Start > Ritul latin > Trupul și Sângele Domnului

Trupul și Sângele Domnului

9 June 2009
3,512 afișări

Autor: pr. Claudiu Budău
Copyright: Predici.cnet.ro
Preasfântul Trup și Sânge

Era odată un bărbat care ședea la marginea unei oaze, la intrarea unei cetăți din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi și îl întrebă: “Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăți?” Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare: “Cum erau locuitorii cetății de unde vii?” “Egoiști și răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo!” “Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, răspunse bătrânul”.

Puțin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru și îi puse aceeași întrebare: “Abia am sosit în acest ținut. Cum sunt locuitorii acestei cetăți?” Omul nostru răspunse cu aceeași întrebare: “Cum erau locuitorii cetății de unde vii?” “Erau buni, mărinimoși, primitori, cinstiți. Aveam mulți prieteni acolo și cu greu i-am părăsit”. “Așa sunt și locuitorii acestei cetăți”, răspunse bătranul.

Un neguțător care își aducea pe acolo cămilele la adăpat auzise aceste convorbiri și pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, se întoarse spre bătrân și îi zise cu reproș: “Cum poți să dai două răspunsuri cu totul diferite la una și aceeași întrebare pe care ți-o adresează două persoane?”

“Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă. Acela care nu a găsit nimic bun în trecut nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut și în alt oraș prieteni va găsi și aici tovarăși credincioși și de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce știm noi să găsim/descoperim în ei”.

Am început cu această istorisire cu tâlc pentru a-mi crea premisa, cadrul necesar punctelor pe care vreau să le ating în aceste câteva minute, care sper să nu pară mai lungi decât sunt ele în realitate. Vin dintr-o comunitate creștină vecină dumneavoastră, cu un profund respect față de Sfânta Euharistie și vreau să cred din toată inima că mă aflu tot în fața unor creștini cu adâncă venerație față de Trupul și Sângele Domnului, cu atât mai mult cu cât este și hramul parohiei dumneavoastră. Dacă cumva se află alte motive care au determinat prezența dumneavoastră în acest moment în biserică, vă reamintesc că elemente care să potolească curiozitatea ori plictiseala veți găsi mai degrabă în spațiul din fața bisericii, care are mai puțin de-a face cu misterul pe care-l celebrăm noi acum.

În al doilea rând, ca să mă pun la adăpost de criticile vehemente ale cârcotașilor, vă avertizez din start că nu veți auzi lucruri noi. Îmi place să cred că o carte nouă cu adevărat nouă va conține întotdeauna adevăruri vechi, în sensul de universal-valabile. Avem în popor o vorbă care zice “soarta unei glume depinde nu numai de gura care o rostește, ci și de urechea care o ascultă”. Așadar depinde mai mult de dumneavoastră, prin răspunsul la provocarea Cuvântului lui Dumnezeu, să demonstrați noutatea acestui cuvânt “vechi”, al cărui mesager se întâmplă de această dată să fiu eu.

Foarte des se aude astăzi, mai ales când intervine în discuții, mai rar ce-i drept, tema religiei, că oamenilor le merge prea bine, motiv pentru care nu mai resimt necesitatea prezenței lui Dumnezeu în viața lor. Ați auzit acest lucru probabil de nenumărate ori sau chiar ați rostit-o dumneavoastră. Ne închipuim adesea în mod naiv că suntem deja în țara în care curge bani și plăcere (Scuzați, am vrut să spun “lapte și miere”) și în care nu mai rămâne timp și spațiu pentru Cel care este totul, la modul absolut, și oferă totul celor care nu ar avea de fapt nici un drept să-l ceară. Cât de ușor uităm că Dumnezeu ne-a ajutat și cât de repede începem să credem, în abundența aparentă în care înnotăm lacomi, că nu ne mai lipsește nimic, că nu mai avem ce anume cere sau pentru ce să mulțumim!

Dragi credincioși din Gherăești, nu vă merge cumva prea bine?! De fapt, iertați-mă, nu aceasta e întrebarea corectă, căci Dumnezeu nu poate avea nimic împotrivă ca omului să-i meargă bine. Rectific: L-am uitat cumva pe Dumnezeu, pentru că ne merge bine? Ne e inima atât de arogantă, încât nu ne mai amintim că Dumnezeu ne-a condus aici și uităm ceea ce a făcut pentru noi?

Nu e această o credință ciudată în Dumnezeu, atâta timp cât avem nevoie de el la prima vedere doar când avem probleme și-l uităm când ne merge bine? De fapt, chiar și când nu ne merge grozav, nu facem decât să-i cerem lui Dumnezeu să ne meargă bine, pentru ca apoi să uităm repede cât de mult îi datorăm. Să fie doar acesta nivelul credinței noastre?

Sărbătoarea “Trupul și sângele Domnului” este un protest exigent tocmai împotriva unei astfel de atitudini. Sărbătoarea de astăzi ne amintește clar, din ce anume trăim, ca și creștini. Ea vrea să ne protejeze de aroganța fără temei de care am pomenit mai înainte. Vrea să ne reamintească ce anume ne dă viață și ne menține în existență, în calitate de creștini: Sfânta Euharistie.

Poate ați auzit de opera “Un rabin vorbește cu Isus”, scrisă de rabinul american Jacob Neusner, căruia Papa Benedict al XVI-lea i-a dedicat un capitol important în lucrarea sa “Isus din Nazaret”, de curând apărută: “Este impresionant schimbul de idei pe care rabinul, după întâlnirea (ideală) cu Isus, îl are cu învățătorul lui la sinagogă. Învățătorul întreabă: “A lăsat ceva deoparte din Torah acest Isus al tău?” Rabinul Neusner răspunde: “Nimic”. Învățătorul reia: “Atunci, a adăugat ceva?” Rabinul Neusner afirmă: “Da, pe sine însuși”. Este același răspuns dat de Sf. Irineu, în secolul al II-lea, celor care se întrebau cu privire la noutatea pe care a adus-o Cristos venind în lume: “Cristos, scria Sf. Irineu, a adus toată noutatea aducându-se pe sine”.

De aceea este atât de important Sacramentul Euharistiei, pentru că îl conține pe însuși Cristos, noutatea veșnică și absolută. În speciile sfinte e prezent Cristos, cu trupul și sângele, sufletul și dumnezeirea sa. Se poate prelungi mult tema argumentelor în favoarea adevărului că Trupul și Sângele Domnului, Sfânta Euharistie, reprezintă un mister central, esențial și nu marginal al credinței noastre. Eu m-aș opri la trei dintre ele, cu câteva aplicații în notă spirituală.

1. Sfânta Euharistie este un mister central al credinței noastre, fiind și centru al comunității noastre. Aici, în jurul altarului, la Sfânta Liturghie ne întâlnim cu toții, tineri sau bătrâni, mai implicați sau distanți, mai bogați ori săraci, mai moderni sau de modă veche. Aici, în biserică, când se celebrează Euharistia, își pierd din valoare detaliile vestimentare, luxul ori sărăcia în care trăim, haina profesională pe care ne-o asumăm zilnic sau imaginea pentru care luptăm zi de zi. Aici suntem pur și simplu împreună, creștini ce participă la Sfânta Jertfă pentru că au răspuns invitației Domnului de a sta la masă cu el, ca și la Cina cea de Taină.

2. În al doilea rând, trebuie să acceptăm că Sfânta Euharistie ne dezvăluie un Dumnezeu atât de simplu, într-o lume ce se vrea adesea atât de complicată. Astăzi îl adorăm pe Isus Cristos sub speciile pâinii și a vinului. Pâinea este importantă, esențială pentru viață. Pâinea este un aliment ce se găsește chiar și la cei mai săraci oameni. Isus, pentru a ne fi aproape, nu-și asumă un chip extraordinar, ieșit din comun, ci unul obișnuit, la îndemâna oricui și, simultan, absolut necesar oricui. Nu putem supraviețui doar cu prăjituri, torturi, coca-cola etc. Când suntem înfometați, ne e suficientă fie și doar o bucățică de pâine. Dumnezeu, în atotputernicia sa, se dovedește a fi mai simplu, mic, accesibil decât ne-o putem închipui noi, oamenii.

3. Euharistia e semnul prin excelență al permanenței lui Dumnezeu în/între noi. Cu siguranță v-ați pus măcar o dată întrebarea “de ce purtăm în procesiune Sfântul Sacrament?”

a. Procesiunea simbolizează că noi, creștinii suntem încă pe drum, pelerini în drum spre țintă, dar nu suntem singuri. Cristos e cu noi și ne conduce, ne luminează drumul precum monstranța strălucește și indică calea credincioșilor în procesiune.

b. Dumnezeu nu se lasă zăvorât în tabernacol și nici închis între zidurile bisericilor. Este viu și vrea să prindă viață în noi, să fie parte din viața noastră.

c. Acceptând să fie purtat pe drumurile satului nostru, Dumnezeu vrea de fapt să sfințească toate elementele componente ale vieții noastre, casele, școlile, locurile de muncă și de joacă, toate dimensiunile vieții noastre.

Un principiu latin spune “contemplata aliis tradere”, adică trebuie să împărtășim și celorlalți din fructele propriei contemplații. Forțând sensul acestui dicton, vreau să încercăm acum să concretizăm cele trei argumente pomenite în aplicații practice în viața noastră.

1. Faptul că Euharistia pare că este astăzi așezată “printre altele” și aura de mister central al credinței noastre parcă pălește, se datorează și atrofierii simțului omului de azi pentru esență, pentru ceea ce e mai important. Omul de azi se pierde mult în detalii. Ar putea fi o provocare această sărbătoare la a ne orienta viața spre esențial. Poate ar fi timpul să nu ne mai irosim sănătatea pentru a face mai mulți bani decât am avea nevoie, pentru ca apoi să ne irosim banii pentru a ne recâștiga sănătatea pierdută. Poate ar fi timpul să ne dăm seama că nu merită să riscăm unitatea familiei și valorile pe care se întemeiază ea pentru a câștiga bani la mii de km distanță, căci nu vor putea toți banii din lume să ne reîntregească familia. Poate va veni odată timpul când nu vom mai construi case prea mari și arătoase, care devin ulterior pustii și goale. E un fapt care se constată și în Gherăești că avem astăzi case mai mari, dar familii mai mici; copii mai puțini, câini și pisici mai multe; averi mai multe și valori mai puține; profituri mai mari și relații mai superficiale; case mai frumoase, dar cămine destrămate. Ce este oare cu adevărat esențial și necesar pentru noi?!

2. Dumnezeu ni se dăruiește într-un mod atât de simplu și accesibil tuturor! Ce ne-ar putea determina să stăm departe de Euharistie, cât timp știm că este esențială pentru noi, că e viața noastră? La ce anume folosesc zeci de Liturghii ascultate, practicile de pietate, rugăciunile, faptele bune dacă stăm departe exact de ceea ce ne pune în relația cea mai intimă cu Dumnezeu, Sf. Împărtășanie? Poate faptul că am pierdut simțul păcatului și am devenit lacși, poate faptul că ne este frică să recunoaștem în fața lui Dumnezeu cine suntem noi cu adevărat, poate frica de Dumnezeu, de ceilalți, teama de a ne pierde imaginea, gândul că ne merge bine și fără Dumnezeu… Nu știu… Dacă Isus Cristos ar fi ales o formă mai complicată a prezenței sale între noi, i-am fi acordat oare mai multă atenție?!

3. Să nu uităm că suntem pe drum, că suntem trecători, dar nu suntem singuri, atâta timp cât îl primim pe Cristos în Sf. Împărtășanie. Cristos vrea să devină parte din viața noastră. Să nu ne facem iluzii așadar că problema relației noastre cu Dumnezeu și a credinței în Presfântul Trup și Sânge se epuizează în minutele petrecute aici în biserică! Viața de zi cu zi demonstrează de fapt dacă suntem sau nu niște ipocriți în trăirea credinței ce o mărturisim la Sf. Liturghie. Dostoievski spunea: “Secretul existenței nu constă doar în a trăi, ci și în a ști pentru ce se trăiește”. E nevoie de două lucruri: a alege bine drumul și, apoi, a-l parcurge cu sinceritate.

4. Și, în ultimul rând, Cristos trebuie purtat cu recunoștință pe drumurile vieții noastre.

Se spune că un împărat avea ca bun prieten un pictor, care însă trăia în foarte mare mizerie. Împăratul obișnuia să se plimbe uneori deghizat prin piață. Într-o zi, a dat peste vechiul său prieten, plin de mizerie și, evident, într-o stare înaintată de ebrietate. Făcându-i-se milă de el, i-a strecurat în buzunar un diamant foarte mare, de preț, care, se gândea el, îl va ajuta pe bietul pictor, după ce se va trezi din beție, să ducă pe viitor o viață onorabilă. După ani și ani, la o nouă plimbare incognito prin piață, a dat din nou peste vechiul său prieten, devenit acum doar un biet cerșetor. “De ce ești încă în această stare de sărăcie profundă?”, l-a întrebat împăratul. “Știi foarte bine, i-a răspuns bietul pictor, că nu m-am priceput niciodată să câștig bani și de aceea duc o viață lamentabilă”. “Dar cum se face, a zis împăratul, că n-ai găsit diamantul acela mare pe care ți l-am pus deunăzi în buzunarul hainei?” Pictorul s-a uitat la el uluit și râzând neîncrezător a răspuns: “Văd că-ți bați joc de mine! Sunt un amărât și în buzunarul meu nu va ajunge niciodată un diamant!”

Sensul primar al cuvântului “Euharistie” este “mulțumire, aducere de mulțumire”. Să nu ne purtăm așadar ca și cum am fi săraci, aruncați de Dumnezeu într-o existență întâmplătoare, lamentabilă. Euharistia este cel mai mare dar oferit oamenilor, este Darul prin excelență, căci îl conține pe însuși Dumnezeu.

Se spune că odată un călugăr se pregătea să vorbească în piața mare a satului. Își compusese cu grijă discursul și se pregătea să-l citească, când o pală bruscă de vânt a făcut să-i zboare foile în crengile unui lămâi. Luat prin surprindere, incapabil să-și găsească șirul predicii, a zis: “Prieteni, iată în rezumat ce voiam să vă spun. Când mi-e foame, mănânc; când mi-e somn, dorm!” “Dar nu toată lumea face așa, maestre?” a întrebat cineva din mulțime. “NU! Nu în același fel!” a replicat el. “De ce?” “Când oameni mănâncă, se gândesc la o mie de lucuri; când adorm, se gândesc la problemele lor. Iată de ce nu fac la fel ca mine!” Și călugărul și-a strâns lucrurile și s-a retras, iar celor care îi mai puneau încă întrebări, le răspundea: “Detaliile le veți găsi în crengile lămâiului…”

Nu am avut ghinionul să îmi pierd foile prin crengile copacilor din jur, dar esența mesajului meu e cam aceeași: “Să dea Domnul să vă fie mereu foame de Dumnezeu, să veniți mereu înfometați la acest izvor de viață care este Sfânta Euharistie și dacă cuvintele mele nu au reușit să vă adoarmă, să dea Domnul să nu aveți niciodată odihnă până când nu veți fi cu adevărat cristofori, purtători de Cristos, creștini profund euharistici care-l poartă în gândul, cuvântul și viața lor pe Cristos, cu trupul și sângele, sufletul și dumnezeirea sa. Ceea ce-mi doresc și mie! Amin.

Ritul latin