Start > Ritul latin > Nu suntem niciodată la locul nostru

Nu suntem niciodată la locul nostru

13 June 2009
1,432 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a X-a de peste an (Anul B)

Specialitatea noastră: să ne ascundem

“Unde ești?” “Cine ți-a spus…?” “Ce ai făcut?” Întrebările lui Dumnezeu se succed insistent. Omul nu poate să se sustragă, să divagheze, conform tendinței sale din născare. Este vorba de a răspunde la acele întrebări, și nu la altele.

Să răspundă la acele întrebări, fără să le ocolească, cu pretexte mai subtile, sau cu argumente mai ingenioase. Să înfrunte acele probleme, evitând să le substituie cu altele fictive și mai puțin riscante. Dumnezeu ne întreabă unde suntem. Pentru că știe că ispita noastră este aceea de “a ne sustrage”, de a evita întâlnirile decisive.

Suntem peste tot, ocupăm – sub pretextul poruncii de sus – toate locurile disponibile (chiar alungând pe alții), jucăm toate rolurile (și inventăm mereu locuri noi), dar nu s-a spus că suntem acolo unde ar trebui să fim. Suntem peste tot, facem tot, învățăm de toate. Și totul devine un expedient viclean pentru a evita vederea față în față obligatorie cu Dumnezeu. Un anumit prezențialism exasperat poate deveni un mod pentru a fi absenți. Un anumit activism poate constitui o abilitate pentru nu face niciodată ceea ce ar trebui să facem într-adevăr.

Anumite devize pot să ne slujească să ascundem golul. O anumită exteriorizare ostentativă nu este altceva decât acoperirea goliciunii noastre. Anumite organizații care se impun, o anumită etalare de putere, bogăția și mijloacele umane, maschează stângaci rușinea de a nu reuși să trăim aventura și riscul credinței. Un anumit eficientism este mărturisirea vădită a insuficientei noastre eficacități evanghelice. Anumite înțelegeri cu puterile adversarului denunță neputința noastră spirituală. Anumite pretenții de “a conta”, de a valora, descoperă cu cruzime inconsistența noastră creștină.

Pentru a nu simți acei pași…

Ne mișcăm pașii în toate direcțiile, învăluindu-ne în zgomot, pentru a nu “auzi” pașii Domnului. Afișăm siguranță, dezinvoltură, aroganță, tocmai pentru că ne este teamă de El. Mergem să căutăm pe alții, tocmai pentru a nu fi găsiți de El. Suntem mereu ocupați, pentru a nu trebui să-L ascultăm. În mod paradoxal, în preocuparea de a apărea în continuare, cu orice preț, cu dorința exagerată de a sta la rampă, ne dedicăm jocului nostru preferat: de a ne ascunde.

Demonstrăm că suntem cei mai bravi iluzioniști din lume: cu trucul de “a ne dedica”, reușim să “ne negăm” sistematic. Suntem cei mai abili în “a ne sustrage”, dând impresia că “ne multiplicăm”. Anumiți creștini declară că “se fac în patru”, pentru alții. Ar fi suficient să se mulțumească de “a se face în unul”, adică să aibă curajul de a fi ei înșiși. “În sfârșit, unde sunteți?” Am ocupat jurnalele și televiziunile, radioul și piața, palatele puterii și academiile, spațiile publicitare și balcoanele, stadioanele și școlile, ambasadele și consiliile de administrație. Dar rămâne de dovedit că suntem la locul nostru, sau oricum în mod just.

Facem foarte multe lucruri, nici un sector de activitate nu trebuie să rămână descoperit. Trebuie să mai demonstrăm, totuși, că știm să facem cu demnitate meseria noastră de creștini. Am lipit etichete cu numele de creștin pe toate inițiativele. Totuși suntem goi, fără măcar să simțim rușine. Chiar și atunci când vorbim despre El, vorbim mereu despre altul. “Cine ți-a spus…?” De unde ai învățat acele lucruri? La care școală ai mers? Ce maeștri ai ascultat, și mai ales pe care nu i-ai ascultat? Cât de greu este să dai cont unui Dumnezeu care vrea răspunsuri precise, și nu justificări.

Pretenția de “a ieși din încurcătură”

“Ce ai făcut?” Ar fi mult mai bine o mărturisire sinceră a păcatelor proprii. Dimpotrivă, am inventat arta de “a ieși din încurcătură”, de a spune “nu eu am fost”. Am vrea să facem să se creadă – chiar și El! – că noi “nu avem de a face” cu cel rău. Eva s-a limitat să-i pună în spatele șarpelui tot răul. Cineva face mai rău: transformă păcatele în merite, infamiile istorice în opere bune, dezastrele – dintr-un punct de vedere de coerență evanghelică – în triumfuri. O anumită apologetică pretinde să celebreze ca date istorice pentru cauza Împărăției evenimentele care ar trebui să facă să ne înroșim de rușine.

Dacă Dumnezeu în persoană ar întreba pe cineva: “Ce ai făcut?”, probabil ar răspunde: “Ai fost informat greșit de dușmanii religiei și de jurnalele lor vândute Satanei. Este un complot diabolic împotriva noastră… Vezi că ceilalți au făcut mai rău…”. Sau, de-a dreptul: “Am făcut-o pentru Tine, pentru gloria Ta”. Beelzebul, în această privință, este un diletant.

Nimeni nu reușește să schimbe cărțile de pe masă mai bine ca noi. Nimeni nu posedă obrăznicia noastră de a ne sustrage, de a ieși din încurcătură, după ce a lăsat amprentele peste tot. Altceva decât “a mânca din pom”. Am făcut să dispară toată pădurea, am prădat toată grădina.

Dar dacă El ne-ar pune acea întrebare, ar auzi răspunsul, contrar Evei (“șarpele m-a amăgit”)… că noi am înșelat șarpele. Ceea ce am făcut pentru a întemeia Împărăția lui Dumnezeu. Că am combinat toate acele necazuri în scopul binelui…

Lăsați-l afară! “Ai săi… au ieșit pentru a merge să-l prindă”. Ca și cum ar fi spus: este ora de a te întoarce acasă, să pui capul la loc, să reintri în rânduri. Vă rog, nu-l faceți să reintre în schemele voastre, în clasificările voastre, în ritualurile voastre. Și-a ieșit din fire”. Nouă ne stă bine așa. Lăsați-l afară. În afară de voi. Afară de instrumentalizările voastre. Afară de potrivirile voastre, anexiunile și tutelele voastre. Afară de monopolul vostru.

Vă rog, lăsați-l să se bucure, cel puțin odată, un creștin ca să fie un creștin și nimic altceva. Nu-l purtați în cenaclurile voastre. Nu-l reînchideți în ghetourile voastre. Nu-l travestiți cu devizele voastre (mai ales cu acelea care rămân lipite pe piele, și nu se văd în exterior). Nu-l îndopați cu formulele voastre și sloganurile voastre. Cruțați-l de limbajul vostru. Nu-l faceți să învețe textele voastre sacre. Salvați-l de metodele voastre educative. Țineți-l afară de programările voastre. De ce “un creștin” nu vă ajunge? Pentru ce apartenența la Cristos nu este suficientă? Pentru ce un creștin pentru voi devine de încredere, credibil, respectabil, numai când este în stare să documenteze o altă apartenență (grup, club, sectă, clan)? De ce certificatul pe care îl purtați asupra voastră să constituie o marcă de garanție superioară celei imprimate de botez?

De ce cineva trebuie să fie dintre voi pentru a fi recunoscut și acceptat? Lăsați afară cel puțin pe unul. E mai bine dacă este un pic sălbatic, de nedomesticit. Cu aerul liber. În câmp deschis. Unul despre care se poate spune simplu că este de partea lui Cristos și nimic altceva. Care ține să-l urmeze pe Învățătorul și nu se încredințează nici unui alt ghid. Lăsați un creștin fără adjective, fără familie adoptivă (în afară, bineînțeles, de Biserică), fără comunitate care să-l ia în custodie și să-l fabricați după propria imagine și asemănare. Fără documente, etichete suplimentare, protectori. Un creștin fără alte vaccinuri sau altoiri în Cristos. Și dacă este chiar necesar un adjectiv, spuneți-i “sărac”. Este unicul adjectiv just pentru un creștin. Singurul titlu cu care se poate mândri.

O familie protejată de o privire

“Privind asupra acelora care ședeau în jurul său a zis: “Iată mama mea și frații mei! Cine face voința lui Dumnezeu, acela este fratele meu, sora și mama mea.” Trebuie să fie fără îndoială mare această familie a lui Isus, care s-a mărit tot mai mult din acea zi. Cercul său se lărgește într-un chip inimaginabil. Nici un recensământ, nici o statistică, nici o fișare nu vor reuși vreodată să dea cont. Nu cel care zice, dar cel care face. Nu cine prezintă sau impune altora voința lui Dumnezeu, dar cine o împlinește într-adevăr, sau cel puțin încearcă.

Cine știe câte persoane, astăzi, în lume, fac voința lui Dumnezeu fără măcar să fie conștienți, oricum fără să se simtă personaje excepționale. Fără a judeca pe alții, fără discriminări, fără să se considere superiori față de alții. Privirea îndreptată de Cristos asupra “rudelor” sale numeroase este o privire plină de iubire, ca aceea cu care a învăluit pe omul care urma un ideal mai înalt (Mc 10,19). Nimeni nu este exclus. Și eu, deci, pot face parte din acel număr. Și eu am posibilitatea de a deveni, într-un anumit sens, “mama lui Isus”, și nu numai fratele sau sora. În mine, printr-o gestație lentă și obositoare, se poate naște figura omului nou, al unei umanități noi.

Pornind de la această familie nemăsurată, particip la forța lui Cristos, adică la aceea a lui Cristos care alungă împărăția Satanei. Atunci, și în lupta mea împotriva răului mă simt susținut de energia celui “mai puternic”. Se încheie astfel, cu o nemaiauzită posibilitate oferirea către oricine este dispus să împlinească voința Tatălui, o pagină uluitoare a evangheliei.

O pagină care apare chiar fără legătură cu părțile care o compun. Rudele lui Isus care se prezintă la început, preocupate de bunul nume al familiei, și care reapar la sfârșit pe fondal pentru a fi aproape șterse de noile prezențe. Învățătorul care răspunde scribilor aducând argumente care nu strălucesc prin claritate și simplitate. Una nu prea bine precizată “Blasfemia împotriva Spiritului”, care nu poate fi iertată (și comentatorii care complică și mai mult lucrurile identificând-o în atâtea moduri diferite, exact câte sunt capetele lor).

Ca și cum n-ar fi fost destul, iată apărând un nume inedit al Satanei, pus în gura scribilor: Beelzebul, care pare că înseamnă – după dorință – “domnul murdăriilor”, sau al gunoiului, al înălțimilor, al muștelor, al dușmăniei (adică dușmanul prin excelență), al casei. Este greu, pentru cine nu aparține la casta adepților muncii, de a face legătura între toate aceste elemente eterogene și complexe. Mai ales, o pagină care pune la încurcătură din cauza diagnosticului pe care rudele îl formulează la adresa lui Isus, considerându-l lipsit de bunul simț, și de-a dreptul “lipsit de minte” (și se înțelege atunci cum numai Marcu a avut curajul de a înregistra episodul, în timp ce Matei și Luca au preferat să treacă peste…). Poate înțelegerea este oferită numai celui care îi permite lui Isus să-l ia cu sine, și se lasă cuprins de acea privire plină de duioșie.

Mă recomand, pe calea morală

Paul (lectura a doua) continuă să schițeze portretul apostolului. Să fixăm aceste elemente: – Credința ca punct de plecare obligatoriu pentru toată angajarea apostolică (“am crezut, de aceea am vorbit) este fundamentul speranței. – Finalitatea dinamismului misionar este stabilit cu precizie: “pentru voi”. - Orizontul său: realitățile invizibile (“noi nu fixăm privirea asupra lucrurilor vizibile, ci asupra celor invizibile”). - Dăruirea ministerială își află ancora în veșnicie. Încercările și amărăciunile pregătesc gloria viitoare. Aceasta va fi infinit disproporționată față de “greutatea ușoară a încercărilor noastre” momentane. - Este singular, încă o dată, jocul contrastelor, mai degrabă marcate. Omul exterior care “se desface”, și omul interior care “se reînoiește din zi în zi”. Decăderea fizică și forța morală intactă. Dublă locuință: pământească și cerească.

Apostolul consideră propriul trup ca un veșmânt care se uzează și o casă ruinată. Totuși este conștient că “va trece” la un veșmânt de glorie și la o locuință veșnică. Această conștiință se traduce într-o atitudine concretă: “Să nu ne descurajăm”. Apostolul deci, este unul care nu se lasă abătut, nu pierde curajul. Trebuie avut în vedere că citatul inițial al Psalmului 116,10 nu este cu totul exact. Sensul textului ebraic s-ar putea exprima astfel: am crezut, de aceea nu m-am lăsat prins de descurajare, adică am avut moralul bun… Paul, nu din întâmplare, vorbește la plural, ca pentru a ne implica și pe noi în aceeași credință și în aceeași speranță: “Nu ne descurajăm”, “știm…”

Loviturile care se abat furios asupra existenței noastre pot să facă să se năruiește atâtea lucruri, să provoace unele ruini, dar nu reușesc să demoleze curajul. În mijlocul prafului de la dărâmături, este important să zărim lucrurile “invizibile” care sunt gata să apară. Din întâmplare, apostolul nu este “unul care așteaptă”?

Ritul latin