devenit datoria Bisericii, cea care a luat ființă în ziua Rusaliilor. Și iată că astăzi, în această zi a Domnului, Biserica revine, ca întotdeauna de-a lungul istoriei sale, la învățătura fundamentală pe care Isus Cristos a transmis-o umanității.

Tematica lecturilor pe care Sfânta Biserică le propune astăzi este specifică moralei creștine. Prin conținutul lor, toate lecturile fac referință la relațiile interpersonale, la aspectele de care trebuie să fie animate aceste întâlniri cu frații noștri întru Cristos.

În prima lectură, luată din Cartea Înțelepciunii, ne este prezentată o situație concretă, o situație de viață în care au fost puși iudeii din diasporă. Acest fragment vorbește despre comportamentul păcătoșilor față de cei drepți, față de cei ce respectau legea lui Dumnezeu. Acest text nu vorbește despre fapte imaginare, ci se naște dintr-o experiență reală care se verifica la Alexandria Egiptului. Chiar dacă nu erau în țara lor, iudeii nu au uitat de Dumnezeu, cel care încheiase un legământ cu ei. Prin urmare, comportamentul lor se ghida după legile pe care Iahve le dăduse poporului său. Chiar dacă nu luau atitudine expresă împotriva modului de viață a locuitorilor din Alexandria, împotriva faptelor lor prin care îl ofensau pe Dumnezeu Creatorul, iudeii, fiii lui Dumnezeu, prin viața și faptele lor se constituiau într-o judecată și o condamnare continuă pentru cei păcătoși. Și astfel, cei nelegiuiți aleg să-l persecute pe cel drept: “Să-i întindem o cursă celui drept, fiindcă ne stingherește și se împotrivește” (Înț 2,12). În acest mod, nelegiuiții încercau să găsească o acoperire morală pentru faptele lor. Pentru că, dacă, spun ei, cel drept este fiul lui Dumnezeu, Acesta îl va salva de la moartea infamă care îi este pregătită. Iar dacă cel drept nu va fi salvat, înseamnă că nu comportamentul lui trebuie să fie normă de viață, ceea ce ar fi acoperit faptele rele ale nelegiuiților. Acest pasaj din Cartea Înțelepciunii este considerat corespondentul perfect al vieții lui Isus Cristos, Dreptul lui Dumnezeu. Isus va prelua condiția celui drept și o va duce la împlinire. Pentru a ni se manifesta ca Dumnezeu Salvator, Cristos alege calea ascultării, ascultare până la moartea pe cruce. Și Isus, asemeni celui drept, înainte de pierderea vieții, este marginalizat, contestat și învăluit de singurătate. Dar Dumnezeu nu rămâne nepăsător: morții celui drept El îi răspunde într-un mod minunat, prin învierea Fiului său. Așadar, sfârșitul celor drepți nu este moartea, ci după moarte strălucește învierea.

Continuând ideea primei lecturi, psalmistul vorbește despre pericolul de care este amenințat. Acest pericol naște rugăciunea sa către Dumnezeu, a cărui bunătate și dreptate îi sunt cunoscute: “Dumnezeu este ajutorul meu, Domnul este ocrotitorul vieții mele” (Ps 53,6). Apărat de Acesta, cel drept îi poate privi pe cei răi în față, glorificând numele Domnului, care este bun.

După ce prima lectură și psalmul responsorial au prezentat atitudinea dreptului din Vechiul Testament, într-o continuitate logică, în fragmentul din Evanghelia după sfântul Marcu, Isus proclamă pentru a doua oară Misterul Pascal, Patima și Moartea sa, neînțelese încă de apostoli, pentru ca apoi să se concentreze asupra autenticei demnități a ucenicului. Isus, traversând Galileea în drum spre Ierusalim, le spune din nou apostolilor despre ceea ce avea să se întâmple la Ierusalim. Dar, cu toate că apostolii erau cei care îl însoțiseră trei ani de zile, nici ei nu au capacitatea să înțeleagă acest fapt. La aceasta stă dovadă natura discuției pe care au avut-o până ce au ajuns la Cafarnaum. Apostolii vorbesc între ei cine va fi primul în împărăția pe care Cristos o va inaugura, și cum vor fi împărțite celelalte “posturi”. Și aceasta pentru că ei așteptau, ca mulți alții dintre concetățenii lor, o împărăție terestră care să-i scoată de sub dominația romană.

Intervenția lui Isus îi lovește pe apostoli în vanitatea lor: cine vrea să fie primul să fie ultimul și servitorul tuturor. Și Isus însuși dă exemplu în această privință. Prin întreaga sa viață, El se face toate tuturor. Acest act de dăruire totală în slujirea celorlalți, care poate costa viața, constituie demnitatea proprie ucenicului, demnitatea creștinului. Demnitatea lui nu constă în puterea lumii, ci este puterea de a primi un copil, acea ființă neajutorată pe care Isus, în acest fragment, o asimilează tuturor persoanelor, în special celor neajutorați și uitați de societate. Prin faptul că Isus pune în mijloc un copil, simbolul tuturor săracilor, văduvelor, orfanilor, a celor fără apărare, El dă o dublă învățătură: discipolii săi trebuie, în primul rând, să slujească acestora, iar apoi, discipolii trebuie să intre în lume cu nevinovăția și candoarea acestor copii, în spiritul celui venit să servească. Această învățătură și-a însușit-o în mod deosebit Biserica, și, după cum spune Conciliul al II-lea din Vatican în Constituția dogmatică despre Biserică, “păstorii Bisericii, urmând exemplul Domnului, trebuie să-și slujească unii altora și celorlalți credincioși” (Lumen gentium 32). Dar această datorie nu le revine doar păstorilor, ci tuturor discipolilor.

Acest mod de a practica autoritatea creștină constituie o adevărată cruce pentru discipoli. Dar este vorba de o cruce fecundă, care naște pace, pietate, iubire, o cruce care conduce la Paște și la bucurie. Astfel, în scrisoarea sa, sfântul Iacob prezintă tocmai aceste fructe ale înțelepciunii celui drept, în contradicție cu înțelepciunea lumească ce duce la dezordine. Rezolvarea acestor dezordini nu poate surveni decât dacă se va ține cont de exemplul dat de Cristos. Credința discipolilor ar fi moartă dacă nu ar avea ca rezultat faptele bune.

Pentru a exemplifica adevărata atitudine a discipolului, vom relata un episod din viața sfântului Filip Neri. Pe la anul 1600, pe o colină din jurul Romei, unde trăia acesta, era o maică superioară despre care se spunea că este sfântă. Filip Neri a fost trimis de Sfântul Părinte spre a verifica autenticitatea virtuților ei. Pornit pe o vreme foarte urâtă, Filip Neri a ajuns la poarta mănăstirii ud leoarcă și murdar de noroi. Maica superioară, auzind de numele vizitatorului, ieși personal să-l primească. Dorind să intre așa cum era, încălțat, superioara s-a simțit jignită și nu l-a primit fără a se descălța. Văzând aceasta, Filip Neri a făcut cale întoarsă, pentru că își făcuse deja o părere despre acea persoană.

Imitarea lui Cristos, care este principala datorie a creștinului, nu trebuie să se limiteze doar la a-i învăța pe alții, ci, în primul rând, trebuie să imităm slujirea lui. În această societate, în contextul actual, învățătura pe care Cristos ne-o transmite prin lecturile de azi este mai actuală ca niciodată. Problema este ca noi să ascultăm glasul Domnului și să răspundem la chemarea lui. Trebuie să încercăm, noi, ca și creștini, să implementăm aceste valori în mijlocul societății, al acelora cu care trăim, la locul de muncă și acolo unde ne aflăm. Dacă primii vom fi mereu doar noi, nu-i vom putea vedea pe ceilalți, cei ce sunt în spatele nostru. Așadar, să-i cerem Domnului harul ca în lumea de astăzi să putem avea ochii curați ca ai copiilor pentru a-l putea vedea pe celălalt, pe cel de lângă noi.

Adrian Bârsan

Ritul latin