Start > Ritul latin > A rămas uimit de necredința lor

A rămas uimit de necredința lor

29 May 2009
1,263 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XIV-a de peste an (Anul B)

După scriitorul creștin Hegesip, împăratul Domițian a adus la Roma pe unii descendenți ai lui Iuda, frați ai lui Isus, ca să-i dea informații despre evenimentele petrecute la Ierusalim în legeătură cu Mântuitorul; dar, o adată primite informațiile de la rude, împăratul s-a convins că din punct de vedere politic, economic și militar nu-i nici un pericol și i-a lăsat să se întoarcă la casele lor (cf. CBL p. 1048).

Nu știm ce informații au dat lui Domițian și cum au tălmăcit activitatea lui Isus la Nazaret. Ceea ce ne interesează, ne oferă evanghelistul Marcu (6, 1-6) adică punctul de vedere teologic. Isus nu-i acceptat de concetățenii săi din următoarele motive: 1) este unul mult prea simplu din punct de vedere social: tâmplarul, fiul Mariei și fratele lui Iacob, Iosif, Iuda și Simon. Trebuie să notăm că textul evanghelic nu pune problema nici pro și nici contra fecioriei Mariei. Faptul că se vorbește despre frații lui Isus poate indica foarte bine o adaptare la uzanța biblică, conform căreia orice grad de rudenie putea fi desemnat cu termenul de «frate» (Gen 13, 8). Rudele și concetățenii poate l-ar fi acceptat cu plăcere, dacă El s-ar fi prezentat ca un supraom, în haine de șef carismatic pornit la luptă contra romanilor. 2) Păcatul este întotdeauna un refuz al comuniunii cu Dumnezeu și care duce inevitabil și la dezbinarea dintre oameni. Lipsa de credință în Iahve era dovada neîncrederii dintre ei și Isus. Păcatul în toate formele lui are această consecință tristă: înstrăinarea omului de om. 3) Cu cât credința este mai slabă, cu atât se formează clanuri mai multe care se încheagă pe baza familiei, strămoșilor, ocupațiilor, religiei și chiar a urii față de alții și nu vor să accepte nimic de la ceilalți, considerându-i ca periculoși. 4) Pe lângă acestea, înstrăinarea concetățenilor nazareteni de Isus s-a produs și datorită greșelilor lor de interpretare a legii lui Moise. Legându-se de litera Legii, ei au sufocat un document plin de tensiune escatologică; au redus misiunea și chipul lui Mesia la dimensiunile unui cadru mult prea uman și prea naționalist; chiar și cultul a fost deformat de formalism și templul devenise un loc de prestări de cult fără nici un fel de angajare personală (cf. MAC p. 894). Ori, învățătura lui Isus le cerea o deschidere față de toți oamenii, chiar și față de dușmani și o angajare totală în slujba credinței. 5) Faptul că Isus lipsise mult din mijlocul lor și acum venea înconjurat de o mulțime de ucenici, pe când ei îl știau ca pe un simplu fiu al Mariei, s-au scandalizat de faptul că așa, peste noapte, li se prezintă ca un rabi. De aceea nu va trece mult și-l vor considera nebun: Și-a ieșit din minți (In 7, 5). A avut dreptate sf. Paul când a spus că un Mesia ca Isus este nebunie pentru greci și scandal pentru iudei (1Cor 1, 23).

Dacă idolatria caracterizează națiunile păgâne, necredința lovește în însuși poporul lui Dumnezeu. Toată istoria Israelului este punctată de nebuloase ale necredinței, de refuzuri, de nostalgie după chipuri turnate sau cioplite, de întoarcere la idoli, de încredere în zeii popoarelor vecine sau de încredere în marile alianțe cu popoarele păgâne. Nu-i de mirare că Isus a rămas surprins de necredința lor. Expresia evanghelistului Marcu: El a rămas uimit de necredința lor are un substrat teologic profund.

Credința este nu numai un dar al lui Dumnezeu, ci și un mister al libertății omului. Marcu vrea să arate libertatea pe care o respectă Isus: nu forțează conștiințele arătându-se ca unul care știe toate și găsește soluția magică a schimbărilor rapide din mentalitatea oamenilor. Necredința nu-i întotdeauna un păcat, dar întotdeauna este o boală spirituală. Isus este medicul bolnavilor. Boala necredinței îi trezește o compătimire unită cu uimirea și El știe că ea nu se vindecă prin minuni, ca bolile trupești, ci prin suferința acceptată cu iubire.

Sf. Tereza a Pruncului Isus în ziua de Vinerea Mare 1896 a vomitat sânge, primul indiciu serios al tuberculozei. Credința a făcut-o să se bucure: Cerul mă cheamă, și-a zis ea. Iată-i mărturia: Am avut o credință foarte vie și lucidă deoarece gândul la Cer era încununarea întregii mele fericiri. Nu puteam crede că existau într-adevăr oameni fără Dumnezeu, lipsiți de orice credință. În zilele următoare Paștelui situația s-a schimbat: Isus m-a învățat – spune ea – să-mi dau seama de existența «sufletelor care nu au credință». Ce a experimentat sf. Tereza fără credință? O suferință groaznică. Dacă ai ști - spune ea superioarei – ce gânduri groaznice au năvălit asupra mea tot timpul! Minte îmi este înșfăcată de argumentele celor mai răi dintre materialiști. Întreaga mulțumire dată de credința de altădată acum devine ireală în așa măsură încât Tereza a ajuns să afirme că începe să înțeleagă câte ceva din chemarea la sinucidere. Nu mai cred în viața veșnică; îmi pare că nu se mai află nimic dincolo de viața asta trecătoare. Totul are un sfârșit. Numai iubirea rămâne. (M.P.GALLAGHER S.I. Ajută necredinței mele, Ed. Ars Longa, Iași 1996, p. 20-21).

Fericit omul care are credință. Dar necredința generează suferință numai atunci când se naște din păcat. Acest păcat se ispășește prin suferința necredinței. Oare când Isus s-a plâns pe cruce: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? (Mc 15, 34), suferința sa sufletească nu s-a datorat necredinței lumii?

Un alt aspect: credința îl face pe om fericit, dar fiindcă în viața veșnică nu va mai fi trebuință de credință, fiindcă îl vom vedea pe Dumnezeu așa cum este (1In 3, 2), față la față (1Cor 13, 12), în ultima clipă omul se separă dureros de ea, fiindcă în viață i-a dat o siguranță și o bucurie lăuntrică, acum însă rămâne în pace numai acela care a transformat credința în iubire, deoarece simte că numai iubirea îl însoțește în viața veșnică. De fapt iubirea nu-i altceva decât desăvârșirea credinței prin speranța care nu ne face de rușine (Fil 1, 20).

În ultimă instanță lipsa de iubire i-a făcut pe concetățenii lui Isus de rușine în fața istoriei, fiindcă nu mai sperau nimic de la Lemnarul lor. Noi, îmbrățișând credința care lucrează prin caritate (Gal 5, 6), vom putea învinge, nu numai noaptea necredinței, dacă vom ajunge în escatologie, despre care Isus se întreabă: Când va veni Fiul omului, va mai găsi oare credință pe pământ? (Lc 18, 8), ci și teama de moartea cea mai crudă.

O mare parte dintre evrei nu l-au acceptat pe Cristos, nu numai concetățenii Lui. Rațiunile care stau la baza acestui refuz ne ating și pe noi: și noi suntem mereu în pericol de a încerca să ne mântuim singuri, de a ne pune speranța în mijloace umane, de a pune cultul nostru mai mult în formalism decât în interiorizare, de a respinge prin interperetările noastre prea umane și prea legate de un ambient particular, restrângând astfel universalitatea religiei creștine, chiar și noi suntem într-o ispită continu㎠de a-i face pe profeți, pe preoți, să tacă, fiindcă ne clatină comoditatea și nepăsarea față de suflet (cf. MAC p. 895).

Lectura I-a (Ez 2, 2-5) este o încurajare pe care Dumnezeu o dă nu numai profetului: Fiul omului, eu te trimit la israeliți ca să știe că este un profet în mijlocul lor, vrând să spună că nu i se poate întâmpla nimic rău, ci și pentru tot omul credincios sau necredincios: chiar dacă omul păcătos îl părăsește pe Dumnezeu, Dumnezeu rămâne fidel omului, nu-l părăsește. Însuși numele profetului – Ezechiel – ne spune ceea ce vrea Dumnezeu de la om: «Domul stăpânește cu putere», nu peste trupuri, ci peste suflete. Ca Domnul să stăpânească în suflet este greu, fiindcă mai întâi omul trebuie să intre în sine, lucru dificil; apoi trebuie să se deschidă sufletește pentru alții, lucru și mai dificil; apoi să pătrundă prin caritate în sufletul închis al altora, lucru deosebit de dificil; în sfârșit, pătrunzând în sufletul altuia, să-l deschidă pe acesta pentru alții, pentru întreaga lume, ceea ce pare aproape imposibil.

Și totuși este posibil fiindcă Dumnezeu a ales cele mici ale lumii ca să pătrundă acolo unde își dorește.

Iată-l pe sf. Paul! (Lectura a II-a: 2Cor 12, 7-10). El se simte incapabil de misiunea sa apostolică din cauza atâtor dificultăți pe care le întâmpină. În acestă situație Dumnezeu îl face să înțeleagă că nu trebuie să ceară înlăturarea dificultăților, ci numai harul de a le învinge; fiindcă dacă cel slab învinge, va apare mult mai evident că puterea mântuitoare vine numai de la Dumnezeu (cf. MAC p. 897).

Sf. Paul nu recurge la fenomenul extatic spre a-și demonstra credința, ci vrea să spună credincioșilor săi că și el a avut experiențe religioase înafara celor obișnuite, dar acestea nu-i oferă motive de mândrie spre a se crede deasupra altora, fiindcă cu permisiunea lui Dumnezeu satana i-a înfipt un ghimpe în carne, care îi înlătură orice ispită de egocentrism religios. Paul știe de la Cristos că nu minunea înlătură necredința, ci suferința; de aceea acceptă ghimpele cărnii.

În spirit de credință să acceptăm crucea zilnică pășind pe urmele lui Isus când nu găsim înțelegere din partea celor care ne înconjoară, ba chiar și atunci când ghimpele satanei se înfige tot mai mult în trupul nostru și ne duce spre inevitabilul mormânt.

Cu mai multă credință să repetăm rugăciunea de la începutul acestei sfinte Liturghii, căreia, poate, la început nu i-am dat toată atenția, necunoscându-i semnificația profundă: Dumnezeule, prin înjosirea Fiului tău tu ai ridicat omenirea căzută; te rugăm, dăruiește credincioșilor tăi bucuria sfântă că au fost eliberați de robia păcatului și călăuzește-i la fericirea veșnică (LR). Amin.

Ritul latin