Start > Ritul bizantin > Ospățul fericirii

Ospățul fericirii

30 August 2009
1,035 afișări

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas
Duminica a XIV-a după Rusalii

Cât de ușor este să-ți urmezi propria voință și libertate. Este adevărat, că sunt două daruri pe care Dumnezeu le-a oferit omului. Dar tot atât de adevărat este că fără un far călăuzitor voința singură poate duce la rătăcire. Atunci când omul vrea să ajungă într-un loc, are nevoie fără îndoială de un reper după care să-și orienteze drumul său. În momentul când ne decidem să facem o călătorie, ne stabilim un traseu pe care să-l urmăm pentru a ajunge în cele din urmă la locul dorit. Tot așa și atunci când este vorba despre cel mai important lucru pe care dorim să-l obținem – mântuirea, avem nevoie de un reper. Pentru a ajunge la El, reperul oferit fiecăruia dintre noi, creștinii, sunt Poruncile. Ele nu constrâng libertatea și voința noastră, ci le întăresc făcându-le viabile.

Evanghelia de astăzi, ne dovedește că păcatul este un fals reper în viață. În Sfânta Scriptură citim: «Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău… Să nu ai alți dumnezei străini în afară de Mine… Să nu ucizi. Să nu faci fapte necurate. Să nu furi. Să nu minți împotriva semenului tău…» (Exodul 20, 2). Poruncile lui Dumnezeu au fost scrise pe două table de piatră, fiind întipărite în inima și conștiința fiecărui om încă de la începutul lumii. Decalogul lui Dumnezeu constituie pentru om îndatorire și răspundere pentru neîndeplinirea lor. Ele sunt o linie care delimitează binele ce se cuvine a fi înfăptuit, de răul, care trebuie întru totul evitat. Cine nu este atent la această delimitare și o încalcă, acela îl părăsește pe Dumnezeu, rupe legătura vieții cu El, care este izvorul tuturor bunătăților. Suferința este consecința faptelor omului. Dumnezeu nu pedepsește, ci omul atrage asupra sa consecințele faptelor sale nesăbuite. Corectarea voinței proprii, greșit orientată spre iubiri deșarte, este un lucru dureros.

“Mirați-vă de aceasta, ceruri; cutremurați-vă, îngroziți-vă, zice Domnul! Că două rele a făcut poporul Meu: pe Mine, izvorul apei celei vii M-au părăsit, și și-au săpat fântâni sparte, care nu pot ține apă” (Ieremia 2, 12-13). Amare sunt cuvintele acestea. Poporul ales L-a părăsit pe Dumnezeul său, Izvorul apei celei vii, și a căutat apa, viața, fericirea și apărarea acolo, unde nu a putut să le găsească. Pentru păcatul său, poporul infidel plătește cu lacrimi și sânge distrugerea Templului din Ierusalim, apoi cu libertatea, precum și umilința sclaviei din Babilon.

Cuvintele Profetului Ieremia caracterizează ceea ce înseamnă păcatul: “Că două rele a făcut poporul Meu: pe Mine, izvorul apei celei vii, M-au părăsit, și și-au săpat fântâni sparte, care nu pot ține apă…” Păcatul constă în îndepărtarea omului de Dumnezeu, în locul Lui acceptând ce-i iese în cale. Dumnezeu ne-a oferit poruncile Sale, ca pe un călăuzitor pe drumul vieții noastre, pentru a fi siguri că ajungem la El, care reprezintă adevărata fericire și iubire pentru om. Dacă vom fi conștienți de aceasta, atunci nu ne va fi greu să înțelegem adevărul uitat de către foarte mulți oameni, că păcatul este cel mai mare rău, care ne privează de cel mai mare Bine – Dumnezeu; păcatul este cea mai mare nefericire pentru om, devreme ce ne privează de cea mai mare fericire – Dumnezeu. Despre acest lucru au uitat oamenii din zilele noastre și de care ne amintește și Evanghelia de astăzi.

«Nu vă amăgiți! Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici vrăjitorii…, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția cerurilor» (cf. 1 Corinteni 6, 9). Aceasta reprezintă o avertizare foarte serioasă pentru omul din zilele noastre. Cel mai mare păcat al omului contemporan este acela, că nu vrea să înțeleagă și să recunoască păcatul.

Sfântul Beda Venerabilul afirma că prin păcatul strămoșesc omul s-a despuiat de darurile cerești și a primit o rană în darurile naturii. Omul, nu numai pentru că a fost lipsit de dreptate de la început și de darurile supranaturale care se țineau de aceasta, dar a mai suferit și o mare slăbire în darurile naturale. Judecata i s-a întunecat, voința i-a slăbit; deasemenea i s-a micșorat și înclinarea spre bine; pofta de a face răul i s-a întărit; memoria i s-a micșorat; închipuirea i-a devenit atât de înclinată spre distragere încât abia poate să facă o mică rugăciune cu atenție; simțurile au pierdut din finețea lor; corpul a rămas plin de stricăciune și de porniri rele. În sfârșit, toată firea a fost atât de schimbată și atât de stricată în om, încât tot ce-i era atunci ușor, acum îi pare greu de îndeplinit. Înainte de păcat omul iubea pe Dumnezeu mai mult decât pe sine însuși; după păcat el se iubește mai mult pe sine decât pe Dumnezeu, sau, mai degrabă, nu se iubește decât pe sine; el nu caută decât să-și mulțumească poftele.

Trăim acele timpuri, în care lipsește conștiința curată și responsabilitatea. Papa Ioan Paul al II-lea, pe când activa ca profesor în Cracovia, propunea studenților săi la cursurile de etică, reflexii cu privire la raportul dintre persoana umană și fapte. În concluzie, orice act “uman” este conștientizat de către autorul său, fiind astfel responsabil de faptele sale. Dicționarul practic al omului contemporan nu cuprinde cuvintele: păcat și răspundere. Este bolnav de moarte tocmai pentru că se consideră sănătos. Omul din zilele noastre este pe jumătate cufundat în mocirla infernului, dar se fălește în continuare cu atribute precum: modernizăm, progres, cultură. Pentru cei mai mulți, nu există răul. Lucrurile rele le numesc oportunități, desfrâul – iubire liberă, minciuna un sentiment al situației, iar blasfemia – jargon al omului. Conducători lipsiți de pudoare devin bogătași, iar femeile prostituate și sodomiții se ascund în spatele așa ziselor libertăți actuale. Nevinovăția, fecioria și căsătoria sunt în mod obișnuit luate în derâdere și adeseori sunt considerate instituții învechite. Infidelitatea și imoralitatea sunt considerate ca perspective ale noii vieți. Acest lucru nu înseamnă păgânism, căci păgânii cunosc conceptul de păcat, ci reprezintă o erupție a vulcanului răzvrătirii spiritului și a instinctelor animalice, pe care nu le pot stăpâni legile lui Dumnezeu sau oamenii. Pentru omul din zilele noastre nu există păcatul, pentru că în inima lui nu se mai află Dumnezeu. Păcatul devine dumnezeul, conținutul și sensul vieții lui. Păcatul reprezintă trista lui fericire, pentru că el respiră răul și încalcă tot ceea ce până atunci oamenii considerau sfânt.

Păcatul are o multitudine de școli și nenumărați reprezentanți, iar numărul celor ce vând moartea este în continuă creștere. Crește numărul ascultătorilor și adoratorilor păcatului. Prin urmare nu este nimic ciudat că acest climat pătrunde și în viața multor creștini. Pentru mulți creștini necurăția este numai o joacă, iar pentru multe mame creștine distrugerea rodului pântecelui lor este doar o mică pierdere, neînsemnată și fără nici o semnificație. În multe suflete deja s-a mistuit cu totul învățătura lui Hristos. Sub influența lumii păcătoase dispare din sufletele creștinilor frica de Dumnezeu. Ne cufundăm încetul cu încetul în răzvrătirea și lupta împotriva lui Dumnezeu. Totuși este neapărată nevoie să ne amintim de învățătura veșnică, că orice răzvrătire împotriva lui Dumnezeu se termină de fiecare dată cu pierirea răzvrătitorilor. Prin urmare, dacă vrem să ne împărtășim de împărăția cerurilor, suntem datori să păzim Decalogul Creatorului nostru (vezi Matei 19, 17). Ori altă cale de mântuire nu există. Poruncile ne călăuzesc în această lume a păcatului și ne scot la liman, în ape liniștite, atunci când navigăm în mijlocul furtunii.

Rugăciune

O Hristoase, Te venerez din adâncul sufletului meu, mai mult ca oricând. Nu am înțeles niciodată iubirea, mai mult decât în clipele suferințelor Tale, în timpul cărora aceasta Te-a îndemnat, să te dezici de totul pentru binele nostru. O Hristoase, prin Sângele Tău vărsat, prin Mama Ta, oferă-mi curajul, ca să trăiesc împreună cu Tine chinurile Tale…

Hristoase, o, Hristoase, viața mea nu dorește alt drum, decât al Tău, Crucea Ta, Suferințele Tale, Calvarul Tău. Doresc răspândirea împărăției Tale, simt o aversiune în fața a tot ceea ce mă îndepărtează de Gloria ta. Fă cu mine ce dorești, dar nu mă considera ca fiind nevrednic de Crucea ta, nu-mi refuza ajutorul, oferă-mi întreaga pace și bucuria Ta…

Fă, să fiu pregătit să-mi sacrific viața. Învață-mă, ca la Sfânta Liturghie să-mi ofer toată viața și moartea mea. Învață-mă să o dăruiesc voinței Tatălui și spre binele fraților mei. Învață-mă să confer vieții și morții mele însemnătatea răscumpărării, postura fiului ascultător și a iubirii fraterne. Amin. (P. Lyonnet)

Ritul bizantin