Start > Ritul latin > Duminica a XI-a (pentru copii)

Duminica a XI-a (pentru copii)

13 June 2009
1,131 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Duminica a XI-a de peste an (Anul B)

1. Introducere

Odată credeam că vorbele Scripturii sunt moarte și dificile. Acum știu că sunt pline de energie și de viață. Era inima mea împietrită și moartă: cum putea, așadar, să crească ceva acolo? (A. De Mello).

2. Tema

Cuvântul Domnului este asemenea seminței…

Doamne, fă să crească în noi sămânța cuvântului tău! (Această invocație trebuie repetată nu doar ca psalm, ci și la începutul și sfârșitul predicii).

3. Mesajul zilei

Cuvântul Domnului, spune Cristos, este asemenea seminței de grâu sau de muștar, care este o sămânță mică, dar are în sine o forță deosebită; poate deveni un spic sau un arbust cu ramuri, frunze flori și fructe.

Semănătorul are încredere în sămânță.

- Seamănă foarte mult, nu are frică să piardă: când va recolta, va aduna foarte mult.

- Semănătorul știe că creșterea seminței este ascunsă, dar sigură și cere multă așteptare.

- Cu siguranță, nu merge să smulgă iarba ca să crească și să se lungească mai devreme. El știe să aștepte cu încredere.

Trebuie să avem încredere în cuvântul Domnului.

- Dar de ce? Pentru că este asemenea seminței. Trebuie mereu să așteptăm încrezători ca el să dea roade.

- Primii creștini se puteau întreba: E posibil ca evanghelia lui Cristos, predicată de 12 oameni nu prea inteligenți, să ajungă până la capătul lumii? Și a fost posibil.

- Noi, deseori, ne întrebăm: Poate cuvântul Domnului să schimbe inimile rele ale oamenilor și să-i transforme în fii ai lui Dumnezeu? Cu siguranță o poate face, pentru că vine de la Dumnezeu.

- Poate cuvântul Domnului să devină mare chiar și în noi și să ne ajute și pe noi să devenim mai buni. Cu siguranță că da, dacă primim cu bucurie cuvântul și îl punem în practică.

Trebuie să avem încredere în împărăția lui Dumnezeu! Dar de ce? Pentru că împărăția lui Dumnezeu este ca sămânța!

- Împărăția lui Dumnezeu este deja în mijlocul nostru și înlăuntrul nostru, nu se vede: “Să progresăm în credință, și nu în viziune; suntem plini de credință (cf. a doua lectură).

- Biserica este asemenea unui câmp de grâu infestat cu neghină: trebuie să aștepte secerișul. E un câmp special, unde neghina se poate transforma în grâu bun.

Trebuie să avem încredere în Dumnezeu, a cărui iubire este ascunsă, dar, în același timp, este mare și puternică cu atât mai mult cu cât Dumnezeu preferă cuvintele mici, persoanele umile și găsește ce este pierdut.

- Trebuie să avem încredere în Dumnezeu (după forma de iubire răbdătoare, pe care o subliniază rugăciunea Tatăl nostru), pentru că Dumnezeu are încredere în noi!

- “Vor cunoaște toți arborii pădurilor că eu sunt Domnul, care umilesc arborele cel înalt și îl înalț pe cel smerit (cf. prima lectură).

4. Exemple

a) Ar fi bine să se împartă fiecărui copil câte un bob de porumb. Aceasta ar fi o lecție.

b) Tot pentru a ne obișnui cu răbdarea și cu încrederea în Cristos = cuvântul de iubire al lui Dumnezeu, am putea propune trei întrebări la care vom răspunde cu trei exemple.

- Cum se explică faptul că Dumnezeu astăzi nu mai vorbește într-un mod extraordinar!

Într-o zi, un elev l-a întrebat pe profesorul său de religie: “Cum vă explicați că în vechile vremuri Dumnezeu s-a arătat deseori și chiar foarte deschis oamenilor (ex. Abraham, Moise etc.), iar astăzi nu se mai arată nimănui”. Răspunsul înțelept a fost acesta: “Totul ne arată prezența și voința lui Dumnezeu. După profeți, la sfârșitul timpurilor, Cristos, Fiul lui Dumnezeu, ne-a arătat ceea ce avem nevoie pentru a ne mântui”.

- Biblia, care a fost scrisă cu mult timp în urmă, încă mai este actuală pentru noi?

În mormântul unui antic rege egiptean, s-a găsit o mână de semințe de grâu vechi de cinci mii de ani. Cineva plantă acel grâu și l-a îngrijit. Cu mare uimire a văzut că acel grâu a încolțit.

- Chiar un singur cuvânt al lui Dumnezeu poate să schimbe viața noastră și să ne facă să descoperim inima Tatălui?

În apropierea gării principale a unui mare oraș își dădeau întâlnire, în fiecare zi și fiecare noapte, o grămadă de persoane stranii: bărboși, hoți și tineri drogați. Se vedea bine că erau nefericiți și foarte disperați. Bărbi lungi, ochi urduroși, mâini tremurânde, săraci, mizerie. Mai puțin de bani, aveau toți nevoie de un pic de consolare și de curaj pentru a trăi; dar aceste lucruri puțini oameni știu astăzi să le ofere. Ne mira faptul că, dintre toți, un tânăr, murdar și cu părul lung și neîngrijit, care se învârtea în mijlocul altor săraci naufragiați ai cetății, spunea că are pluta sa personală de salvare.

Când lucrurile păreau că mergeau prost, în momentele de solitudine și de angoasă prea neagră, tânărul extrăgea din buzunarul său un bilet uns și stropit și-l citea. Apoi îl împăturea frumos și-l punea în buzunar. Câteodată îl săruta. Îl apropia de inimă sau de frunte. Citirea biletului își făcea repede efectul. Tânărul se simțea consolat, își îndrepta umerii și prindea curaj.

Ce era scris în acel bilet misterios bilet? Doar șase cuvinte mici? “Ușa mică este întotdeauna deschisă”.

Doar atât.

Era un bilet trimis de tatăl său. Însemna că a fost iertat și în orice moment se putea întoarce acasă.

Și într-o noapte se întoarse. Găsi portița grădinii deschisă. Urcă scara în liniște și se culcă în patul său.

Dimineața următoare, când se trezi, la capătul patului era tatăl său. Se îmbrățișară în liniște (B. Ferrero, Catechista Dossier, 1989/6 LDC).

Ritul latin