Start > Ritul latin > Isus Cristos – Regele Universului

Isus Cristos – Regele Universului

26 September 2009
1,420 afișări

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XXXIV-a de peste an - Cristos, Regele Universului (Anul B)

Iată-ne ajunși din nou la un capăt de drum, la sfârșitul unui an liturgic. Pe parcursul anului bisericesc, care începe cu prima duminică din Advent și se încheie cu sărbătoarea de azi, ne-am străduit să pătrundem mai adânc în misterul răscumpărării lui Cristos pe care l-am celebrat în tot acest timp. Anul liturgic se încheie cu solemnitatea lui Isus Cristos – Regele Universului, în care e sărbătorită regalitatea lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Regele-Păstor care-i conduce pe discipolii săi în împărăția vieții.

Când Papa Pius al XI-lea a instituit în 1925 sărbătoarea lui Cristos – Rege, într-un prim moment, acest fapt a suscitat stupoare și chiar refuz. În timp ce toate instituțiile monarhice se clătinau, ce rost avea un titlu asemănător atribuit lui Cristos? Iar această dificultate de înțelegere rămâne și astăzi: cum interpretăm noi regalitatea și împărăția lui Cristos în contextul istoric actual, în care regii nu mai au decât funcții onorifice în puține țări? Însă, în cele ce urmează, vom vedea că sărbătoarea de azi descoperă semnul permanent al centralității lui Cristos – Rege în istoria lumii: o regalitate crucificată, care este exercitată prin slujire.

Lecturile sfinte, pe care le-am auzit proclamate în cadrul liturgiei cuvântului, ne vorbesc despre această domnie a lui Cristos și despre împărăția sa. Deși limbajul textelor sacre este simbolic, apocaliptic, îndepărtat de modul nostru de a gândi și de a vorbi astăzi, totuși, imaginile oferite sunt deosebit de sugestive. Să încercăm în continuare să descifrăm câte ceva din tainele acestei împărății, conduși fiind de paginile Bibliei din care am ascultat câteva fragmente.

Așadar, după cum am remarcat deja, cele trei lecturi au ca temă unică regalitatea lui Cristos. În prima dintre ele, profetul Daniel spunea: “Privind în vedenia de noapte, am văzut pe Cineva asemănător Fiului Omului” (Dan 7,13). În acest Fiu al Omului, Biserica l-a identificat pe Isus Cristos. Acesta, continuă profetul, “a ajuns până la bătrân”, adică în fața lui Dumnezeu, și i-a fost prezentat lui și i s-a dat puterea, slava și împărăția. Și toate popoarele îi slujeau. Iată, aceasta este imaginea lui Isus înviat, reîntors la Tatăl și primit și recunoscut de El ca rege.

În cea de-a doua lectură, luată din Apocalipsul sfântului Ioan, lui Cristos i se aplică mai multe titluri. Mai întâi acela de martor credincios, ceea ce înseamnă că El a venit în lume pentru a da mărturie despre adevăr. Apoi este numit întâiul născut dintre cei morți și stăpânitor peste regii pământului, adică cel care șade de-a dreapta Tatălui. Fragmentul apocaliptic se încheie cu o proclamație solemnă, care îi aparține lui Dumnezeu însuși: “Eu sunt alfa și omega; eu sunt cel care sunt, cel care era și cel care va veni, cel atotputernic” (Ap 1,8). Această imagine ne spune că Domnul Dumnezeu e începutul și sfârșitul oricărui lucru, cel de la care și prin care totul există.

Evanghelia de azi afirmă în mod explicit regalitatea lui Cristos. La întrebarea lui Pilat “Tu ești rege?”, Isus răspunde cu siguranță: “Da, sunt rege!” (In 18,37). Acest răspuns are o valoare cu atât mai mare cu cât este dat în contextul unui proces de judecată. Isus, acuzat fiind de către evrei, în fața lui Pilat, că s-a proclamat împărat al iudeilor, îl uimește complet pe dregătorul roman, susținând că are o împărăție. Orice inculpat s-ar fi dezvinovățit. Isus spune însă fără ezitare: “Da, sunt rege!” La fel cum în procesul ținut înaintea Sinedriului a rostit un “da” deschis despre calitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu și despre demnitatea sa mesianică, tot așa rostește Isus un “da” deschis despre împărăția sa. Și încă ceva mai trebuie remarcat: în fața fiecărei instanțe, Isus face tocmai acea afirmație care este cea mai periculoasă pentru El. În fața iudeilor vorbește despre calitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu și despre mesianitate, ceea ce acolo este considerat drept blasfemie și se dă sentința de condamnare la moarte. În fața romanilor vorbește despre regatul său, ceea ce poate fi considerat drept un delict politic împotriva Cezarului și care atrage după sine, în final, moartea.

Dar singular este modul de a fi rege al lui Isus și singulară este și împărăția sa. Lui Pilat, care insistă în întrebările sale, Isus îi explică: “Împărăția mea nu este din lumea aceasta” (In 18,36). Împărăția lui Cristos e în lume, dar nu provine din lume. Regalitatea sa nu se manifestă în puterea și dominarea despotică, ci în slujire, în iubire, în dăruirea de sine, până la jertfirea propriei vieți. Isus – Rege nu-și dispută cu nici o armată de pe pământ posesia lumii. Atunci, pe bună dreptate, ne putem întreba: ce-i cu această împărăție? Unde o putem găsi? Cum putem ajunge la ea? Împărăția lui Cristos angajează persoane concrete, dar dinăuntrul lor. Împărăția sa se realizează în inimile oamenilor. Un poet romantic german, Theodor Korner, scria: “Cel mai mare rege este acela care-și face un tron în inimile oamenilor”.

Dacă vrem să vedem unde se află împărăția lui Isus, nu mergem să o căutăm în atlase sau pe hărțile de geografie, ci în inimile oamenilor. Împărăția lui Dumnezeu nu are coordonate geografice sau structuri instituționale; ea începe acolo unde Cristos – Rege este lăsat să intre și să domnească. În acest sens, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea nota în Enciclica Redemptoris Missio: “Împărăția lui Dumnezeu nu e un concept, o învățătură, un program supus elaborării libere, ci este, înainte de toate, o persoană care are chipul și numele lui Isus din Nazaret, imaginea lui Dumnezeu invizibil.”

Această împărăție, așa de singulară, cere din partea cetățenilor săi, creștinii, lucruri neobișnuite și imprevizibile, însă posibile. Toți ceilalți regi își înarmau supușii și îi trimiteau în război pentru a ucide și cuceri. În schimb, Isus este cel care se lasă ucis, iar apoi îi trimite pe ai săi, dar pentru o cucerire întru totul spirituală, total interioară, care îi privește înainte de toate pe ei înșiși: de exemplu, vrea să învățăm să ne dominăm patimile, să ne stăpânim, să învingem puterile egoismului. Tocmai în interiorul “eu”-lui propriu, fiecare este îmboldit de Isus să-i extindă împărăția prin victoria asupra păcatului, asupra răului. Și aceste lucruri ne stau la îndemână. Noi avem forța de a le împlini cu ajutorul harului.

Faptul că pentru a intra și a rămâne în împărăția sa Cristos nu ne cere să facem decât ceea ce ne stă în putere reiese și din următoarea pildă. Într-o zi, un împărat întâlnește pe câmp un păstoraș care păzește oile, pe care îl întreabă: “Ia spune, cât câștigi păzind oile?”. Tânărul, care e un catolic practicant, îi răspunde: “Eu câștig, păzind oile, cât câștigi Maiestatea Ta guvernând țara”. Uimit, împăratul îi cere să explice. Cum poate câștiga la fel ca împăratul? Atunci tânărul exclamă: “Maiestate, eu, păzind oile, câștig împărăția lui Dumnezeu sau iadul, după cum îmi fac bine sau rău datoria de păstor: am grijă de oi, câștig împărăția; nu-mi fac bine datoria, merg în iad. Și tu, la fel, Maiestate, câștigi cerul sau iadul, după cum îți faci datoria de conducător.”

Împărăția lui Dumnezeu se câștigă prin fapte bune, împlinind poruncile date de conducătorul ei. Sensul regalității lui Isus Cristos este acesta: Isus este rege al unei împărății despre care El a venit să ne dea mărturie cu viața sa; a oferit modelul de comportament pentru cel care vrea să facă parte din această împărăție: ca un adevărat rege, le-a indicat supușilor săi calea. Fiecare, în locul unde trăiește sau lucrează, să-și împlinească datoria în mod onest, după cum îi dictează conștiința luminată de judecata dreaptă și de Duhul Sfânt. Apoi, să-i mulțumim Domnului pentru că ne-a chemat să facem parte dintre supușii săi. Suntem aici pentru a ne exprima bucuria că suntem cetățeni ai împărăției lui Cristos – Rege. Să-i cerem puterea de a trăi coerent, ca adevărați cetățeni ai împărăției sale.

Cristian Anghel

Ritul latin