Start > Ritul latin > Știți că este un profet?

Știți că este un profet?

10 July 2009
1,104 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XIV-a de peste an (Anul B)

A vorbi pentru cei care nu ascultă

“Fie că ascultă fie că nu ascultă…” Sunt dintre aceia care nu au pofta de a asculta. Și cei care se prefac că ascultă. Cei care spun că nu au nevoie, atât de mereu sunt aceleași lucruri, și ei le știu deja. Cei care ascultă, dar înțeleg în felul lor. Care sunt dispuși să asculte numai ceea ce confirmă ideile proprii, respingând orice cuvânt care îi pune în discuție, atacă siguranțele lor, contestă conduita lor. Care ascultă, dar se gândesc la cei apropiați (sau îndepărtați), cred că acea predică se potrivește bine pentru altcineva. Care ascultă, nu obosesc să asculte, nu fac altceva decât să asculte, și totul rămâne ca înainte în viața lor. Care spun: “O predică frumoasă!”, și se termină aici.

Sunt dintre aceia care ascultă maeștri cei mai diverși, lucrurile cele mai contradictorii, și fac o mare confuzie. Sunt persoane care nu ascultă pentru că sunt “rebeli”. Și alții care nu ascultă pentru că sunt indiferenți.

Chiar și unul singur

Din fericire sunt și dintre aceia care ascultă. Iau în serios Cuvântul, îl păstrează în inima lor, se lasă interpelați de el. Predicatorul, poate, nu observă nimic. Și chiar se plânge, spune că niciunul nu vrea să asculte predici, nu au nici un interes, televiziunea, jurnalele, distracțiile… Și acuzând mai departe. Profetul, adesea, îi nedreptățește pe ascultătorii “receptivi”. Ignorându-i, ne având știre, are impresia că este inutil, nu merită oboseala. În schimb, da, merită oboseala. Chiar și pentru puțini. Pentru unul singur.

Cuvântul este refuzat de “vizuina rebelilor”. Dar găsește pentru totdeauna, din orice parte, un cuib de primire. Chiar fără știința predicatorului. Pentru ce Cuvântul nu le aparține, și nici nu-l poate controla, să-i verifice efectele. Cuvântul, normal, nu se întoarce la profet sub formă de rezultate strălucitoare, roade coapte după scadențele fixe de nerăbdarea sa. Cuvântul face traseul său secret, imprevizibil, caută complicitatea unei inimi, să trezească pofta de speranță sub cenușa rece a anumitor existențe, aprinde o scânteie în cine știe ce noapte, susține un pas nesigur, luminează o stradă acelui sărman care dibuiește în întuneric…

Nu. Profetul, după ce l-a pronunțat nu mai regăsește Cuvântul. Dimpotrivă, are impresia că s-a pierdut. Predicatorul, adesea, este tentat să “dimisioneze”, să redacteze un certificat de “moarte presupusă” a Cuvântului (ucis de imagine, sugrumat de zgomot). Aceasta chiar când Cuvântul muncește, tăcut, în locuri și indivizi nebănuiți. Și el nu știe nimic. Cuvântul se revelează eficace când nu dă știri despre sine. Este de neînlocuit mai ales când pare inutil. Între toate minunile pe care le căutăm cu lăcomie, este una care este normal neglijată: minunea ascultării. O minune care provoacă o alta și mai senzațională: aceea a supunerii.

Profetul: un naiv

“Vor ști cel puțin că un profet se află în mijlocul lor…” Este important să se știe că rasa profeților nu s-a stins. Avem nevoie de unul care, în mijlocul hărmălaei de voci, se prezintă aruncându-ne în față acea frază incredibilă: “Spune Domnul Dumnezeu…” Unul care nu are titluri, nu se poate lăuda cu studii făcute în academiile autorizate (“Ce înțelepciune este aceasta care i-a fost dată?”, se miră concetățenii lui Isus), Nu pretinde sprijin și protecții, nu este recomandat de vreun personaj influent, nu are rădăcini culturale nici maeștri la care să se refere (“De unde îi vin aceste lucruri?”, se întreabă încă locuitorii din Nazaret).

În profet este un amestec de nebunie și de naivitate. Și de insolență (profetul este impertinent, în sensul că transmite un mesaj “im-pertinent” față de dorințele, interesele și așteptările comune). Mai ales, profetul este un intrus. Unul care ajunge, nedorit, în momentul mai puțin potrivit, spune lucruri neplăcute, îi jenează pe toți. Este prea ușor să-i închizi gura, să-i arunci în spate hohote de râs, zdrobindu-l sub greutatea disprețului, să-l defăimezi și să nu ai încredere în el, chemându-l la ordine, prezentându-l ca un rebel (chiar pe el care este trimis la “un neam de rebeli”, este acuzat de indisciplină), să invoci rațiuni de oportunitate pentru a-l înlătura. Totuși nu vom reuși niciodată să-l reducem la tăcere pe acel neliniștit: “Spune Domnul Dumnezeu…”

Profetul a pierdut numele propriu

“Fiul omului, eu te trimit la Israeliți…” Pare că Dumnezeu nu cunoaște numele profetului său. Ignoră că acesta este “fiul preotului Buzi”. În mod paradoxal, chiar în momentul chemării, Ezechiel nu se simte chemat pe nume. Dumnezeu se adresează la un oarecare “fiu al omului”, sau, dacă preferați, “fiului lui Adam”. Și să spunem că el posedă un foarte frumos și semnificativ nume. Ezechiel, de fapt, înseamnă “Dumnezeu îl face puternic”. În schimb trebuie să răspundă la apelul Unuia care îl pune în picioare apostrofându-l astfel: Fiul omului”.

Este surprinzător de notat că în toată cartea “fiul omului” se întâlnește de 93 de ori, în timp ce numele propriu Ezechiel apare numai în două ocazii. Suntem în fața unei ființe umane, a unui fiu al lui Adam, a unei creaturi fragile, muritoare, lipsite de apărare. Unul ca ceilalți. Ezechiel va trebui să manifeste forța lui Dumnezeu (conținută în numele său) prin slăbiciunea proprie. Și aceasta îl leagă de experiența lui Paul (lectura a doua): El mi-a spus: “puterea mea se manifestă pe deplin în slăbiciune”.

Ezechiel, în același fel ca și Paul, poate să spună: “Când sunt slab, atunci sunt puternic”. Când apar de neglijat, nu valorez nimic, sunt incapabil, mă simt slab, atunci Dumnezeu este puternic. Ar fi absurd dacă profetul după ce a pierdut numele propriu, să se preocupe să-și “facă un nume”. Profetul, de caută popularitatea, succesul, faima, consensul, nu mai are dreptul de a afirma: “Spune Domnul Dumnezeu…” Profetul trebuie să aibă grijă de prieteni. Cei mai temuți dușmani ai săi pot să fie chiar prietenii. Cei care îl aclamă, îl pun sub tutela lor, dacă îl anexează, fac din el un idol.

Cei ce repetă: “Astfel spune profetul…” Și ei se simt unicii interpreți autorizați al cuvântului său, depozitarii exclusivi ai secretelor sale. Când formula “Spune Domnul Dumnezeu” devine “Așa spune profetul”, se răstoarnă părțile, și este motiv de bănuială de înșelăciune. Vai când profetul uită să fie “fiu al lui Adam”, adică un om sărman ca toți, și pretinde să devină “cineva”. Dumnezeu pune în picioare ( “… m-a făcut să mă ridic în picioare”), dar nu pune pe piedestal.

Minunile pe care nu a putut să le facă

Dar ce s-a întâmplat, de fapt, la Nazaret? Este dificil de stabilit cu exactitate. Pare că ar fi voit să însușească pe profetul-taumaturg. Să-l manevreze după plăcerea proprie. Astăzi am spune “să-l instrumentalizeze”, probabil din motive de patriotism local. Se lăudau cu drepturile asupra Lui, inclusiv cel de a-l disprețui, de a-l face snob, considerându-l cu o anumită bunăvoință. L-au refuzat, și în același timp pretindeau să-l folosească în modul lor.

Ce naiba, știau totul despre el, cunoșteau rudele sale (neam așa…), și totuși: “Cine crede că este?” Intenționau să-l reducă la măsurile proprii, să-l readucă acasă. Într-un cuvânt: să-l redimensioneze. Numai, cel puțin, să se laude cu el în fața altora. Și cel puțin să-l oblige – admițând că este capabil, cum se flecărește în jur – să facă minuni așa cum vor stabili ei. Este pretenția, mereu actuală, de a închide misterul personal al lui Isus într-o oarecare formulă, definiție, titlu, schemă politică sau ideologică; reducându-l la proporțiile dorințelor noastre și ale așteptărilor noastre, ale intereselor noastre. Un fel de a pune mâinile pe El. Este Pătimirea care este perpetuată, cel puțin cu intenția de a-i aduce slavă și de a face să fie respectat.

Este ispita, care revine mereu, a unei religiozități incapabile de a primi trecerea lui Dumnezeu în mod obișnuit, în normalitate, adică de a accepta întruparea. Și Isus trebuie “să se mulțumească” să vindece puțini infirmi. Dar nu poate săvârși minunile pe care El le-ar vrea în acele suflete, oarbe din cauza… vizibilității tâmplarului. “Și s-a mirat de necredința lor”. Și Dumnezeu se obosește să creadă. S-ar spune că nu reușește să creadă din cauza necredinței noastre, a durității inimii, din cauza refuzurilor noastre încăpățânate. … Și spunem că îi oferim dovezi din belșug. Ar trebui să fie convins, de acum.

Desigur, este impresionantă această trăsătură particulară a lui Isus care, după ce a domolit furtuna, a triumfat asupra demonilor, a învins bolile și chiar moartea, se simte uimit, neputincios, în fața libertății și a voinței rele a oamenilor. “Ce este mai slab și mai dezarmant decât un Dumnezeu care nu poate nimic fără noi?” (P. Claudel). Totuși El străbate încă toate drumurile, se prezintă ca un cerșetor la toate porțile. Înfruntă riscul de a fi respins. De ceea ce se teme mai mult este primirea pe care i-o rezervă cei din casa…

Câți pași se pot face cu un spin înfipt în carne…

Aș vrea să închei tot cu Paul. Care nu ezită să prezinte semnele slăbiciunii proprii, dovezile micimii proprii. Se laudă cu ceea ce nu are, cu ceea ce nu posedă. Pune în evidență limitele proprii. Ne încredințează de umilirea ființei sale – literalmente – “pălmuit de Satana”. Să ne înțelegem. Paul nu prezintă o mistică a resemnării și a durerii. De fapt, a cerut să fie eliberat. Nu face un discurs de tip psihologic, cu riscul autocomplăcerii în suferință (în loc “să mă complac în infirmitățile mele”, Bultmann traduce “spun da…”)

Paul, pur și simplu, vrea să ne facă să înțelegem că apostolul nu este un supra om dotat cu calități excepționale, un erou invulnerabil. Dimpotrivă, el chiar prin intermediul fragilității proprii, devine martor a ceea ce Dumnezeu este capabil să facă. Cu această atitudine neobișnuită, Paul ne descoperă care este antidotul cel mai eficace împotriva autoexaltării de tip spiritual: a mărturisi că este “un fiu al lui Adam” (ca Ezechiel), adică un om sărman. Și, poate, “sărman” este prea mult. Rămâne totuși mortificată curiozitatea noastră în privința faimosului “spin în trup”. Paul nu spune în public cartela sa clinică.

Și atunci se dezlănțuie exegeții. Și iată apărând un rău fizic cronic neprecizat: poate la ochi, sau la limbă. Cineva, dând de crezut că a primit informații secrete, vorbește de malarie, reumatism, migrene chinuitoare, și chiar epilepsie. Nu lipsesc doctori spirituali care diagnostichează ispite chinuitoare împotriva castității. În sfârșit, pare că Paul a reușit în final să scoată spinul și să-l înfigă în pielea exegeților. Un chin adevărat pentru ei. În rest fiecare caută modul care îi convine pentru a face viața dificilă. Revenind pe tărâmul seriozității, închei cu o frază a Terezei de Avila, care exprimă în mod original gândul lui Paul: “Tereza, tu nu ești nimic. Tereza și 30 de ducați, este un pic. Tereza și Domnul, este totul”.

Ritul latin