Start > Ritul latin > Mergi! Credința ta te-a salvat

Mergi! Credința ta te-a salvat

18 September 2009
1,127 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XXX-a de peste an (Anul B)

Să privim spre Cristos Rege care apare la orizont! Nu-l vedem tot deodată. În ultimele două duminici i-am văzut splendoarea înțelepciunii și gingășia înțelegerii. Liturgia cuvântului de azi ne prezintă profunzimea mângâietoare a sfatului său. Ne vom convinge că Isus este Rege, fiindcă în El vom descoperi și contempla plinătatea darurilor Duhului Sfânt. Regele Cristos vine să ne conducă la Tatăl slujindu-ne, adică împărțindu-ne din plinătatea sa har peste har și să ne adreseze ultimul sfat: «Veniți, binecuvântații Părintelui Meu, și moșteniți împărăția pregătită vouă de la întemeierea lumii!» (Mt 25, 34).

Ca să înțelegem acum această chemare, să repetăm rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii: Dumnezeule atotputernic și veșnic, te rugăm, sporește în noi credința, speranța și iubirea și, ca să ne învrednicim a dobândi ceea ce ne făgăduiești, fă-ne să iubim ceea ce ne poruncești (LR). Poruncile lui Cristos Rege sunt întotdeauna sfaturi, fiindcă ele nu constrâng niciodată libertatea, ci o zidesc: Dacă vreai să intri în viață, păzește poruncile (Mt 19, 17).

Când profetul Ieremia a simțit chemarea lui Dumnezeu, adresată unui rest, pentru a se întoarce în patrie, a tresărit de bucurie, așa cum am auzit cu toții în prima lectură (Ier 31, 7-9). Termenul de rest prezintă în text ceva mai profund. Restul nu este compus din cei scăpați de deportare, ca la profetul Amos (3, 12; Is 4, 2-3), ci acel micuț nucleu al exilaților pe care Dumnezeu îi adună spre a continua istoria mântuirii. Acest rest este compus din cei săraci și constituie obiectul iubirii lui Dumnezeu (cf. MAC p. 994), Iahve va fi pentru ei un tată, și ei, pentru Dumnezeul lor, nu vor mai fi numai ca un fiu, ci ca primul născut, bucurându-se de toate binecuvântările și de predilecția iubirii paterne (cf. CBL p. 672), vor fi moștenitorii lui.

Dacă atât de minunată a fost întoarcerea unui «rest» al Israelului din exil într-o patrie pământească, cât de minunată nu va fi întoarcerea Regelui Cristos de la Tatăl înconjurat de îngerii și sfinții săi în virtutea Duhului Sfânt, adică «pe norii cerului»! (cf. Lc 21, 17).

Imaginea acelui rest din prima lectură o găsim în evanghelia zilei (Mc 10, 46-52), este orbul Bartimeu, fiul lui Timeu, care, simțind prin credință că ziua mântuirii lui a sosit, striga cu disperare: Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine! Ce sfaturi puteau să-i dea cei care erau în jurul lui Isus, dar nu se bucurau de Duhul lui Isus? Să tacă: Taci! De ce? Isus se îndrepta de la Ierihon spre Ierusalim. Cei din jur se așteptau ca Isus să-și facă o intrare triumfală în sfânta Cetate și acest nenorocit le strica planurile. Ce sfat le dă Isus plin de darurile Duhului Sfânt? Chemați-l! Este un sfat valabil pentru toată suflarea omenească: Dumnezeu cheamă la mântuire pe oameni prin oameni: Ai încredere! Scoală-te! Te cheamă! Dar nimeni nu poate înțelege chemarea divină decât prin Cristos, care s-a îndreptat spre Ierusalim ca un simbol al restului care tot spre Ierusalim s-a îndreptat când a pornit din exil. Aici, la Ierusalim, și Cristos va striga cu disperarea lui Bartimeu spre Tatăl său: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? (Mc 15, 34) și a fost ascultat din cauza evlaviei cu care s-a rugat (Evr 5, 7).

Orbul a venit la Isus, nu înainte de a-și arunca haina de pe el, și, recunoscându-l drept Învățător, adică drept ca pe cel care știe să dea, nu numai sfaturi cu buzele, ci să sfătuiască din intern cu puterea miraculoasă a vindecării, îi cere vederea. Mântuitorul l-a vindecat. Ce sfat i-a dat, fiindcă i-a cunoscut credința? Mergi! Credința ta te-a salvat. Ce a înțeles Bartimeu? Că trebuie să-l urmeze pe Isus pe drumul spre Ierusalim. Urmarea lui Isus pe acest drum duce la deschiderea ochilor pentru a vedea Ierusalimul ceresc în care nu va mai fi nici plânset, nici durere, nici moarte, fiindcă aici Isus va deveni marele și singurul Preot al noii alianțe încheiate între cer și pământ și pecetluite cu sângele său preasfânt.

Nu trebuie să uităm că însuși drumul spre Ierusalim este o tăcere profetică menită să ne fie sfat. Ierusalimul, în gândirea lui Marcu, nu era numai o noțiune geografică, dar și un concept teologic. Era cetatea sfântă, capitala Israelului, în care își aveau reședința conducătorii poporului. În drum spre Ierusalim Isus este prezentat ca un profet curajos, conștient de soarta care îi este rezervată aici de acei conducători. Ca mulți alții, orbul vindecat îl urmează cu credința că Isus este cu adevărat fiul lui David, dar când vor cunoaște soarta lui Isus, vor dispărea în negura istoriei. Totuși ucenicii, cei care îl urmau, conștienți de sentimentele lui Isus, erau cuprinși de teamă, fiindcă lor le descoperise că acolo va pătimi multe, va fi omorât, dar va învia a treia zi (cf. CBL p. 1081-1082). Doar slaba credință în Învierea lui Isus îi mai ținea pe ucenicii cuprinși de teamă să-l mai urmeze. Credința lor i-a mântuit fiindcă au păstrat sfatul lui Isus: Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni (Mt 4, 19), adică părtași ai preoției sale, înzestrați cu o carismă și un dar deosebit în a-i sfătui pe oameni să asculte de sfaturile Marelui Preot. Acest lucru îl pune în evidență lectura a doua (Evr 5, 1-6).

Tu ești preot în veci după rânduiala lui Melchisedec. Prima parte a acestei lecturi înșiră cu claritate condițiile pentru a fi preot: 1) să fie de origine umană, spre a avea capacitatea de a compătimi pe cei care sunt în greșeală; 2) de a fi mijlocitor între Dumnezeu și oameni, oferind jertfe pentru ispășirea păcatelor; și, nu în ultimul rând, 3) de a avea chemare din partea lui Dumnezeu.

Puse aceste principii, Isus este cu adevărat preot: 1) el aparține familiei omenești și s-a dovedit capabil să-i compătimească pe oameni; 2) a fost chemat de Dumnezeu, așa cum apare din faptul că Dumnezeu, în măsura în care îl numește fiu, deja i-a spus: Tu ești preot (Ps 2, 7 și Ps 110, 4); 3) că este mijlocitor între noi și Dumnezeu rezultă din atitudinea lui de pe cruce: Părinte (Tată), nu le socoti lor păcatul acesta, fiindcă nu știu ce fac! (Lc 23, 34). Cristos este singurul preot al noii alianțe care a adus o unică și irepetibilă jertfă. Cei care se numesc preoți nu sunt preoți prin ei înșiși, ci prin faptul că participă din unica preoție a lui Cristos și sunt destinați să facă prezentă pe altar numai jertfa lui Cristos și să acționeze in persona Christi (în persoana lui Cristos) când dezleagă de păcate, când consacră și când vestesc cuvântul său (cf. MAC p. 995).

Isus a voit să-i facă părtași pe ucenicii săi de chemarea sa divină, și pe urmașii acestora, de preoția sa, ca ei să fie în sânul Bisericii sale așa cum este o mamă în familie pentru copiii ei: iubirea să și-o transforme în jertfă și sfat, îndrumare pe calea vieții. Oamenii primesc chemarea divină prin Fiul omului. Pe cine nu-l poți înțelege, nu-l poți sfătui. Nu l-am putea înțelege pe Dumnezeu, dacă nu ne-ar vorbi pe felul nostru de a vorbi ca oameni. Îngroziți de felul lui Dumnezeu de a se manifesta prin atotputernicia sa, israeliții îi cer lui Moise să le vorbească el și să nu le mai vorbească Dumnezeu în felul său, de teama morții (Ex 20, 19).

În contrast cu tânărul bogat care, legat de bogăția lui, nu l-a urmat pe Isus, în contrast cu fiii lui Zebedeu care voiau primele posturi de onoare din împărăția lui Cristos, orbul, chiar înainte de a fi vindecat, aruncă și haina de pe el, fiindcă, înainte de a-l vedea pe Isus cu ochii trupului, l-a văzut cu ochii credinței și de aceea, sfatul lui Isus de a-l urma, l-a pus în practică.

Dumnezeu sfătuiește prin Cristos mai mult din intern, prin credință, decât prin cuvinte, când omul se arată disponibil față de voința sa, de a crede că Isus este Fiul lui David, Mesia, Emanuel-Dumnezeu cu noi.

După cum Cristos, sfătuit de Tatăl să se întrupeze, a ascultat și a devenit Marele Preot, tot așa și noi, ascultând de Cristos, ne facem părtași de soarta Lui, de intrarea triumfală în Impărăția Tatălui

Bartimeu recunoaște în Isus pe cel mai mare învățător, sfătuitor, care poate vorbi prin minuni și sfătui prin tăcere. Dar noi?… Ne deschidem inima pentru sfaturile credinței?…

Tineri și tinere, pătrunși de Sfaturile evanghelice, aduc Bisericii cinstea de a fi cât mai asemenea cu Cristos sărac, curat și ascultător, fie ca preoți, fie ca persoane consacrate care, îmbrățișând sărăcia, aruncă în urma lor zdrențele omului vechi; îmbrățișând curăția, aruncă în urmă orbirea patimilor trupești; îmbrățișând ascultarea, aruncă în urma lor păcatul Evei neascultătoare.

«Dumnezeule atotputernic și veșnic, te rugăm, sporește în noi credința, speranța și dragostea, ca să urmăm cu fidelitatea lui Cristos chemarea pe care ne-ai dat-o» (LR). Amin.

Ritul latin