Start > Ritul latin > Puterea unei semințe

Puterea unei semințe

13 June 2009
1,741 afișări

Autor: pr. Lucian Păuleț
Copyright: Predici.cnet.ro
Duminica a XI-a de peste an (Anul B)

În evanghelia propusă de Biserică în aceasta duminică, l-am auzit pe Isus spunând că împărăția lui Dumnezeu este asemenea unei semințe, a unui grăunte de muștar. Ce vrea să spună Isus prin “împărăția lui Dumnezeu”? El descrie modul în care este prezent și acționează Dumnezeu în lume. Da, Dumnezeu este prezent între noi, dar acest lucru îl sesizăm cu greutate, ca și existența unei semințe. Nici nu știm că este în pământ. Este mică, imperceptibilă. Dar fără îndoială, ea este acolo și crește. Este o lege a revelației. Surprinzător, Dumnezeu este prezent într-un prunc neajutorat născut la Betleem, în Isus care stă la masă cu păcătoșii, care moare scandalos pe cruce între doi tâlhari, care ni se dăruiește în simbolurile pâinii și vinului.

Dar și azi legea aceasta rămâne valabilă. Faptele mici descoperă prezența lui Dumnezeu. Și acest lucru este încurajator. Dumnezeu nu ni se descoperă ca lui Moise în mijlocul fulgerelor, ci delicat, asemenea prezenței unei semințe. Dar pentru a sesiza prezența sa în fapte mici, avem nevoie de credință…

Iozefine, o elevă în clasa a treia din California, venea acasă cu autobuzul școlii. În fiecare zi, fratele ei o aștepta în fața casei. El era mai mare cu un an decât ea, dar nu mergea la școală. Era altfel decât ceilalți copii. Aceștia, când îl vedeau, râdeau de el. Dar Iozefine nu era rușinată de fratele ei. Cobora din autobuz, acesta alerga spre ea și se îmbrățișau, și mergeau împreună în casă.

Iozefine era o fetiță, dar învățase e lecție foarte umană de dragoste. A durat cam un an ca și ceilalți copii să o învețe. Pe la sfârșitul anului, unii elevi au simțit că nu era drept să râdă de acel baiat, iar exemplul lor i-a influențat și pe ceilalți. Ba unii chiar au început să arate semne de înțelegere și compasiune. Când cineva o întreba pe Iozefine despre fratele ei, ea răspundea simplu că era retardat și că nu va fi niciodată ca ceilalți copii, dar că era fratele ei și că îl iubea.

Iozefine a mers cu acel autobuz câțiva ani, până când familia ei s-a mutat în alt loc. Dar imaginea ei îmbrățișându-l pe fratele ei retardat, a rămas în amintirea elevilor pentru lung timp. După 40 de ani, colege ale sale mai povestesc încă despre dragostea ei.

În lumina evangheliei, apare întrebarea: Nu credeți că Iozefine a influențat pe ceilalți elevi, acum deveniți adulți, să fie mai sensibili, mai atenți și mai buni cu ceilalți? Și nu credeți că aceștia, la rândul lor, și-au educat copii să îmbrățișeze aceleași valori?

La fel a fost și în cazul lui Leon. El era un copil crescut în Polonia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Leon și familia lui erau evrei. Își văzuse părinții, rudele și prietenii uciși sau trimiși în lagăre naziste. Leon s-a refugiat la o fermă din apropiere. Fiind copil, nu se putea hrăni singur. Fermierul și familia lui, oameni și catolici buni, l-au ascuns și hrănit ani întregi, deși știau că dacă vor fi prinși, vor fi executați pe loc.

După război, Leon a crescut și s-a stabilit în Statele Unite. A fost un elev excelent și a devenit rabin. Și astăzi Leon, acum un om în vârstă, povestește despre oamenii care i-au salvat viața și spune prietenilor săi evrei despre respectul pe care îl are față de Biserica Catolică pentru că niște catolici, cu mult timp în urmă, au fost așa de buni cu el. Și sămânța ce a fost plantată în urmă cu mai bine de 60 de ani aduce și azi roade în dialogul dintre evrei și creștini.

Dragi credincioși, așa se construiește împărăția lui Dumnezeu. Semințele sunt mici, aproape insesizabile, dar puterea extraordinară conținută în ele este de la Dumnezeu. Acum jumătate de secol, semințele plantate de Iozefine într-un autobuz plin cu copii erau foarte mici. Dar azi avem un autobuz plin cu bunici, care sunt atenți și sensibili cu cei care suferă de diverse handicapuri. Iar aceștia plantează la rândul lor aceleași semințe ale dragostei și bunătății în copiii și nepoții lor. Acum 60 de ani, o sâmânță a fost plantată în inima unui băiețel evreu, iar azi el este un rabin deschis spre creștini, în New York.

În al doilea rând, parabola seminței de muștar mai are un avantaj. O sămânță este mereu la îndemâna noastră. Noi rar avem ocazia sau chiar curajul de a face fapte mari, lucruri eroice. Dar în fiecare zi avem ocazia de a face fapte mici, care descoperă dragostea față de Isus și adeziunea noastră la valorile evangheliei. Aceste șanse nu trebuie ratate. Închei tot cu o parabolă a unui anonim, care arată cât de importante sunt aceste fapte mici, prin care noi facem să crească împărăția lui Dumnezeu.

Când un copil își încredințează mâinile sale într-ale tale, s-ar putea ca ele să fie murdare de înghețată sau cu un plasture pe ele, pentru că s-a lovit. Dar lucrul important este că acelea sunt mâinile viitorului. Aceste mâini poate vor ține într-o zi o Biblie sau un revolver; poate vor cânta la orgă sau vor arunca zarurile jocurilor de noroc; poate vor pansa cu gingășie o rană sau vor apuca tremurânde seringa cu droguri. Acum, mâinile acelea sunt în ale tale. Ele reprezintă o personalitate în creștere, iar această creștere de zi cu zi este responsabilitatea ta!

Împărăția lui Dumnezeu se construiește incet,în tăcere, fără zgomot și Dumnezeu o construiește împreună cu noi.

Ritul latin