Start > Ritul bizantin > Lunea Preasfântului Spirit

Lunea Preasfântului Spirit

29 May 2009
1,875 afișări

Autor: pr. Ioan Abadi si pr. Alexandru Buzalic
Copyright: Editura Unitas
Sfânta Treime

Ce poate să spună omul, despre nesfârșita și veșnica sfințenie a lui Dumnezeu, pe care nu L-a văzut niciodată? Dacă oamenii ar fi fost condamnați la veșnică așteptare, niciodată nu ar fi putut să spună ceva despre Acesta.

Dumnezeu s-a revelat omenirii în Persoana lui Isus Hristos dintr-o așa de mare iubire, încât L-a oferit pe propriul Său Fiu, pentru ca, tot cel care crede în El, să nu piară, ci să aibă viața cea veșnică (Ioan 3, 16). Știm încă ceva mai mult, cunoaștem, că este Iubire. Iubirea este puterea care conduce o persoană către cealaltă. Adevărata iubire face din om un dar pentru persoana iubită. Iubirea autentică este un șuvoi izvorâtor a ceea ce este cel mai bun în om și oferit semenului său. Nu există iubire fără cea de-a doua persoană, de care să te poți atașa, căreia i te poți oferi. Iar scopul și dorința iubirii este să devii una dintre făpturile care este iubită, dar totuși să rămâi tu însuți, păstrându-ți propria personalitate. Se dorește a deveni “unul”, rămânând o realitate manifestată în doi. Este nevoie a trăi propria viață, dar și a experimenta ceea ce simte cel de lângă noi. Două suflete legate printr-o iubire autentică, încep să se manifeste ca o singură realitate: de acum înainte se vor exprima prin cuvântul “noi.” Egoismul dispare și triumfă dăruirea reciprocă, mai presus de interese sau de așteptări umane. Oare o astfel de iubire perfectă poate fi întâlnită în rândul oamenilor? Din păcate nu. Deși folosim cuvântul “iubire” în diferite împrejurări, tendința spre păcat rămasă în firea noastră decăzută prin păcatul strămoșesc, face ca mai devreme sau mai târziu să vină clipe de dezamăgire.

Iubirea perfectă o întâlnim numai în Preasfinta Treime, în Persoanele Tatălui, Fiului și Spiritului Sfânt. Dumnezeu este comunitatea celor trei Persoane care se iubesc în mod perfect. Iubindu-se, devenind Unul, rămân totuși Trei Persoane; trei Persoane diferite care formează Unul. Astfel în Dumnezeu domnește un foc al iubirii reciproce, pe care nu putem să-l cuprindem, ori să-l exprimăm prin intermediul minții sau imaginației noastre așa cum se prezintă în realitate, rămânând un mister al credinței noastre.

Isus Hristos, la Cina de pe Urmă s-a rugat: «Ca toți să fie una, precum Tu, Tată, în Mine, și Eu în Tine» (Ioan 17, 21). Așadar unitatea comunității creștine este datoare să reflecteze unitatea Preasfintei Treimi. Și totuși, ceea ce se petrece între noi creștinii, de la relațiile de familie până la relațiile din sânul comunității, denotă faptul că “unitatea” nu domnește încă. Să privim, cât egocentrism se află în noi, pe care în loc să-l stârpim, îl cultivăm, iar rezultatele pe care le obținem sunt dezbinarea, ura și invidia, total străine și opuse voinței lui Dumnezeu. “Ce să ascult de cuvântul Evangheliei sau al preotului? Eu, am un număr de ani, iar el e tânăr față de mine. Îl sfidez, căutându-mi de fiecare dată scuză pentru păcatul, pe care nici măcar cel mai mic efort nu fac ca să-l evit. Cât egoism mă caracterizează: important sunt numai eu, iar cu ceilalți nu am nimic. Uneori devin atât de bolnav de egoism, încât pur și simplu îi ignor pe cei din jurul meu.” Atâtea lucruri căutăm să dobândim, atâta bine, dar foarte des acest lucru se petrece, ori se realizează pe socoteala sau spatele altor persoane. Un astfel de comportament se datorează carențelor din educația prost primită în copilărie, dar și a nepăsării personale în dezvoltarea bunului simț, lăsat de către Dumnezeu în natura fiecărui om. Și astfel de situații delicate care se ivesc între creștini, fac să se nască ani de ură între ei, ba chiar probleme judiciare, și ce este mai rău, aceste lucruri se petrec deseori în rândul membrilor familiilor creștine. Spre exemplu, mulți dintre avocați vorbesc despre procese, între membrii unei singure familii creștine, care uneori țin chiar câteva zeci de ani.

Unitatea comunității creștine, nu numai că este datoare să reveleze unitatea Preasfintei Treimi, dar se cuvine să izvorească din aceasta, să se alimenteze din ea. Colaborarea noastră cu Dumnezeu, este necesar să conducă la comuniunea dintre noi. Uniți cu Sfânta Treime prin Sacramentul Botezului, suntem obligați să constituim între noi comunitatea Bisericii lui Hristos.

În ce fel putem și noi să ne integrăm în unitate? Prin intermediul îndeplinirii misiunii noastre creștine, a fiecăruia dintre noi: umilință, bunătate și răbdare. Realizăm în mod practic unitatea prin manifestarea virtuților, pe care ne-am obligat să le trăim atunci când am primit Sfântul Botez; printr-o înțelegere reciprocă, care este dictată de iubire. Binențeles, această unitate nu înseamnă o uniformizare, o împărtășire a unei singure idei, în viața practică de zi cu zi. Unitatea, care-i adună pe creștini în mod perfect, este întru totul întemeiată, pe viața în Hristos, cu Hristos și pentru Hristos. În ce măsură ne apropiem de comuniunea creștină ideală a Bisericii ? Nu cumva a murit iubirea din noi?

Biserica este Una, Sfântă, Catolică și Apostolică, cu toate acestea egoismul îi face pe mulți să se închisteze în sine și să se separe de ceilalți, definesc ceea ce este “universal” – prin vocația de mântuire a tuturor oamenilor – cu alte cuvinte din patrimoniul creștinismului slav, de exemplu, căutând să afirme prin “sobornicesc” – cuvânt care are aceeași semnificație ca și grecescul “Katolike” – altceva decât ceea ce creștinismul a înțeles în primul Mileniu prin valoarea mântuitoare a Bisericii aflată în comuniune. De ce s-a stins iubirea dintre noi ? De ce Biserici s-au despărțit și se încrâncenează în egoismul lor și în însingurare, mascate uneori sub falsa fațadă a “tradiției proprii”, radicalizând diferențele existente între popoare, limbi și culturi, în detrimentul spiritului unității dorit de Mântuitorul nostru: “Ca toți să fie una” ? Vocația creștinului este să devină un Apostol al iubirii divine și să reproducă modelul suprem al iubirii în viața de zi cu zi. Suntem chemați să tindem neîncetat spre idealul iubirii din Ceruri și să păzim ca flacăra iubirii să nu se stingă din inimile noastre. Iubind cu adevărat, Spiritul Sfânt, iubirea lui Dumnezeu care se revarsă asupra omenirii, va locui în noi, va lega cu legătura indisolubilă a iubirii legăturile dintre soți, cu legătura carității va lega pe fiecare individ de aproapele său, iar marea familie umană va fi legată în unitatea Bisericii sub un singur cap – Isus Hristos – păstorită de un singur păstor.

Rugăciune

Spirite Sfinte, Spiritul Adevărului, dă-ne tuturor puterea să recunoaștem Adevărul printre falsele învățături care ni se propun ca adevărate și doresc să ne despartă de Dumnezeu!

Spirite Sfinte, Împărate ceresc, dă-ne tuturor tăria de a deveni Apostoli ai unității Bisericii, după modelul Unității din sânul Preasfintei Treimi, pentru ca toți să fie una!

Spirite Sfinte, Spiritul Iubirii dumnezeiești, umple-ne de harul iubirii creștine, pentru ca Împărăția Iubirii și sfințeniei să se instaureze în noi, să se plinească și să dăinuie în viața secolului care va să vină! Amin.

Ritul bizantin