Start > Ritul latin > Vor vedea pe Fiul omului venind pe nori

Vor vedea pe Fiul omului venind pe nori

18 September 2009
1,303 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XXXIII-a de peste an (Anul B)

Am citit într-o carte câteva afirmații deosebite pe care vi le redau: Creștinismul este escatologic dintru început și până la sfârșit și nu numai în apendice; toată propovăduirea creștină, întreaga existență creștină, Biserica însăși în ființa sa, toate sunt caracterizate de orientarea lor escatologică (Moltmann). Odată cu învierea lui Isus, de fapt, lumea și istoria au intrat în faza lor finală, în plinătatea timpurilor. Promisiunile lui Dumnezeu s-au împlinit, iar cerurile noi și pământul nou deja s-au inaigurat. Dumnezeu deja și-a spus cuvântul definitiv în Cristos; în noi deja a fost pus Duhul care constituie sămânța realităților viitoare (MAC p. 1010).

Ce vor să spună toate acestea?

Vom înțelege aceste afirmații teologice, dacă vom înțelege mai întâi sensul exact al cuvântului atât de des folosit: escatologic – vorbire despre «eschaton» – care înseamnă unirea tuturor forțelor spirituale spre a atinge perfecțiunea finală, unirea totală cu Dumnezeu, care a început, dar nu s-a sfârșit (cf. Giacomo PANTEGHINI, L’Orizzonte Speranza, Ed.Messagero, Padova 1991, p. 9 ș.u).

Profetul Daniel pune în centrul escatologiei sale (Lec. I-a:Dan 12, 1-3) ca nucleu de unire a tuturor forțelor spirituale, pe arhanghelul Mihail, fiindcă acesta a reușit odinioară să adune în cer în jurul său pe toți îngerii buni și să-l învingă pe Lucifer, iar acum va reuși să-i adune pe aleșii lui Dumnezeu dintre oameni spre a realiza împreună trei lucruri deosebit de importante: salvarea poporului, învierea morților și strălucirea drepților… La întrebarea arhanghelului Mihail: Quis ut Deus? – «Cine este ca Dumnezeu?» – nimeni nu a putut răspunde până la împlinirea vremurilor, afară de Isus: Ego ut Deus – Eu sunt Fiul lui Dumnezeu. El s-a arătat lumii în calitate de Emanuel – Dumnezeu cu noi – spre a uni toate forțele spirituale ale omenirii călăuzind-o spre Tatăl: Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine” (In 14, 6).

Evanghelia de azi (Mc 13, 24-32) ni-l prezintă pe Isus mai presus de arhanghelul Mihail: el vine pe norii cerului, adică cu forța divină a Duhului Sfânt; îngerii sunt ai săi; El îi trimite în misiune; el îi pregătește pe ucenicii săi ca să știe să trăiască evenimentele istorice în perspectiva viitorului, fiindcă soarta lor va fi în istorie ca și aceea a Învățătorului lor: prin Cruce vor conduce. Cine le va pune în evidență puterea Crucii? Darul Duhului Sfânt, darul evlaviei. Acesta a pus în evidență Crucea Învățătorului.

Fiul omului este evlavios (pios) prin excelență. Sf. Petru în prima sa predică de după Rusalii arată evreilor din psalmul 16, 10 că Dumnezeu l-a înviat pe Fiul său tocmai datorită evlaviei, pioșeniei Lui, nelăsând pe cel evlavios să vadă putrezirea (Fap 2, 27). Sfânta Scriptură ne arată clar că evlavia lui Isus față de Tatăl l-a dus la împlinirea voinței acestuia în cele mai mici amănunte (cf. In 8, 29; 9, 31); evlavia îl face pe Isus să-i ofere Tatălui un cult desăvârșit (Evr 10, 5-10); evlavia îi inspiră rugăciunea arzătoare din grădina Măslinilor și oferirea jertfei dureroase prin care ne sfințește (cf. Mc 14, 35 ș.p.); evlavia îl face mare preot (Evr 7, 26), a cărui rugă a fost ascultată de Dumnezeu datorită evlaviei sale (id. 5, 7). Din aceste motive «misterul lui Cristos» este numit misterul evlaviei (pietății) (1Tim 3, 16). În Isus Cristos evlavia față de Dumnezeu realizează planul mântuirii; în el evlavia creștinului își află izvorul și modelul (Dizionario di Teologia Biblica p. 923).

Lipsa evlaviei de pe chipul omului de azi arată internul său: lipsa credinței. Lipsa credinței arată apropierea parusiei, ziua de apoi: Când va veni Fiul omului, va mai găsi oare credință pe pământ? (Lc 18, 8).

Apropierea Zilei Domnului este sigură. Nesigur este momentul istoric al ei. Isus ne arată clar că acel moment istoric face parte din pedagogia Tatălui, este un secret al său. Dar tocmai secretele ne fac curioși, interesați, prudenți.

Lipsa credinței din acea zi poate proveni din două motive: ori Dumnezeu nu-și va mai revarsa darul său în suflete, ori oamenii vor refuza acest dar. Însă Dumnezeu este credincios iubirii sale: prin Fiul său va da întotdeauna omului ceea ce îi este necesar pentru mântuire: credința. Omul va fi acela care va refuza darul.

Din clipa în care pe fețele oamenilor nu se va mai citi evlavia, ci ura, lăcomia, trufia etc, putem constata iminența parusiei, venirii Domnului. Dar, din moment ce îngerii vor fi trimiși să adune pe cei aleși, adică pe cei evlavioși, înseamnă că vor fi și oameni credincioși la venirea lui Isus a doua oară, numai că această credință trăită de cei pioși nu va fi luată în seamă de mulți, va fi disprețuită, neglijată, uitată. Și cum cei evlavioși sunt cei săraci, bolnavii, bătrânii, văduvele și orfanii, cei închiși și toți marginalizații societății de consum, aceștia vor fi capul de acuză la judecată contra celor ce și-au pierdut credința din cauza lăcomiei după averi, onoruri și plăceri păcătoase.

După discursul propriu-zis al lui Isus, iată câteva îndemnuri date de Învățător ucenicilor săi, valabile și pentru noi: creștinii n-au motiv să se descurajeze din cauza lipsei de credință în cei mulți, ci din contra, au posibilitatea să descopere pe adversarii acestor vremuri apocaliptice; este suficient să acționeze ca agricultorii care, observând frunzulițele abia înverzite ale smochinului, știu că a sosit vremea bună pentru arat și însămânțat, pentru faptele bune, pentru trăirea din plin a credinței. Isus mai face o referință la distrugerea templului într-un moment al istoriei tocmai pentru că nu păstrează și nu pune în evidență adevărata credință prin evlavie, ci a devenit ca o peșteră de tâlhari (cf. Mt 21, 13). Noul nucleu de coeziune spirituală și forță escatologică devine Cristos înviat, glorios, șezând de-a dreapta Tatălui și acționând în Biserica sa prin Duhul Sfânt. În parusie se vor distruge și templele noastre din piatră, cărămidă, ciment și beton, dar vor rămâne să strălucească templele vii ale Duhului Sfânt în care Cristos și-a oficiat misiunea sa de mare preot, despre care ne vorbește lectura a II-a (Evr 10, 11-14. 18).

Ce ne spune unica jertfă a lui Cristos, pe care autorul scrisorii pune accentul?

Isus, jertfa oferită o singură dată, s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu. Așa cum am arătat: evlavia i-a adus jertfa la desăvârșire; nu mai avea nici un motiv s-o repete. Preoții Vechiului Testament, conștienți de imperfecțiunea felului în care jertfeau și ce ofereau ca jertfă, rămâneau mereu cu gustul amar, neplăcut, că ceea ce au făcut, cum au făcut și ce au oferit pe altarul de jertfă, nu-i suficient de bine făcut și prin urmare trebuie repetat.

Șederea lui Isus Cristos la dreapta lui Dumnezeu arată în mod elocvent că opera sa este desăvârșită și va continua să fie mereu izvor de împăcare între Dumnezeu și oameni până la sfârșitul veacurilor. Unica sa jertfă desăvârșită va fi mereu izvorul desăvârșirii umane și forța care îi va atrage la dreapta sa, când va veni ca judecător pentru cei de la stânga sa.

Toate lucrurile tind spre Cristos care va rezuma în sine întreaga creațiune (cf.Ef 1,9).

Salvator al omului, Cristos este și salvatorul Universului. În acest efort, în această tensiune de a rezuma și desăvârși toate în Cristos, creștinul, asumat de Cristos, este chemat să desfășoare un rol de neînlocuit: cu munca, jertfa și rugăciunea sa în Cristos să umanizeze această lume și să pregătească acea transformare a Universului în ceruri noi și într-un pământ nou care să inaugureze împărăția definitivă a lui Dumnezeu. Într-un cuvânt, creștinul este chemat să fie în lume ceea ce este sufletul în trup (Scrisoare către Diogenet 6). Într-un fel, această misiune a omului față de Univers, este o datorie de recunoștință față de Cristos prin care toate s-au făcut (In 1, 3) și ne-au slujit ca trepte de înălțare spre Creator.

Filozoful Bergson, către sfârșitul cărții sale Cele două izvoare ale moralei și ale teologiei, invită tot neamul omenesc să se forțeze pentru ca și planeta noastră, atât de refractară divinului, să împlinească funcția esențială a Universului care este o mașină de fabricat zei. Menirea Universului până în parusie este aceea de a ne face zei, adică să ne ducă la o cât mai mare asemănare cu Dumnezeu prin cunoaștere, ca în ziua de apoi, omul, îndumnezeit prin Cristos, prin evlavia sa, să devină izvor de înnoire a toate în Cristos, a întregului Univers, spre a deveni vrednic să domnească cu Cristos de-a dreapta Tatălui.

Misiunea este grea, dar o putem îndeplini, dacă ne rugăm cu adevărata evlavie: Doamne, Dumnezeul nostru, dă-ne, te rugăm, să te urmăm cu bucurie, căci numai slujindu-te necontenit pe tine, izvorul oricărui bine, putem afla fericirea deplină și nepieritoare. Amin.

Ritul latin