Start > Ritul bizantin > Pilda talanților

Pilda talanților

30 August 2009
2,813 afișări

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas
Duminica a XVI-a după Rusalii

Una din cele mai mari tragedii ale vieții constă în faptul că oamenii nu se folosesc de talanții oferiți lor de către Dumnezeu. Omul modern nu întrebuințează darurile naturale și supranaturale ale lui Dumnezeu. În pilda despre talanți, Dumnezeiescul Mântuitor arată cum stăpânul a pedepsit pe servitorul său pentru că a îngropat talantul pe care i l-a încredințat acestuia spre administrare. Trebuie precizat faptul că talantul, nu reprezenta o monedă, ci aproximativ 35 de kilograme de aur, argint sau bronz, având o valoare foarte mare, în funcție de metalul prețios pe care îl desemna. Să privim cu atenție: servitorul i-a dat înapoi stăpânului său talantul, dar s-a făcut vinovat că nu a folosit cum se cuvine talantul încredințat lui. Stăpânul l-a pedepsit aspru. «Slugă vicleană și leneșă!… Se cuvenea, ca tu să pui banii mei la zarafi, și eu, venind aș fi luat ce este al meu, cu dobândă» (Matei 25, 26-27). Servitorul a fost pedepsit pentru că nu a folosit talantul în nici un fel. El l-a îngropat. Câți talanți sau câte daruri ale lui Dumnezeu nu risipesc oamenii zilnic!

Unul dintre cei mai prețioși talanți de pe pământ este timpul. Cât de mulți oameni risipesc timpul prețios. Tindem spre eternitate, spre nemurire, dar niciodată nu știm ce să facem cu timpul istoriei noastre personale, atât de scurt și irepetabil! Cât de des se gândesc oamenii prin ce să-și omoare timpul. Iar timpul nu se mai întoarce niciodată.

Alt talant este rațiunea. Este un talant prețios, mare comoară pe pământ. Cât de mulți oameni, mai ales tineri, și-l îngroapă, fără să-și îndeplinească îndatoririle legate de anii destinați învățăturii; vine un timp când regretă că au atâtea lacune și că nu au folosit cum se cuvine aceste daruri, însă ceea ce a fost irosit, irosit rămâne.

Talantul înseamnă și bani. În timpurile noastre milioane de oameni mor de foame, alte milioane de oameni nu au cu ce să se îmbrace, nu au un acoperiș deasupra capului, în timp ce bogații oferă mari sume de bani pentru lux, băutură și diferite lucruri care nu sunt neapărat necesare. Cât bine ar putea face unii oameni oferind bani pentru opere de caritate, pentru școli, biserici, presă religioasă, și alte opere destinate răspândirii Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Banul oferit pentru un scop bun, poate însemna un capital depus la banca cerească, unde el se înmulțește și pe care odată dreptul Dumnezeu îl va întoarce însutit.

Talanții reprezintă toate darurile supranaturale care le primim ca roade ale Sfintelor Sacramente. Acestea sunt tezaure, mană cerească, grații nesfârșite ale lui Dumnezeu, daruri pe care le primim prin meritele Fiului lui Dumnezeu care a plătit cu suferința, sângele și moartea Sa. Și cât de mulți creștini le neglijează și nu se folosesc de rugăciune, ignoră Sfânta Liturghie, nu primesc Sfintele Sacramente. Doar când se apropie de ora morții simt cu disperare cât de ignorantă și deșartă a fost viața lor.

Fiecare dintre noi are un anumit talant primit de la Dumnezeu, unii cinci, alții doi, iar o parte doar unul. Nu contează câte daruri am primit de la Dumnezeu, important este cum le folosim. «Oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, și cui i s-a încredințat mult, mai mult i se va cere», spune Isus Hristos (Luca 12, 48). Dumnezeu ne dăruiește viața și o chemare spre a sluji Împărăției lui Dumnezeu, dăruindu-ne în același timp toate harurile necesare pentru a ne îndeplini misiunea pe care o avem aici pe pământ.

În pilda despre talanți, Hristos spune că Stăpânul a plecat pentru un timp îndelungat, acest lucru însemnând că darurile lui Dumnezeu ne sunt oferite nouă pentru toată viața. Acel “Domn”, se va întoarce în mod neașteptat. Nimeni dintre noi nu cunoaște când Domnul ne va chema la judecata Sa. «Privegheați, deci, căci nu știți nici ziua nici ora», zice Domnul (Matei 25, 13). Servitorul infidel nu s-a gândit la întoarcerea stăpânului său, el a îngropat talantul în pământ până ce în mod neașteptat s-a întors stăpânul și i-a cerut socoteala. Prin această pildă Hristos ne îndeamnă, să fim atenți și pregătiți la chemarea Domnului nostru. «De aceea, și voi fiți gata, că în ora în care nu gândiți Fiul Omului va veni» (Matei 24, 44).

În Statul Colorado (USA), se afla pe patul de moarte o fetiță de cincisprezece ani. Mama sa a murit, când această fetiță avea 10 ani. Pe lângă ea familia mai număra încă patru copii mai mici. Tatăl sărac nu avea bani, ca să angajeze o servitoare, și de aceea această fetiță, la cei zece ani ai săi, a început să lucreze din greu, a devenit ca o mamă pentru cei doi frați mai mici și pentru două surioare. Prepara mâncarea, spăla hainele, făcea curățenie în casă. Munca istovitoare atât de mult i-a afectat sănătatea, încât la cincisprezece ani a murit. În momentul în care preotul i-a adus fetiței muribunde Sfânta Euharistie, ea a spus cu mare durere în inimă preotului:

- Părinte, nu mă tem de moarte, dar sunt foarte amărâtă și tristă.

- De ce ești tristă? – a întrebat-o preotul.

- Din clipa în care mama mea a murit, am fost așa de mult ocupată cu munca de zi cu zi, încât nu am avut timp pentru Dumnezeu, nu am avut posibilitatea de a merge la Biserică, de asemenea pentru scurtul timp al vieții mele nu am făcut nimic. Ce îi voi spune lui Isus Hristos când mă voi afla înaintea judecății Lui? – a răspuns îndurerată fetița.

Preotul și-a pus cu blândețe mâinile sale pe mâinile muncite ale harnicei fetițe și i-a spus cu afecțiune:

- Fetițo, tu nu trebuie să-i spui nimic lui Isus Hristos; ajunge să-I arăți mâinile tale muncite, iar El îți va oferi cununa cerească pentru munca ta în familie. Splendide cuvinte, de mângâiere și de îmbărbătare!

Această fetiță și-a consfințit scurta sa viață pentru frații și surorile sale mai tinere. Ea putea să spună pe bună dreptate Domnului Hristos: “Isuse, Mântuitorule, Tu mi-ai oferit micul talant al unei vieți scurte trăită în sărăcie și nevoi, iar eu m-am străduit să-l folosesc pentru cei mai apropiați semeni ai mei.

Tot ceea ce îndeplinim pe pământ trebuie înfăptuit din dragoste, prin implicare responsabilă, pentru a ajunge oameni în deplinătatea potențelor umane. Munca – o îndatorire dată omului de către Dumnezeu în momentul creării sale: “stăpâniți pământul” – reprezintă modul prin care ne integrăm în lume și, chiar dacă apar greutăți, să nu uităm că și Isus Hristos le-a cunoscut ca om adevărat. Acesta este eroismul vieții sfinte, asemenea vieții Mântuitorului în Nazaret, întotdeauna în umilință, în liniștea și pacea lui Dumnezeu, însă neștiută de nimeni. Urmează îndatoririle de bărbat sau femeie, care ne obligă să ne mântuim ca “părinte” atunci când paternitatea sau maternitatea, în primul rând spirituală, este exercitată asupra celora pe care îi educăm și îi călăuzim în viață. Vom fi judecați după modul cum ne-am îndeplinit îndatoririle zilnice, aparent banale, însă care reprezintă de fapt opera vieții noastre.

Să ne folosim toate darurile oferite nouă, pentru preamărirea Domnului, pentru semeni, pentru a ajuta semenilor noștri, și în mod sigur vom auzi la sfârșitul călătoriei noastre cuvintele Sale:«Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune. Intră întru bucuria Domnului tău» (Matei 25, 21).

Rugăciune

O, Răscumpărătorul lumii, care Te-ai coborât din ceruri și ai împărțit grații oamenilor, oferind și discipolilor Tăi nenumărate daruri pentru binele lor și al Bisericii Tale, oferă-mi și mie pe Spiritul care purcede de la Tine, pentru a cunoaște darurile pe care mi Le oferi, căci dacă nu cunosc talanții primiți de la Tine, nu sunt în stare să-Ți fiu recunoscător pentru ei, nici să-i întrebuințez în mod înțelept. Așadar, oferă-mi harul că să-i cunosc, dar cu modestie, să nu mă înșel gândind că sunt mai mulți și numeroși decât sunt în realitate. Fă, să prețuiesc cum se cuvine ceea ce mi-ai oferit, ca să nu fiu cuprins de mândrie față de cei care au primit mai puțin decât mine, nici să fiu invidios în privința celor care posedă mai mult ca mine, ci să mă străduiesc să-ți fiu un servitor fidel, prin acest mai mult sau mai puțin pe care Tu mi l-ai dat. Fă ca întotdeauna să-mi amintesc de venirea Ta… și să folosesc cu conștiinciozitate ceea ce aș dori să fie întrebuințat…, iar când moartea mă va cuprinde, să fiu primit de Tine în împărăția Ta. Amin. (După L. da Ponte)

Ritul bizantin