Start > Ritul latin > Duminica Preasfintei Treimi (lectio divina)

Duminica Preasfintei Treimi (lectio divina)

6 June 2009
773 afișări

Autor: FSC
Copyright: FSC
Preasfânta Treime (Anul B)

TEXTUL BIBLIC: Matei 28, 16-20

Trimiterea discipolilor

16 Apoi, cei unsprezece discipolii au mers în Galileea, pe muntele hotărât lor de Isus. 17 Cum l-au văzut, i s-au închinat, dar unii se îndoiau.

18 Apropiindu-se, Isus le-a vorbit:

«Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. 19 Așadar, mergeți, și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, 20 învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii».

1 – LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Dragi prieteni:

În această duminică, liturgia Bisericii privește misterul Preasfintei Treimi pentru a lăuda măreția și atotputernicia lui Dumnezeu.

Majoritatea confesiunilor creștine acceptă în credința lor acest mare mister care are consecințe foarte importante pentru spiritualitatea și viața credincioșilor: Dumnezeu este Unul și în același timp Întreit. Un singur Dumnezeu în trei Persoane divine este nucleul afirmației Preasfintei Treimi.

Această Lectio Divina va porni de la textul biblic, de la Cuvântul lui Dumnezeu, însă va fi luminată de celebrarea liturgică a Preasfintei Treimi.

Textul biblic care ni se propune este luat de la sfârșitul Evangheliei după Matei. Este ultima apariție a Celui Înviat și mandatul dat apostolilor. Matei și Marcu relatează aparițiile lui Isus înviat în Galileea, în timp ce Ioan și Luca le situează în Ierusalim și împrejurimile sale.

Locul întâlnirii este un deal, un munte. Acesta este locul întâlnirii cu Dumnezeu. Isus îi invită pe apostoli ca să fie părtaș de gloria sa ca Domn plin de putere. Ei îl adoră (literalmente “se prosternă”) în fața prezenței lui Isus, însă cu toate acestea, încă mai persistă îndoielile. Deși manifestarea este clară și este o relatare de “teofanie” (revelați și manifestare a lui Dumnezeu și a puterii sale), relatarea ne spune că “totuși unii se îndoiau”. Întotdeauna manifestarea lui Dumnezeu, a măreției misterului său provoacă îndoieli, șovăiri, clarobscur în inima discipolilor. Cei unsprezece (deja nu mai este Iuda cu ei și încă nu a fost “înlocuit”) au o experiență foarte puternică a întâlnirii cu divinitatea însă care lasă în ei această tensiune spirituală profundă care se mișcă între îndoială și certitudine.

Isus continuă să fie așa cum am văzut în relatările pascale pe care le-am meditat în timpul duminicilor care au urmat după celebrarea Paștelui. Cu toate acestea, astăzi ni se prezintă cu un cuvânt plin de putere. Continuă să fie prietenul și însoțitorul din totdeauna încă care manifestă cu claritate puterea Învierii.

În versetul 19, Isus dă mandatul de a face ucenici ai Lui în toate locurile pământului. Este incredibilă deschiderea, universalitatea pe care Isus o arată cu asta. Ucenicii trebuie să fie din toate părțile, nimeni nu este exclus, nici un popor și nici o rasă nu trebuie să rămână în afară. Ucenicul autentic trebuie să facă alți ucenici ai lui Cristos.

Când vor face alți ucenici vor trebui să-i boteze în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Acesta va fi în definitiv semnul comunității de mântuire inaugurată de Isus: vor fi botezați în numele Preasfintei Treimi. Biserica a menținut această tradiție de-a lungul secolelor. Mandatul lui Isus de a boteza în numele Sfintei Treimi reflectă nucleul acestei evanghelii pe care Biserica o propune în liturgia din această zi.

La ucenicie și la botez se adaugă un nou mandat: să fie învățați tot ceea ce a învățat Isus. E vorba de a le face cunoscută noilor ucenici învățătura autentică a mântuirii.

În sfârșit, în partea a doua a versetului 20, în ultimele cuvinte din Evanghelia după Matei, Isus spune unul din cuvintele cele mai optimiste și mângâietoare din întregul Nou Testament: Eu voi fi întotdeauna cu voi până la sfârșitul lumii.

Pentru a ține cont: Cartea Faptele Apostolilor vorbește de botezul în numele lui Isus (cf. Fap 1,5; 2,38). Această formulare în mod sensibil diferită nu se contrapune formulei trinitare pe care o vedem în Mt. Întotdeauna Botezul, într-o formulă sau alta, leagă de Isus Mântuitorul care provine din iubirea Tatălui și care culmină cu revărsarea Duhului Sfânt.

Alte texte biblice pentru a confrunta: Dan 7,14; Mc 16,15-16; Lc 24,47; Fap 1,8.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea în harta de la sfârșitul Noului Testament (Editura Sapientia, Iași 2002), pentru a intercepta bine zona Galileea față de Iudeea și Ierusalim.

Întrebări pentru lectură

- De ce se face referință la cei unsprezece și nu la cei doisprezece discipoli?

- Unde se aflau cei unsprezece și încotro merg după aceea?

- În mod concret unde trebuie să se întâlnească cu Isus?

- Ce fac la început discipolii atunci când se întâlnesc cu Isus?

- De ce mai au încă îndoieli?

- Ce face Isus?

- Ce le spune?

- Care sunt cele “trei” mandate pe care le dă Isus?

- Cum se termină relatarea? Care este ultima frază?

2 – MEDITAȚIA

Ce-mi spune? Ce ne spune?

Întrebări pentru meditație

- Care este pentru mine “dealul”, muntele unde mă întâlnesc cu Isus?

- Care sunt “locurile” pe care mi le indică Isus pentru ca să mă întâlnesc cu El?

- Am atitudine de adorație în fața Domnului? Mă prostern la picioarele lui ca semn de umilință și supunere față de Dumnezeu?

- Mă îndoiesc de prezența lui Isus în viața mea?

- Îmi este greu să recunosc prezența lui Isus în drumul vieții mele?

- Ascult ceea ce vrea Isus să-mi spună?

- Îl accept pe Isus ca Dumnezeu și Domn, plin de putere pentru a conduce întregul univers?

- Ascult de cuvintele lui Isus?

- Încerc să fac ucenici ai lui Isus “pe tot pământul”? Am o atitudine misionară corespunzătoare față de aceia care nu-l cunosc pe Domnul sau care cunoscându-l s-au îndepărtat?

- Îi invit să se boteze în numele Preasfintei Treimi?

- Am o credință trinitară?

- Accept că Dumnezeu este Unul singur însă și în trei Persoane divine?

- Accept misterul unității și diversității care există în același Dumnezeu? Accept unitatea și diversitatea în viață, în general: în familia mea, în Biserică…?

- Îi învăț pe ceilalți frați învățătura mântuirii? Sunt “catehet” al fraților pe care Dumnezeu îi rânduiește în orizontul vieții mele?

- Ce gândesc despre ultima frază din Evanghelia după Matei? Îmi dă speranță și seninătate? Mă simt ocrotit și mângâiat?

3 – RUGĂCIUNEA

Ce-i spun? Ce-i spunem?

O bună oportunitate pentru a face rugăciune cu misterul Preasfintei Treimi și cu Evanghelia din această duminică poate să fie cunoașterea sau amintirea istoriei cu sfântul Augustin și copilul de pe plajă. Ea luminează atitudinea pe care trebuie s-o aibă credinciosul față de Sfânta Treime.

Sfântul Augustin și copilul

Istoria sfântului Augustin cu copilul este cunoscută de mulți. Ea provine din timpul foarte mult pe care acest mare sfânt și teolog l-a dedicat pentru a reflecta asupra misterului Preasfintei Treimi, despre modul în care trei persoane diferite pot să constituie un singur Dumnezeu.

Spune povestea că în timp ce Augustin se plimba într-o zi pe plajă, gândindu-se la misterul Sfintei Treimi, s-a întâlnit cu un copil care a făcut o gaură în nisip și cu o cochilie umplea gaura cu apă din mare. Copilul fugea până la apă, umplea cochilia cu apă din mare și vărsa apa în gaura pe care o făcuse în nisip. Văzând asta, sfântul Augustin s-a oprit și l-a întrebat pe copil pentru ce făcea asta, la care copilașul i-a spus că voia să golească toată apa mării în gaura din nisip. Auzindu-l, sfântul Augustin i-a spus copilului că lucrul acesta este imposibil, la care copilul a răspuns că dacă acel lucru este imposibil de realizat, cu mult mai imposibilă este încercarea de a descifra misterul Preasfintei Treimi.

Luat din www.ewtn.com

4 – CONTEMPLAȚIA

Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

Pentru a ne apropria conținutul acestui Cuvânt, propun să se țină cont de două elemente din acest text:

- Pe de o parte mărturisirea trinitară: Repetați cu pauză ceea ce spune textul:

…în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh…

Spuneți asta gândindu-vă la relația noastră specială cu fiecare din persoanele divine.

- Pe de altă parte poate ajuta repetarea finalului textului, fraza atât de confidentă și sigură a lui Isus față de noi: Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii…

5 – ACȚIUNEA

La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

Propunere personală

- A crește în umilință căutând mereu să te prosterni și să-l adori pe Dumnezeu și numai pe El.

Propunere comunitară

- Conversați în grupul vostru de prieteni despre cele verbe și complementele lor care sunt parte din mandatul lui Isus:

– Faceți ucenici…

– Botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

– Învățați-i să țină toate câte v-am poruncit.

Cum se poate face asta cu tinerii ucenici ai lui Isus de la începutul secolului al XXI-lea?

Ritul latin