Start > Ritul latin > Duminica a XV-a de peste an

Duminica a XV-a de peste an

10 July 2009
1,428 afișări

Autor: pr. Nicolae Farcaș
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XV-a de peste an (Anul B)

I.C. În prima lectură ne-au fost prezentate două personaje semnificative și total opuse: Amazia, preotul bine integrat în structura religioasă, plin de merite și privilegii, și Amos, simplul păstor care, în mod imprevizibil, a început să facă pe profetul. Primul este omul de succes, aclamat și respectat pentru că, fiind prieten cu cei de la putere, a ajuns într-o poziție prestigioasă. Nu e de invidiat: are totul, dar nu e liber; în orice moment poate fi șantajat de cel de la putere care-i dă pâine, dar poate și să i-o refuze; este constrâns să arate respect și venerație necondiționată, să fie totdeauna gata să lingușească, să facă jocurile politice ale protectorului său și să închidă ochii la faptele sale rele. Amos este sărac, dar independent, poate spune ceea ce gândește, nu are nimic de pierdut, nimic de apărat, nu are nici o datorie față de nimeni.

Săraci pentru a fi liberi“, acesta poate fi motto-ul care rezumă condițiile puse de Isus în Evanghelia de azi celor care sunt chemați să vestească Cuvântul său. Ei trebuie să se asemene lui Amos, nu lui Amazia.

Evanghelia se deschide cu trimiterea celor Doisprezece în misiune. Toți sunt trimiși, nimeni nu este exclus, aceasta arată că vestirea Evangheliei nu este rezervată numai unor membrii din comunitate. Ucenicul care nu simte nevoia de a împărtăși cu alții darul primit, probabil nu este încă convins că, descoperindu-L pe Cristos, a descoperit comoara cea mai prețioasă.

Apostolii sunt trimiși “doi câte doi“, nu pentru a-și ține companie, dar dintr-un motiv teologic. Spre deosebire de hinduism, de budism și de toate celelalte religii care propun ca ideal atingerea propriei perfecțiuni spirituale, a propriului echilibru interior, a propriei purificări, chiar izolându-ne de ceilalți, în singurătate completă, creștinismul nu poate fi trăit decât în comunitate iar, pentru a constitui o comunitate e necesar să fie măcar două persoane. Iată motivul pentru care evanghelizarea nu este niciodată opera unor oameni singuri care predică propriile intuiții sau inspirații personale. Cine vestește Evanghelia trebuie să se mențină în comuniune cu Biserica.

Isus îi mai învață pe apostoli să meargă în casele oamenilor, în ambientele în care trăiesc; nu trebuie să aștepte ca oamenii să-i caute. În sfârșit, apostolilor le este conferită o putere. Poate ne surprinde că Isus nu le dă puterea de a comanda, de a da legi. Unica putere care le e conferită e cea exercitată de Isus: să poruncească spiritelor necurate. Prin “spirite necurate” se înțelege toate acele forțe care ne îndepărtează de Dumnezeu și de viață, care trezesc în noi sentimente rele și cauzează violențe și nedreptăți. Din înfruntarea cu aceste forțe rele care domină lumea, comunitatea creștină va ieși victorioasă, pentru că Învățătorul ei a investit-o cu o forță irezistibilă, însuși Spiritul său.

În a doua parte a Evangheliei sunt date instrucțiuni referitoare la echipamentul pe care mesagerii Evangheliei trebuie să-l poarte cu ei. Trebuie să fie foarte lejeri: să aibă numai o haină, o pereche de încălțăminte, un baston și nimic altceva; restul constituie un bagaj care împovărează. Mijloacele materiale trebuie reduse la esențial.

Începem cu bastonul. Era arma celui sărac, de aceea în Evanghelia lui Matei, Isus o interzice. Ucenicii lui Isus sunt constructori ai păcii, deci, renunță la toate instrumentele care duc la violență. În fragmentul de azi, în schimb, apostolilor le este permis să ia bastonul. Motivul stă în faptul că, în Biblie, bastonul are și o altă semnificație simbolică. Moise și Aron, împreună, “doi câte doi”, cum recomandă și Isus, au luptat împotriva forțelor represive ale faraonului, au împlinit opera de eliberare a poporului lor slujindu-se de un baston, semnul puterii lui Dumnezeu. Cu el Moise a săvârșit fapte minunate în fața faraonului, a întins mâna asupra țării Egiptului și a făcut să vină lăcustele, a împărțit în două Marea Roșie, a făcut să țâșnească apă din stâncă.

Și ucenicii lui Isus, pentru a săvârși eliberarea omului de sub puterea celui rău, au în mână numai un baston, pot conta pe o singură forță, cea încredințată lor de Isus: Cuvântul său. Apoi este indicat ceea ce nu trebuie să poarte cu ei: nici pâine, nici sac, nici bani… Este evident că aici Isus recurge la paradoxuri, dar trebuie să fim atenți să nu interpretăm reductiv aceste cuvinte, să nu răstălmăcim mesajul, lipsindu-l de conținutul provocator. Propunând sărăcia, Isus voia să păzească pe ucenicii săi de ispita de a crede că eficacitatea misiunii ar depinde de calitatea mijloacelor materiale pe care le au la dispoziție. Isus n-a disprețuit niciodată bunurile materiale, nu a prezentat niciodată mizeria ca ideal de viață, totuși a pus în pază ucenicii de pericolul de a fi condiționați de sărăcie. Nu e liber să spună adevărul și să exprime ceea ce gândește cel care trebuie să placă cuiva, care, asemenea lui Amazia, este plătit și trebuie să fie recunoscător.

De-a lungul secolelor, Biserica a plătit cu mare preț acordurile și alianțele cu cei puternici ai acestei lumi, compromisurile cu cei care i-au oferit privilegii, favoruri și garanții. Le-a plătit cu pierderea libertății și a autonomiei. Mai există un alt motiv, mai important, care-l face pe Isus să ceară ucenicilor săi sărăcia materială. Cine-și arată superioritatea, în mod inevitabil generează suspiciuni și provoacă refuz. Oamenii se încred numai în cei care nu se impun cu putere, care nu umilesc, de aceea modul cel mai eficace pentru a cuceri încrederea este de a încredința propria viață în mâinile celor cărora le este oferită Evanghelia, arătând că depind de ei și pentru propria susținere.

Nu este permisă pâinea în desagă pentru că nu e nevoie de ea, pentru că împovărează, că este inutilă. Ucenicului nu-i este permis să facă provizii pentru ziua de mâine; pâinea pe care o cere Tatălui este “cea de toate zilele“, și, dacă primește mai mult trebuie să o împartă cu cel nevoiaș.

În cea de-a treia parte a Evangheliei Isus vorbește de primirea rezervată celor trimiși: unii vor fi primiți cu bucurie, alții vor fi respinși cu ură. Cum trebuie să reacționeze? “Când intrați într-o casă, rămâneți acolo până la plecarea voastră“. La prima vedere această recomandare pare o invitație de a vizita o singură familie, neglijând pe celelalte; în realitate, Isus atenționează asupra unei mari greșeli care ar putea compromite lucrarea misionarilor săi: cine vestește Evanghelia va găsi mereu persoane evlavioase și generoase care îl vor primi în casa lor, dar, cum e ușor de imaginat, prima locuință nu va fi cea mai bună, dar va trebui să se adapteze să trăiască.

Însă misionarii vor întâlni oameni dispuși să le ofere locuri mai bune și așa vor căuta confortul. Isus le recomandă să rămână în prima casă. Ucenicilor li se cere o mărturie de viață austeră, sobră, fără lux. În joc este însăși credibilitatea misiunii. (Aici poate fi adus ca model Sf Ioan Vianney, pe care-l avem ca exemplu de slujire preoțească în acest an dedicat Sfintei Preoții). Iar atunci când vor fi alungați trebuie “să-și scuture praful de pe picioare“. Era gestul pe care fiecare israelit îl făcea când, părăsind pământul păgânilor, intra în țara sfântă. Exprima astfel convingerea că e necesar să se elibereze chiar și de praful lor.

Isus sugerează ucenicilor săi să facă acest gest nu ca un semn de refuz sau de dispreț, dar ca o mărturie pentru ei. Textul originar spune: “pentru ei“, nu “împotriva lor“. Această cerere a lui Isus este o expresie de respect, e o invitație de a nu insista mai mult pe datorie, de a nu deveni obsesivi, pentru a nu obține efectul contrar, acela de a plictisi persoanele și de a le îndepărta definitiv de la credință.

Adevărații apostoli sunt atenți să nu forțeze libertatea celorlalți, să nu se transforme în gălăgioși fanatici și intoleranți. Sunt conștienți de a fi trimiși să ducă o propunere, nu să se angajeze în lupte teologice. Datoria lor nu e de a obține convertiri numeroase, ci de a vesti cu fidelitate Cuvântul lui Dumnezeu. Adeziunea sau refuzul, roadele mai mult sau mai puțin abundente nu depind de ei, ci de tipul de teren pe care vor împrăștia sămânța Cuvântului, cu abundență, cu respect și bunătate.

Ultimul verset relatează succesul misiunii apostolilor. Cu puterea conferită de Isus, ei vor înfăptui opera de mântuire pentru care au fost trimiși. Semnul acestei mântuiri este înfrângerea oricărei forme a răului, răul fizic (boala) și răul moral (scoaterea diavolilor).

Ritul latin