Start > Ritul latin > Vântul și marea îl ascultă

Vântul și marea îl ascultă

29 May 2009
802 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XII-a de peste an (Anul B)

Ochiul omului nu se satură să vadă lucruri cât mai extraordinare și minunile îl fascinează cel mai mult. Dintr-o mentalitate vetero-testamentară omul vrea să vadă ca să creadă, să capete siguranța care îl poate face fericit. Se pare că farizeii, cărturarii și arhiereii l-au determinat pe Iuda ca să-l de pe Isus în mâinile lor pe motivul unei minuni: Dacă este Fiul lui Dumnezeu, se va coborî de pe cruce și atunci ne vom pleca genunchii în fața lui. Această mentalitate, că minunea este dovada credinței, s-a extins până în zilele noastre și o apologetică raționalistă a făcut din minunile lui Isus un argument cvazi matematic spre a demonstra originea divină a operelor sale, a predicilor sale și chiar a persoanei sale. Dar, făcând abstracție de această tentativă raționalistă (care într-un fel oarecare s-ar putea considera ca un sacrilegiu (cf. CBL p. 1043-1044), trebuie să ținem cont de următoarele criterii: 1) Isus spune lui Toma că sunt mai fericiți cei care cred, fără să fi văzut minuni (In 20, 29); refuză să facă minuni la cererea Ispititorului în pustiu și apelează la credință în cuvântul lui Dumnezeu și consideră cererea ei drept o ispitire a lui Dumnezeu (Mt 4, 4-7); refuză să facă minuni acolo unde nu găsește credință (Mt 13, 58); numai credința, chiar cât un grăunte de muștar, poate săvârși minuni (Lc 17, 5-6); 2) Isus, când apelează la semne sau la minuni pune pe aceeași treaptă vindecarea bolnavilor ca și propovăduirea evangheliei (Mt 11, 4), ceea ce ne sugerează că ori ambele sunt miracole, ori ambele sunt lucruri care țin de puterile umane; 3) Isus a săvârșit minuni numai datorită faptului că el este începătorul și desăvârșitorul credinței (Evr 12, 2) și apoi 4) este aproape imposibil să deosebești un fapt miraculos de unul extraordinar care nu-i miraculos, pornind de la limitele puterilor omenești, fiindcă aceste limite sunt în mare măsură necunoscute și noile descoperiri au demonstrat de atâtea ori că ceea ce ieri era considerat un efect al forțelor supranaturale, azi este cunoscut și definit foarte bine printr-o cauzalitate naturală; 5) un aspect foarte important este și acesta: povestirea a ajuns la noi, ca de altfel la toți cititorii evangheliei, numai ca o mărturie a unui credincios, adică: povestitorul a luat poziție în povestirea sa față de un lucru care nu poate fi demonstrat, ci doar mărturisit, adică vrea să spună că în acest eveniment Dumnezeu se îndreaptă către oameni și caută credința lor. Deci minunea este un beneficiu al credinței și chiar când cineva se convertește la credință datorită unei minuni, convertirea se obține pe baza unei credințe care a beneficiat de o minune, ca în cazul vindecării paraliticului din Cafarnaum pentru credința acelora care l-au adus și l-au lăsat în fața lui Isus prin acoperișul casei (Mc 2,1-12): Văzând Isus credința lor.

În episodul evangheliei de azi Isus apare, nu ca profeții Vechiului Testament care făceau rugăciuni lungi lui Dumnezeu ca el să liniștească apele mării: prin credința sa desăvârșită Isus le liniștește el însuși și minunea este revelația sa în calitate de Fiu al lui Dumnezeu, ba chiar faptul că El este Dumnezeu însuși (cf. CBL p. 1043-1044), constituind obiectul credinței noastre.

Chiar și marea, realitate puternică și tumultuoasă, este supusă lui Dumnezeu. Dumnezeu era prezent când ea s-a născut, ieșind din sânul pământului ca un copil neajutorat din sânul mamei; el a înfășat marea în negură și a îmbrăcat-o în nori. Psalmul responsorial și evanghelia în timp ce ne subliniază domnia și stăpânirea lui Isus asupra mării, ne sugerează gândul că în timp de primejdie, având credință, trebuie să ne păstrăm încrederea în acela care a făcut marea și a pus-o la dispoziția omului, ca el să aibă stăpânire asupra ei (Gen 1, 26), asemenea lui Cristos chipul omului desăvârșit.

Dumnezeul nostru nu-i zeul falselor siguranțe umane, nici nu este formula care rezolvă toate dificultățile problemelor noastre. A fi un Dumnezeu care să ne stea la dispoziție ar însemna să fie un Dumnezeu care înstrăinează, un surogat, un Dumnezeu de umplutură. El își păstrează demnitatea divină prin faptul că ne-a pus la dispoziție credința, care nu-i fugă de angajare, ci din contra, ea este o angajare continuă de a face față tuturor furtunilor care ne stau împotrivă. Fiindcă ar fi o credință falsă aceea care l-ar căuta pe Dumnezeu numai ca pe o consolare individuală și ca pe o rezolvare directă a necazurilor în care ne aflăm. Dacă la baza acestei credințe n-ar sta disponibilitatea absolută față de Dumnezeu, ci doar tentativa de a-l folosi pe Dumnezeu conform cu dorințele personale de a avea o siguranță, am merita dojana lui Isus adresată ucenicilor: Pentru ce sunteți așa de fricoși? Cum de nu aveți credință? A avea credință înseamnă a se abandona în brațele lui Dumnezeu chiar și atunci când ni s-ar părea că el doarme, fiindcă știm că ceea ce Isus a învins nu ne poate învinge (cf. MAC p. 883).

Analizându-ne, ne dăm seama cât de slabi suntem în credință și cât avem trebuință de o convertire profundă față de ea.

Modelul convertirii noastre ne este pus înaintea ochilor de prima lectură: Iob. Datorită suferințelor și știindu-se nevinovat, Iob se agită mai puternic decât marea pe timp de furtună. Îl sfidează pe Dumnezeu, care acceptă sfidarea, dar face să treacă prin fața lui toată măreția creației ca pe o peliculă cinematografică. În fața acestei măreții, Iob se simite redus, anihilat și confuz; în el se produce o convertire profundă: devine mai calm decât marea liniștită de Isus, se umilește în fața lui Dumnezeu (cf. CBL p. 464-465).

În lectura a II-a (2Cor 5, 14-17) sf. Paul ne prezintă forța, puterea convertirii noastre care este Isus și care lucrează în cei care cred că el este Domnul.

Când sf. Paul spune că Isus a murit pentru toți, arată de fapt că Isus a făcut posibil ca viața umană să depășească narcisismul moral în care era închisă și să se poată avânta spre un pol extrinsec de atracție vitală, fiindcă acela care a murit, a înviat. Ca întotdeauna la sf. Paul, moartea lui Cristos își găsește eficiența în deschiderea sa reală spre viitor prin înviere.

De aici valorificarea omului în perspectivă creștină nu poate fi pusă pe baza existenței trupești, adică pe condiția muritoare a omului fără speranța învierii. Cristos însuși nu poate fi privit numai ca un erou glorios, care și-a dat viața în chip generos pentru o cauză sublimă, ci mai ales ca pe un mare învingător al morții, moarte care provoacă mult mai multă teamă decât marea cea mai turbată. Cristos, biruitor asupra morții prin credință, ne revelează obiectul credinței noastre: pe Dumnezeu izvorul vieții. Pentru aceasta spune apostolul neamurilor că: Dacă Isus Cristos nu a înviat, deșartă este credința noastră, fiindcă nu-și mai are începutul în credința lui Isus, dar dacă unul este în Cristos (în credința lui), este o creatură nouă. Astfel, moartea lui Cristos este considerată ca o reconciliere. Înțelesul profund al cuvântului grec reconciliere are înțelesul în limba noastră de creația unui altuia.

A se reconcilia, prin urmare, nu înseamnă pur și simplu a închide o perioadă neplăcută a vieții și de a se întoarce la punctul zero; nu înseamnă a închide un cont și de a deschide altul nou, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat; din contra, reconcilierea recunoaște posibilitatea și probarea răului comis, care a fost cauza despărțirii, dar aduce crearea unei situații noi în totalitate, în care oamenii încep să depășească limitele lor istorice. Crucea a fost ca o sentință de condamnare la moarte care a adus sfârșitul trecutului și a inaugurat în totalitate un altul: pentru cel care este în Cristos apare o nouă creație: au fost distruse cele vechi și toate sunt reînnoite (cf. CBL p. 1629-1630).

Deci: cea mai mare minune, pe care o realizează omul prin credința în Cristos, este omul nou.

Credința este darul iubirii lui Dumnezeu, față de care trebuie să-i aducem necontenit lauda și recunoștința noastră cu întreaga Biserică, spunându-i: Te rugăm, Doamne, fă-ne să fim totdeauna cuprinși și de frică și de iubire față de Numele tău sfânt, căci Tu nu încetezi niciodată să-i ocrotești pe aceia pe care îi statornicești în fidelitatea iubirii tale (LR). Amin.

Ritul latin