Start > Ritul latin > O ramură pentru a cânta

O ramură pentru a cânta

13 June 2009
1,030 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XI-a de peste an (Anul B)

Vorbește pământul

Păduri, arbori, ramuri, fructe, răsaduri, munți, păsări, spice, coase, boabe de grâu, seceriș, țăran, crinii câmpului, grăuntele de muștar, verdețuri, umbra odihnitoare… …Erau, o dată, profeții – ca Ezechiel – și un Învățător cu numele Isus care vorbeau despre aceste lucruri cu cea mai mare naturalețe. “În acel timp” Isus, vrând să explice o realitate dificilă ca Împărăția lui Dumnezeu, se folosea de o povestire, cu imagini luate de pe câmpuri sau din viața domestică (sare, drojdie, făină, vin, apă, lumină…).

… Erau o dată preoți care aveau pământul lipit de încălțăminte. Cultivau grădina, se ocupau personal de bucătărie, erau experți la vița de vie și la albine, nu disprețuiau vizitarea grajdului sau cotețului, și când treceau prin câmpuri știau să se oprească și să observe. Și apoi știau să povestească. Predica lor nu intra mereu în canoanele clasice ale elocvenței sacre, în schimb foloseau imagini familiare din lumea acelor oameni, și comparațiile erau aproape totdeauna ghicite. Poate că improvizau un pic. În schimb știau să se facă ascultați și mai ales înțeleși. Astăzi preoții aleargă cu viteză mare pe autostradă și nu se mai opresc, decât la autogrill.

Organizează călătorii în locurile cele mai îndepărtate ale globului. Dar nu mai merg pe jos, cu atât mai puțin la țară. Predica lor, normal, este impecabilă, lustruită ca pantoful lor. Vorbesc limbajul tehnologiei, dezvoltă bravele lor teme sociologice, examinează problemele din punct de vedere psihologic și chiar psihanalitic, citează cei mai moderni maeștri ai gândirii și creatori de opinii, fac referiri la filmele lui Ingmar Bergman și Krzysztof Kieslowski, recită poezii din Rilke și Hopkins, interpretează picturi de Chagall, discută tezele din ultimul roman pe care niciunul nu l-a citit încă, polemizează cu teologul care nu-i place și pe care toți îl ignoră, se aventurează de-a dreptul în analizarea structurală a Cuvântului lui Dumnezeu…

Totul este bine, funcțional. Dar nu știu să povestească. Imaginile lor, exemplele lor, sunt departe de experiența oamenilor obișnuiți, care de fapt se supun în loc să se arate interesați. Pentru a-i auzi “vorbind pământul” este nevoie să aștepte o duminică cum este aceasta, în care sunt constrânși să vorbească astfel din fragmentele din Lecționar. Dar se vede de îndată că pe acest teren se mișcă cu o jenă evidentă. Poate ar fi oportun să ne dăm seama că limbajul misterului este limbajul lucrurilor simple. În mod paradoxal, misterul poate fi conținut, nu în învelișul elucubrațiilor intelectuale, ci în imaginile legate de viața de fiecare zi.

Lumea care ne este cea mai familiară este aceea care mai bine decât alta ne dă posibilitatea de a atinge realitățile transcendente. Se ridică spontan o întrebare: de ce religia nu este niciodată “povestită”? De ce trebuie să sorbim lecții teoretice, documente doctrinale, cercetări, informații diferite, dezbateri intelectuale, și nu ne este oferită niciodată surpriza unei povestiri? Cineva imploră: “vorbiți-mi despre Dumnezeu!” Eu aș spune, mai ales: “Povestiți-mi despre El” Isus venea de departe, de sus. Dar avea sandalele albite de praful drumurilor. Și pentru aceasta știa să povestească.

Și nu ezita să înceapă discursul său astfel: “Cu ce putem compara împărăția lui Dumnezeu și cu care parabolă putem s-o descriem?” Adică: cum pot să explic astfel ca toți să înțeleagă că lucrul acesta îi privește îndeaproape? Și, probabil, se uita în jur, privea în ochii ascultătorilor, și citea din inima lor despre viața de fiecare zi…

O ramură ruptă

“Eu voi lua din vârful cedrului, din ramurile sale voi rupe o rămurea și o voi planta pe un munte înalt…” Eu pot să fiu acel cedru maiestos, superb, considerabil, trufaș. Și eu am nevoie ca Dumnezeu să rupă o ramură neînsemnată (care știu, este o rugăciune făcută din inimă, o fărâmă de umilință, o remușcare sinceră, un suspin, o aspirație secretă, o mărturisire a ignoranței, o mică dorință, un gest dezinteresat, un moment de tăcere, încredințare în mâna lui Dumnezeu tipică unui copil…) și s-o planteze în terenul pe care îl cunoaște El.

Copacul meu orgolios, sigur de sine, afirmat, pretențios, nu oferă nici un interes în fața lui Dumnezeu. Nu folosește proiectului său. El are nevoie de o așchie, un fragment, o palpitație, o parte sensibil de neglijat, pentru a încerca altoirea. El caută lucrul cel mai bun din mine, micimea, visul nepervertit încă de realism, candoarea, sinceritatea, sărăcia. De aici totul poate să reînceapă. Este suficient să consimțim la detașare, sfâșiere, pierdere, rupere. Eu mă consider cine știe ce lucru. Și îmi închipui că Dumnezeu are nevoie de cine știe ce lucru de la mine. Încă nu am învățat că El, pentru a realiza lucruri mari, se folosește de cine știe ce lucru, dar de lucruri de nimic: un pic de modestie, un pic de lipsă de afișare, un pic de transparență, un pic de spirit de copil, un pic de căință.

Dumnezeu creează din nimic. Dar dacă nu o fac pentru a-I pune la dispoziție nimicul, El ar putea să se mulțumească și să încerce cu “aproape nimicul”. (Tot discursul cred că nu se referă numai la unul singur, ci la toată Biserica).

Și o ramură pentru a cânta

“…Face ramuri atât de mari încât păsările cerului pot să se adăpostească în umbra sa…” Știu că parabola se referă în primul rând la Împărăție. Dar cred că privește, din reflex, și Biserica. Și atunci mă adresez ție, Biserică a lui Cristos. Nu mă interesează structurile tale (nici nu mă scandalizează, nici nu mă entuziasmează, pur și simplu le accept ca inevitabile). Măreția ta și puterea ta mă lasă indiferent (eu, totuși, ofer contribuția mea pentru a te face să crești în micime, și te iubesc, și mă simt în largul meu în sânul tău, mai ales când ești neglijată în ochii lumii).

Nu tresar de bucurie dacă mărești “zonele tale de influență”. Îmi ajunge, cum spune parabola, un petic de umbră pe capul meu. Știu că cineva caută în tine o sistematizare. Eu mă mulțumesc cu o ramură ruptă. Din cauza slăbiciunii mele, urcușul pe munți nu este specialitatea mea. Totuși aș vrea să găsesc mereu în tine un spațiu de libertate, un cuib unde să depun crucile mele secrete, o frunză care să-mi ofere adăpost în momentele de descurajare, o creangă pentru a-mi trage răsuflarea. Aș dori să întâlnesc pe cineva care să mă asculte, să-mi dedice un pic de timp. Țin să fiu cunoscut pe nume. Aș fi mulțumit dacă în arhivele tale ar fi chipul meu și nu o țidulă. Mi-ar place să curgă viața – și nu cerneala și nu cuvintele și nu murmurele – de-a lungul trunchiului tău secular.

M-aș simți împăcat dacă mi-ai pune în inimă pofta de a cânta, mi-ai permite să fluier (fără să mă simt un derbedeu, cum se întâmpla în Seminar), să-mi oferi ocazii de uimire. Biserică a lui Dumnezeu, îmi permit să-ți amintesc – de alt fel, fără pretenția de a te învăța vreo lecție, din moment ce eu am nevoie fă fiu instruit de tine – că pomul cel mai mare este cel mai locuit. Ceea ce are sens și dă semnificație plantei este ca alții (în special săracii, cei slabi, cei lipsiți de apărare) să găsească un loc. Nu este vorba să te extinzi, ci să te lași ocupat, și aproape să fii confiscat pentru utilitatea publică.

Sunt cuiburi populate care “povestesc” planta, nu proprietarul. Biserică a lui Cristos, nu te preocupa să declami acțiunile tale, să ilustrezi meritele și cuceririle tale, să celebrezi triumfurile tale. Vom fi noi, păsările la adăpostul umbrei tale, care au găsit în tine locul lor, pe care i-ai primit… cu ramurile deschise, vom fi noi, care am ocupat inima ta, care îți vom cânta recunoștința noastră. Și te vom face să simți că ești mereu mai tânără.

Suntem dispuși să dormim pentru Împărăție?

“…Fie că doarme sau veghează, noaptea sau ziua, sămânța încolțește și crește”. Nu este așa de ușor să înveți să dormi, să fii un pic calm, să nu te agiți prea mult, așa cum se poate pricepe din mica parabolă evanghelică (o perlă rară, darul exclusiv al lui Marcu). Însă am putea încerca. Cel puțin uneori să oprim microfoanele, să depunem stiloul, să dezactivăm telefonul, să lăsăm locul gol pentru dezbatere, să aruncăm la coș un document, să nu fim prezenți la o ceremonie, să închidem gura, să contemplăm, să nu alergăm cu limba scoasă după ultimul vagon al trenului.

Cel puțin uneori să nu exprimăm opinia proprie, să nu facem nici o declarație, să renunțăm la “luarea fermă de poziție”, să nu impunem punctul nostru de vedere, să nu manifestăm indignarea proprie, să nu afișăm diagnosticul propriu la relele societății și să nu distribuim rețete infailibile pentru îngrijire. Cel puțin uneori să nu faci să se audă glasul tău, și să păstrezi tăcerea (care ar fi un eveniment senzațional). Cel puțin uneori fă să se simtă absența ta (și, dacă nu o notează, cu atât câștigul este mai mare). Cel puțin uneori să spui: “Nu știu”.

Cel puțin uneori s-o rupem cu aerul nostru de protagoniști, de salvatori ai omenirii. Și ca patronii vaporului să oprească pistoanele lor. Și ca anumite personaje, anumiți superiori, să se încuie într-o celulă inaccesibilă, pentru câteva luni, dacă nu chiar pentru mai mulți ani. Și ca aceia care “strigă” de la antenele de pe acoperișuri să-și amintească de Isus care a făcut o ședere prelungită în deșert, unde nu erau nici acoperișuri nici antene. Dacă chiar nu reușim să dormim, să ne așezăm la fereastră. Și să încercăm să ghicim, în noapte, fulgerarea luminilor aprinse de Cineva în multe inimi, chiar și fără noi.

Să lipim urechea de crusta pământului. Vom percepe rumoarea aproape imperceptibilă a seminței care “încolțește și crește”…fără ca noi să putem face ceva. Și dacă cineva ne întreabă: “Cum?, să-i răspundem: “Eu am obosit puțin. Dar minunea, cea mai mare, are loc fără ca eu să știu, fără aportul meu.

Pentru cei care merg în timpul nopții

Aș vrea să dedic pagina lui Paul (lectura a doua) celor care merg prin noapte. Care se obosesc să creadă, și se obosesc și mai mult să spere, nu primesc iubire și au impresia că nu sunt capabili s-o dea. Cei ce simt gerul și golul în interior. Au impresia că totul este zadarnic: “Umblăm în credință și nu încă în viziune”. A umbla în credință înseamnă și a umbla în întuneric, a nu înțelege nimic, a simți lipsa sprijinului sub picioare, a nu avea răspunsuri pentru cele mai chinuitoare întrebări. A umbla în credință înseamnă și a face experiența îndepărtării lui Dumnezeu, tăcerii sale încăpățânate, exilul său. Și nu se lasă impresionați de acei credincioși care ar vrea să se vadă că ei… văd. Că totul este clar, evident, simplu. Și că ei sunt în contact direct cu Dumnezeu, Îi vorbesc permanent.

Știm mai degrabă că sunt “plăcuți Lui” chiar și când merg pe dibuite, încăpățânându-se să caute în ciuda tuturor, atingând abisul nimicului. În privința altora, ar trebui să-mi dau seama că “a umbla în credință și nu în viziune” se traduce într-un stil de pudoare, discreție și modestie. Și că a afișa siguranța, a striga la toate colțurile că ei au găsit, a flutura semeț siguranțe, poate împiedica cercetarea altuia în loc s-o favorizeze. Ar trebui să suspectez că “a fi plăcuți lui Dumnezeu” nu coincide cu a fi plăcuți lor înșiși. Și că este un fel sigur de a nu fi prea plăcuți Lui care constă în înțelegerea și respectarea celui care traversează ținutul deșertic al îndoielii, al absenței și al părăsirii. Printre tovarășii de exil, nimănui nu-i este permis să creadă că este deja “sosit” în patrie.

Ritul latin