Start > Ritul latin > Dumnezeu, curtezan “nepocăit”

Dumnezeu, curtezan “nepocăit”

13 June 2009
691 afișări

Autor: pr. Alessandro Pronzato
Traducere: pr. Petru Țurcanu
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a VIII-a de peste an (Anul B)

Cât de frumos ar fi dacă…

Cât de frumos ar fi să poți vedea o experiență de credință sub semnul libertății și al spontaneității. Să abordăm nu o religie întunecoasă, plată, apăsătoare și pedantă, dar veselă, deschisă spre noutate și spre fantezie. Să acultăm o predică care să nu prezinte mesajul creștin ca un coșmar sau o sperietoare, dar ca o sărbătoare. Să participăm la o liturgie care să-ți dea pofta de a schița pași de dans. Să avem de a face nu cu un Dumnezeu care amenință, dar care îl seduce pe om. Să trăim într-o Biserică care să devină locul milostivirii și al omeniei.

Să vedem propunându-se un creștinism care să nu fie făcut pur și simplu din decrete, practici, observanțe, coduri, statute, dar care să ne pună în contact cu “Spiritul lui Dumnezeu cel viu”. Să fim integrați într-o comunitate unde să nu domine preocuparea funcționării, a regularității și a organizării, dar care să promoveze viața și s-o favorizeze în chip concret. Să fim educați să nu facem referire la norme externe, dar la ascultarea unui glas interior, care să solicite o responsabilitate personală. Să putem crește, nu ronțăind hârtie și înghițind cerneală, dar descoperind, grație miniștrilor potriviți”, iubirea ca lege fundamentală a existenței. Să fim considerați adulți, prevăzuți cu creier și conștiință, nu înlocuiți de “adepții muncilor”. Să găsim un oarecare ghid care, înainte de a ne spune ce trebuie să facem și să evităm, să ne ajute să descoperim cine suntem.

Da. Ar fi frumos să putem spune… “cât de frumos este!”.

Litera și spiritul în partitura vieții creștine

Cineva va obiecta: “Tu vrei o religie facilă, ca apa de trandafir, după plăcerea ta”. Pot să replic că ceea ce am exprimat este exact traducerea celor ce se lasă întrevăzute din lecturile de astăzi. Nu visez de fapt să revendic o religie facilă. Mă mulțumesc cu o religie care să fie răspunsul coerent la exigențele conținute în Cuvântul lui Dumnezeu, și nu stratificarea de obiceiuri și comportamente impuse de gardienii Legii. Opoziția pe care Paul (lectura a doua) o stabilește între literă (gramma) și Spirit (Pneuma), nu este atât între două moduri de a citi Scriptura, ci între două concepții de mântuire, între două moduri de interpretare a experienței de credință, între două stiluri de executare a partiturii existenței creștine.

“Litera” este cu precizie Legea care descoperă numai parțial gloria lui Dumnezeu, documentează în mod insuficient – și chiar distorsionat – raportul cu El. “Litera care ucide” este tocmai cea care ucide bucuria de a trăi și de a fi împreună, stinge speranța, sufocă creativitatea. “Spiritul care dă viață” este acela care te face să descoperi noutatea radicală, inimaginabilă, a lui Cristos, te solicită să faci referire nu la Legea scrisă pe tablele de piatră, ci în codul secret al iubirii imprimate în inimă.

Nu am nici o dificultate să accept și postul, pentru că sunt conștient că trăiesc în zilele în care Mirele a fost “luat”. Dar pretind să postesc fără a fi văzut, fără a lua un aer trist, dimpotrivă, parfumându-mă. Totuși, nu aș accepta niciodată să mă înscriu în fantomatica “Confraternitate a Orfanilor” prefigurată de Oscar Wilde. Nu, nu sunt alergic la post. Mai degrabă, nu reușesc să suport pe anumiți creștini care au fața tristă de care ai vrea să crezi că face penitență, dar în realitate este incapabil fie de a posti fie de a sărbători în modul voit de Cristos. Expresia lor urâtă nu este semnul austerității, dar mai banal a unei proaste digestii a fericirilor evanghelice.

“Vinul nou” al lui Cristos, în loc să se urce la cap, i-a rămas în stomac, și pentru că nu a degustat numai câteva picături, și pe deasupra stropit din abundență cu apă. Când ar trebui să se bucure, pare că plâng. Și când plâng, au poftă de a râde. Duc vestea cea nouă într-un înveliș de doliu. Și, dacă se hazardează să vorbească despre speranță, te fac să te temi de ce-i mai rău. Și atunci când vorbesc despre iubire, o fac pe un ton amenințător. Știu prea bine că în situația prezentă, alături de bucurie, este obscuritate, dubiu, nesiguranță, descurajare. Nu refuz să mănânc “pâinea durerii” dragă Terezei de Lisieux. Dar mă încăpățânez s-o fac, ca primii creștini, “cu bucurie și simplitatea inimii” (Fap.2, 46).

Haina întoarsă pe dos

Dacă observăm atitudinile determinate, avem impresia neplăcută a unei nepotriviri. Orologiul nu stă pe loc. Numai acele merg în sens contrar. Anumite fețe ale unor persoane practicante nu arată imprimate mesajul lui Cristos, ci caricatura sa. Ei vorbesc despre “ilustrații practice”. Dar privind acele ilustrații practice, par niște negative neliniștitoare, radiografii negricioase. Se vede un schelet. O țeastă și nu un cap înviat. Și lucrul cel mai rece este surâsul.

Întâlnesc credincioși care nu îmbracă nici haine vechi, nici noi. Nu se pune nici problema de petice sau cârpit. Haina lor este întoarsă pe dos, sau dosul unei broderii. Și întâlnesc pe alții care nu produc nici vin nou nici vin vechi. Din burduful lor “unsuros” curge numai oțet, și de calitate inferioară, fără capacitatea de a da savoare vieții. Unii oameni, chiar și când îți oferă miere, reușesc să lase în cerul gurii un gust amar. Și dacă îți strânge “călduros” mâna, te trezești cu fiori în spate. Dacă apoi te invită la o sărbătoare, pregătește-te să te scufunzi într-o plictiseală mortală.

Travestirea, adică haina nouă peste cea veche

Trebuie să descoperim o variantă actuală la tema evanghelică a “peticului din stofă nouă la o haină veche”. Cineva, în Biserică, a reușit să facă ceva mai rău. A îmbrăcat, fără prea mare convingere, dimpotrivă cu o ascunsă neplăcere, haina nouă cusută de Conciliu. Dar, dedesubt, cu precauție, a ținut pe cea liniștitoare, a obiceiurilor trecutului, a mentalităților vechi. Dacă judecăm din exterior, pare că s-a schimbat totul (forme, structuri, limbaj, imagine), dar comportamentele, reflexele, atitudinile de fond, au rămas cele de mai înainte.

Rezultatul este un pas stângaci, neîndemânatic, chiar un pic ridicol. Și, mai ales, ceva suspect, puțin convingător. Avem senzația unui truc, a unei înșelătorii. Sub aparența modernității, înflorește o substanță mucegăită. Prin pielea actualității transpiră sudori râncede. Nu negăm nimănui dreptul de a îmbrăca haina care îi place. Dacă cineva simte nevoia de a sta la căldură, să se simtă protejat, să se învelească cu plapoma nouă a bunului timp antic, să tragă pe sine armurile ruginite la care nu reușește să renunțe.

Ceea ce este intolerabil este travestirea. Ceea ce repugnă este tentativa de a te face să crezi că acea modernitate instrumentală de fațadă este noutatea lui Cristos. Sunt persoane care poartă haine vechi și spălăcite cu multă demnitate, și chiar cu un aer de eleganță. Și lor li se cuvine cel mai mare respect (dacă nu pentru altceva, pentru coerență). Alții circulă dimpotrivă îmbrăcați în haine noi și au grijă să le pună la vedere. Și își pun pe trup haine confecționate în atelierele de modă, mergând cu ele la plimbare. Dar efectele cauzate de transpirație sunt… sub nasul tuturor.

Apropo de scrisorile de recomandare

În timpul lui Paul erau persoane care pretindeau să fie recunoscute de comunitate și revendicau autoritatea superioară, grație scrisorilor de recomandare cerute de cercurile de apartenență și care au constituit un fel de indiscutabilă marcă de garanție. Și erau chiar cei care cultivau visul de a constitui comunități creștine pe bază de hârtii (codexuri, statute și regulamente), cu bogate pete de cerneală. În acest fel, în loc să facă să crească cei credincioși, își asigurau cariere, privilegii, precedențe, posturi de putere.

Paul, cu o ironie fină, spune că nu are nevoie de acel tip de scrisori de acreditare. Lasă să se înțeleagă că cei care se bazează pe documente și pe structuri de putere, s-a oprit la tablele de piatră ale Alianței Vechi. Cât îl privește, se simte legitimat ca apostol, nu în virtutea meritelor personale, titluri academice, sau recomandări ale unor personaje influente, ci prin inițiativa gratuită a lui Dumnezeu (“capacitatea noastră vine de la Dumnezeu, care ne-a făcut miniștri părtași ai unei Alianțe Noi, nu de literă ci de Spirit”). Și, dacă chiar trebuie să prezinte scrisori de recomandare, el dispune de cele, decisive, ale comunității: “Scrisoarea noastră sunteți voi”.

Dincolo de polemica ivită, apostolul vrea să-i facă să înțeleagă că adevărata Scriptură sacră, textul fundamental al timpurilor noi, este chiar comunitatea vie a creștinilor. Paul fixează deosebirea dintre Vechiul Testament și Alianța Nouă, care este Pneuma, adică Spiritul. Biserica din Corint este comparată cu noile table, scrise de Spiritul lui Dumnezeu în inimi. Apostolul nu se consideră patronul comunității, și nici legiuitorul ei. Este, mai degrabă, “copistul” ei, scribul, cineva care scrie după cum dictează Spiritul. De aceea, când este vizibilă comunitatea, cerneala devine invizibilă. Și acea scrisoare invizibilă care este comunitatea poate să fie “citită de toți oamenii” numai când nu este întunecată de dispute meschine și de probleme neghioabe.

Ofensiva de seducere

Osea (prima lectură) împrumută lui Dumnezeu propriile sentimente de soț gelos, înșelat și trădat, și strategiile relative pentru recucerirea inimii soției infidele. A încercat toate: amenințări, avertizări, obstacole puse pe cărări pentru a împiedica anumite întâlniri clandestine, recuperarea darurilor, inițiative făcute pentru a face imposibilă bucuria de darurile făcute de amanți. Acum Jahweh încearcă o “ofensivă de seducere”, care ar trebui să fie decisivă: “Iată, o voi atrage la mine, o voi conduce în deșert și voi vorbi la inima ei”.

Adulterul s-a consumat pe solul Palestinei, din cauza contagiunii cu cultul agrar oferit lui Baal. Deci este nevoie să iasă din țara Canaanului, să se întoarcă în deșert, să regăsească timpul logodnei, să reia idila inițială. Este vorba de a recupera prospețimea de atunci, să repornească de la curtenie și de la conversația inimă la inimă. Și iată, deci, uimitoarea resursă finală: vestirea publică a logodnei, cu oferirea zestrei logodnicei (așa-zisul mohar, cfr. 2 Sam 3, 14). Este vorba de cinci daruri, care fac să pălească pretinsele bogății lăudate ale lui Baal: dreptatea, dreptul, gingășia, iubirea, fidelitatea.

Și, ca răspuns, un singur lucru: “Tu îl vei cunoaște pe Domnul”. Este vorba de acea cunoaștere care nu are nimic intelectual, dar care determină o relație intimă și implică o adeziune totală a persoanei: suflet și inimă. Desigur, apare impresionant comportamentul acestui Dumnezeu care se prezintă la urma urmei, neafișând articolele violate ale unui cod, clauzele distruse dintr-un contract, ci o mulțime de daruri. Un Dumnezeu care, după toate decepțiile pe care i le-am oferit, experiențele amare avute cu noi, declară solemn intenția sa de a încerca să ne seducă din nou. Spune că vrea să se întoarcă înapoi, să reînceapă totul de la capăt.

Un Dumnezeu care nu face apel la datorie, nici nu se mulțumește să ne facă să fim la datorie. Ci dorește numai să recucerească inima noastră, pentru că dacă nu este inima, toate (disciplina, pedepsele, sancțiunile, amenințările) sunt inutile. Înțeleg cum oamenii Legii se simt încurcați în fața acestei imagini ale unui Dumnezeu “curtezan impenitent”…

Dar pe El nu-l interesează scandalul legaliștilor. El încearcă din nou…

Ritul latin