Start > Ritul latin > Preasfântul Trup și Sânge al Lui Cristos (pentru copii)

Preasfântul Trup și Sânge al Lui Cristos (pentru copii)

29 May 2009
1,053 afișări

Autor: pr. Pietro Righetto
Copyright: Editura Sapientia
Preasfântul Trup și Sânge (Anul B)

1. Introducere

Ținând cont de o legendă religioasă antică, Isus poate fi reprezentat ca “pelican”, care, negăsind nimic pentru a-și hrăni micuții, cu ciocul își sfâșie pieptul și le dă puilor să bea sângele lui și să mănânce carnea lui, ca să poată trăi.

2. Tema

De ce să participăm la Liturghie în fiecare duminică?

3. Mesajul zilei

De ce venim la Liturghie în fiecare duminică?

Pentru două motive principale.

- Pentru a ne uni cu Domnul, care ne mântuiește. Elemente ale acestei mântuiri care se realizează pentru noi la fiecare Liturghie sunt:

$Alianța: Dumnezeu a încheiat cu noi un pact veșnic de prietenie, mai perfect decât cel înfăptuit cu evreii la poalele muntelui Sinai (cf. prima lectură).

$Viața divină: evreii considerau sângele victimelor instrument de transformare a păcătoșilor în prieteni ai lui Dumnezeu. Isus, cu sângele său, ne-a purificat într-adevăr de păcat și ne-a făcut fii ai lui Dumnezeu (cf. lectura a doua).

$Comuniunea de iubire: ca și la Cina de pe urmă, și astăzi Domnul ne adună într-o singură familie, în jurul Mesei sale sfinte, chezășie a comuniunii veșnice de viață cu el.

- Pentru a ne educa la comuniunea de iubire cu Dumnezeu și cu toți oamenii.

$Noi ne străduim să fim buni; noi suntem slabi în iubire; pentru aceasta, Isus ne-a dat Euharistia, care este școala iubirii. Toate cele trei părți principale ale celebrării euharistice concură în vederea atingerii acestui scop.

$Cum ne educă la iubire liturgia penitențială? Purificându-ne de păcat, dându-ne iertarea lui Dumnezeu, invitându-ne să iertăm și să refacem pacea cu toți…

$Cum ne educă la iubire liturgia cuvântului? Prezentându-ne istoria de iubire a lui Dumnezeu față de noi, învățându-ne preceptul carității, care este rezumatul Bibliei…

$Cum ne educă la iubire liturgia euharistică? Prezentându-ne și unindu-ne cu jertfa lui Isus, care și-a dat viața pentru prietenii săi, și care – unit mereu cu trupul său mistic, care suntem noi – aduce în numele tuturor mulțumire și laudă Tatălui.

$Copiii care nu iubesc Liturghia riscă să moară de malnutriție spirituală, din lipsă de iubire.

Liturghia este sacramentul unității și iubirii.

- În Euharistie, noi formăm o singură familie, unită în iertare, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în unire cu Isus care moare și învie pentru noi, în rugăciune și în cântare.

- “Unitatea Bisericii este semnificată și înfăptuită de Euharistie”.

4. Exemple

Participând la celebrarea euharistică, să ne lăsăm molipsiți de iubirea lui Isus față de noi, mărturisind iubirea lui.

a) Germanii abia intraseră în sătucul Pusay, când o rafală plecată de la o fereastră a ucis un ofițer al armatei invadatoare. Comandantul, ca represalii, i-a încolonat pe toți bărbații din micul sat belgian în piață și a ordonat:

- Unul dintre voi l-a ucis pe ofițer. Ori se predă singur cel care l-a ucis și se va face dreptate, ori voi ordona decimarea.

Toți au tăcut. A fost ordonată decimarea… A izbucnit un urlet disperat al femeilor și copiilor. Dar s-a ridicat o voce, cea a bătrânului paroh care a spus:

- Eu sunt vinovat! Ucideți-mă pe mine!

A fost împușcat. Era nevinovat. Moartea lui a însemnat viață pentru tot satul!

b) Pentru a traduce în termeni potriviți mentalității copiilor aceste concepte, prezentăm această povestire.

Erau prieteni, în total o duzină. S-au organizat, au format un grup pentru vacanța de Crăciun. S-au dus la munte ca să schieze. În ziua aceea zăpada era splendidă. Au petrecut toată ziua în aer liber. Dar spre apus, vremea s-a schimbat brusc. Un viscol puternic i-a surprins pe toți acei tineri departe de refugiu. De acum era seară când, după eforturi mari, au reușit să se întoarcă și să fie din nou împreună. S-au numărat: mai lipsa cineva: Renata! Viscolul a blocat-o cine știe unde.

Ce să facă? Discută. Un grup spune:

- Să așteptăm, va sosi! Nu este copil!… Așa îi trebuie, nu trebuia să se desprindă de noi. Nu este bine să ieșim și să mergem după ea: este prea periculos pe vremea aceasta! Și apoi, cine știe unde este?

Un al doilea grup, în schimb, gândea astfel:

- Suntem prieteni; unul pentru toți, toți pentru unul! Nu putem rămâne aici când o prietenă de-a noastră poate că este pe moarte. Să mergem să o căutăm! Și au ieșit, au căutat-o îndelung, inutil; au strigat, au făcut semne cu torțe: nimic!

S-au întors cu inima și cu membrele frânte. Unul din acest grup, însă, nu s-a întors: nu s-a dat bătut. Își propunea:

- Vreau să o regăsesc pe Renata cu orice preț, chiar cu prețul vieții! Suntem prieteni: destinul ei este și al meu! A căutat, a tot căutat, a strigat îndelung… S-a întors la miezul nopții, epuizat, dar o aducea pe Renata rănită cu sine. Acea întoarcere a provocat bucurie, felicitări, discuții și chiar acuzații… Dar Renata era în siguranță cu ei.

Aici sunt trei grade de participare: care sunt?

Ce a făcut Isus pentru mine pentru a mă mântui?

Ce fac eu pentru el și pentru frații care au nevoie de ajutor?

În care dintre aceste trei grade de participare mă pot regăsi?

Ritul latin