Start > Ritul latin > A dat tot ce avea

A dat tot ce avea

18 September 2009
1,057 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XXXII-a de peste an (Anul B)

Liturgia cuvântului ne îndreaptă privirile și în această duminică spre Cristos, pentru a vedea în el un dar esențial al regalității, pe care Duhul Sfânt i l-a pus în suflet: darul cunoștinței sau științei. Încă de la început trebuie să ținem cont de o axiomă: Nimeni nu dă nimic, dacă nu știe pentru ce să dea. Dar, dacă cineva dă tot ce are, înseamnă că știe pentru ce dă.

Am ascultat lecturile. Văduva din Sarepta, la cererea lui Ilie, dă tot ce avea de mâncare pentru ea și pentru fiul ei. Ce a știut? Văduva de la templu dă ultimii bănuți, strictul necesar pentru viață. Ce a știut? Autorul Scrisorii către evrei ne-a vorbit în fragmentul ascultat despre faptul că Isus, nu a dat ceva din strictul necesar vieții, ci s-a dat total pe sine însuși. Ce a știut că va realiza prin această jertfă? Autorul ne-a dat și răspunsul pe care îl vom asculta și analiza.

Oferirea propriei existențe pentru salvarea vieții celor dragi pornește dintr-un instinct pus de Creator în firea unor ființe vii. Sunt animale și păsări care fac acest gest eroic. Dar, a-și jertfi existența pentru un necunoscut, ba mai mult, chiar pentru un dușman, nu mai este vorba de instinct ci de o cunoaștere care vine direct de la Dumnezeu prin credință și ca un dar al Duhului Sfânt.

În prima lectură (1Rg 17, 10-16) găsim acest «dar al Duhului» în sufletul acelei văduve din Sarepta. Dumnezeu îl asigură pe Ilie cu aceste cuvinte: Am dat poruncă unei văduve să-ți dea de mâncare (v.9). A-i da poruncă înseamnă a-i da cunoașterea unui motiv superior existențial. Ilie, la rândul său, plin de credință în acest cuvânt al lui Dumnezeu, cunoaște voința lui Iahve și o împlinește cu fidelitate. Iar împlinirea voinței divine produce minunea.

Din credința în cuvântul lui Dumnezeu ne vine adevărata cunoaștere a sensului existenței: suntem total în mâna lui Dumnezeu; putem avea toate bogățiile lumii și, cu toate acestea, nu putem prelungi viața cu o clipă; putem să nu avem nici strictul necesar, dar putem să ne salvăm viața prin credință.

Văduva din Sarepta este semnul iubirii lui Dumnezeu față de orice ființă umană, este simbolul și personificarea neamurilor păgâne chemate la credință, fiindcă numai din ea se naște generozitatea desăvârșită. Iar generozitatea desăvârșită nu constă în a da mult sau puțin, ci în a da totul (cf. CBL p. 352-353).

Această lecție ne-o oferă și Evanghelia de azi (Mc 12, 38-44). A da ceea ce ești valorează mult mai mult decât a da ceea ce ai.

După ce și-a prezentat cazul oarecum excepțional al unui cărturar care nu era departe de împărăția lui Dumnezeu, evanghelistul Marcu se întoarce la vechea antipatie față de clasa sus pusă a Israelului. Isus denunță în acest episod falsa știință a acelor «învățători», cărora le lipsea adevărata cunoaștere a Sfintei Scripturi. Cărturarii se pierdeau într-un labirint de subtilități spre a demonstra descendența davidică a viitorului Mesia, dând o importanță excesivă acestui argument, datorită nerăbdării lor de a avea un rege teocratic menit să-i elibereze în mod miraculos de sub jugul autorității romane de ocupație (cf. CBL p. 1093-1094). Isus, din contra, urmărește să le dea convingerea că misiunea sa mesianică este îndreptată spre eliberarea lor de propria asuprire: copleșiți de ignoranță și de nedreptăți față de cei săraci, spre care s-au îndreptat întotdeauna ochii lui Dumnezeu, iar ei îi asupresc. Isus vrea să le spună acel dicton atât de cunoscut: «Medice, cura te ipsum».

Să privim mai departe! Văduva a dat din strictul necesar, în contrast cu cei bogați care dădeau ceva mai mult, nu dintr-a lor, ci din ceea ce jecmăniseră de la văduve și orfani; și, ceea ce este și mai grav, prin acest gest, nici măcar reparatoriu, își căutau glorie, cinste și mărire din partea celor nedreptățiți. Cum să nu-l supere pe Isus această dublă nedreptate? Isus vrea să le spună: Eliberați-vă mai întâi de nedreptatea proprie și Dumnezeu vă va elibera de asuprirea romană!

În schimb, gestul ascuns al văduvei, care pune în tăcere ultimii bănuți, este un gest de rugăciune, o oferire totală de sine în mâinile Providenței divine, este un gest izvorât din credință și iubire. Cum să nu trezească admirația lui Isus care cunoaște inimile oamenilor? Isus nu măsoară pe alți oameni cu metrul nostru care se oprește la aparențe, nu măsoară în cifre ceea ce dăm și nici în kilograme, el măsoară cu etalonul iubirii. A da, asemenea văduvei, înseamnă a da asemenea lui Dumnezeu, care nu dă ceva din bogăția sa, nu dă din ceea ce are, ci din ceea ce este: viața divină proprie. Darul lui Dumnezeu este Isus sărac și slujitor al oamenilor. Acest Isus nu-i o paranteză în viața lui Dumnezeu, ci manifestarea condiției însăși a lui Dumnezeu. El nu-i un bogat venit să viziteze pământul ca turist, El este fratele nostru care s-a făcut sclav, sărac, spre a ne îmbogăți din bogăția vieții dumnezeiești săraca nostră existență debusolată de păcat (cf. MAC p. 1004-1005).

Spuneam chiar la începutul predicii că autorul Scrisorii către evrei, (Lec. a II-a: Evr 9, 24-28), la întrebarea: Ce a știut Isus când s-a jertfit total pe sine însuși, a dat și răspunsul care este acesta, că nimicind (surpând) păcatul (v.26), se va înfățișa pentru noi înaintea lui Dumezeu ca mare preot (v.24) și apoi se va arăta acelora care cu stăruință îl așteaptă spre mântuire (v.28). Deci Isus a știut că prin jertfa sa totală va pecetlui o nouă și veșnică alianță între Dumnezeu și om. Cuvântul grec diatheke are un dublu înțeles: alianță și ultima voință sau testament. Autorul folosește cuvântul diatheke cu înțelesul de ultima voință, testament. Ceea ce înseamnă că «noua alianță» va intra în vigoare după moartea lui Cristos.

Cristos este mijlocitorul noii alianțe, nu numai ca mijlocitor între două părți antagoniste – Dumnezeu și om – ca reprezentant al oamenilor în fața lui Dumnezeu (în calitate de mare preot) și apoi ca reprezentant dumnezeiesc în fața oamenilor (tălmaciul, apostolul lor), dar mai ales fiindcă este reprezentantul lui Dumnezeu în a determina și dezvălui voința lui din urmă – testamentul său – față de oameni. Isus face mai mult, el confirmă și ratifică această voință cu propriul sânge, cu moartea sa. Isus este mărturisitorul și executorul testamentar al Tatălui în singura sa Persoană. Isus este și victima de jertfă, care era necesară spre a pecetlui orice alianță, este și jertfă de garanție a testamentului (cf. CBL p. 1789).

Duhul Sfânt ne oferă această cunoaștere a lui Cristos ca mobil al jertfei sale totale, ca noi, la rândul nostru, să ajungem la cunoașterea destinului nostru în planul divin, când Isus se va arăta acelora care cu stăruință îl așteaptă spre mântuire, spre a fi capabili de «a da totul», numai să nu pierdem Împărăția lui Dumnezeu. Având din partea Duhului Sfânt plinătatea darului științei, Isus a cunoscut că numai dând totul se va bucura de învierea totală din partea Duhului Sfânt.

Biserica, la începutul ei, bucurându-se de acest dar al Duhului Sfânt, a unit agapa frățească cu euharistia. Credincioșii aduceau tot ce aveau și puneau la dispoziția tuturor și prin împărtășire mărturiseau învierea lui Cristos. Și pâinea oferită de văduva din Sarepta Sidonului lui Ilie a fost o mărturie, și bănuții văduvei de la templu au fost o mărturie, o mărturie de credință în Dumnezeul celor vii, o credință în înviere.

Pomana și Euharistia ne fac martori ai învierii. Dacă știm, cunoaștem, aceasta, atunci pe una trebuie s-o facem, iar pe cealaltă să nu o lăsăm. Spre o mai bună împlinire a lor, să ne rugăm: Dumnezeule atotputernic și îndurător, înlătură, cu bunătate, tot ceea ce ne stă împotrivă, ca, izbăviți de orice povoară trupească și sufletească, să te putem sluji cu toată libertatea. Amin.

Ritul latin