Start > Ritul latin > Împărăția ca un grăunte de muștar

Împărăția ca un grăunte de muștar

29 May 2009
1,215 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a XI-a de peste an (Anul B)

Catehismul ne spune că Dumnezeu este veșnic, pretutindeni, atotputernic, atotștiutor, sfânt și drept, adică este Infinitul absolut.

Iată acum un paradox evanghelic: Împărăția lui Dumnezeu este ca un grăunte de muștar. Adică Dumnezeu este mai mare decât Împărăția sa? Paradox pe care un creștin l-a rezolvat în felul următor în fața unui necredincios care l-a întrebat despre felul cum este Dumnezeu, spunând: Dumnezeu este atât de mare că nu încape în capul tău, dar este atât de mic încât încape în inima mea”. Iar sf. Anselm din Canterbury spune că : “Dumnezeu este acela decât care nu-i cu putință a fi gândit ceva mai mare” (Proslogion, Ed. Apostrof, Cluj 1996, p. 14).

Dacă Împărăția lui Dumnezeu este ca un grăunte de muștar, atunci cât de mic trebuie să fie omul în această împărăție?! În cadrul acestei Împărății omul trebuie să fie ceva mai mult decât nimic. Vom înțelege mai bine ce este Împărăția, Dumnezeu în cadrul împărăției și omul în lumina revelației din Liturgia cuvântului de azi.

Împărăția crește în ascuns, independent de știința și voința omului. Ea este însăși viața. Ceea ce face să crească sămânța este viața pe care numai Dumnezeu o are în stăpânire. Viața este realitatea realităților și pe care nu o vedem în esența sa, ci o deducem doar din mișcare – In motu vita – cum se spune în filozofie, adică: “În mișcare este viața”. De aceea spune Isus că: Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru (Lc 17, 21) și mai ales este viața divină care se manifestă în Isus, fiindcă despre sine a spus el: A ajuns la voi Împărăția lui Dumnezeu (Lc 11, 20), adică a ajuns viața adevărată: Am venit ca să aibă viață” (In 10,10) tot omul. Ea este un dar divin.

Este interesant de notat că din 4 versete ale primei parabole, 3 sunt destinate să descrie procesul misterios al creșterii, fie că omul doarme, fie că veghează. Isus vrea să dea o replică ideilor și așteptărilor mesianice ale iudeilor din timpul său. Erau pe atunci farizeii care gândeau că se poate grăbi venirea Împărăției prin pocăință, prin post și prin păzirea riguroasă a Legii și a tradițiilor strămoșești; mai erau zeloții care încercau să implementeze Împărăția recurgând la violență și la rezistență armată împotriva cuceritorilor romani; erau, în fine, apocalipticii care încercau să stabilească cu precizie prin calcule cabalistice (interpretare ocultă a Bibliei pe bază de numere) ora și locul manifestării glorioase a lui Mesia. Isus corectează aceste ipoteze și afirmă solemn că Împărăția este darul și opera lui Dumnezeu, nu a oamenilor. Fiind un dar, este normal ca să fie mai mică decât Dumnezeu și inițiativa să-i aparțină numai lui. (cf. MAC p. 876).

Dacă am crede că Împărăția lui Dumnezeu este Biserica, atunci grăuntele de muștar, cu care se identifică, ne sugerează ideea unei Biserici sub aspectul unei turme mici (Lc.12, 32), sărace, care nu se proclamă pe sine, nu se caută pe sine, care renunță la orice bogăție și se eliberează de orice alianță sau compromis cu puterile de pe pământ (bani, politică, putere, cultură) fiindcă știe că împărăția nu depinde de toate acestea (id. p. 877).

În ce constă măreția acestei Împărății a lui Dumnezeu?.. Oare în roadele – holdele - bogate pe care le-a produs sămânța aruncată în pământ sau în pomul plin de roade care a ieșit din sămânța de muștar și în care se odihnesc păsările cerului?.. Răspunsul ni-l dă prima lectură (Ez 17, 22-24).

În anul 597 Nabucodonosor a deportat în Babilon pe regele Ioachim și a pus în locul lui pe Sedecia care, nu numai că a rupt alianța cu Nabucodonosor, ci și cu Dumnezeu. Ezechiel descrie în parabola vulturului uriaș care rupe vârful cedrului căderea dinastiei davidice prin ultimul rege Sedecia. Cei exilați își puteau pune problema: Unde este împlinirea promisiunii făcute lui David, conform căreia nu-i va lipsi niciodată un descendent de pe tron? Ezechiel face o profeție mesianică: prin regele Babilonului lucrează însuși Iahve, el este acela care rupe din vârful cedrului o rămurea și o plantează pe muntele Sionului. Ramura va căpăta dimensiuni cosmice datorită alegerii libere din partea Domnului, în așa fel că, devenind copac, toate păsările își vor găsi adăpost sub ramurile lui, toate popoarele îi vor fi vasale ca pe timpul lui David. Întoarcerea din exil a fost sărăcie curată, dar cuvintele lui Ezechiel au fost proiectate în perspectivă mesianică. Isus folosește această parabolă spre a o referi la Împărăția Cerurilor de pe pământ (cf. CBL p. 707-708).

Împărăția crește numai datorită lui Dumnezeu o vedem din faptul că lipsește orice indiciu față de alte munci ale omului, cum ar fi aratul, plivitul, irigatul, păzirea de dăunători, ci este pus în evidență doar seceratul: pune mâna pe secere fiindcă holda este coaptă. Fraza din urmă aparține profetului Ioil (4, 13) și se referă la judecata din urmă. Isus vede în secerători pe îngerii lui Dumnezeu. Deci și recoltarea este tot o operă divină (Mt 24, 31).

Dar omului ce-i mai rămâne de făcut pentru a se înscrie în această Împărăție?..

Să fie răbdător. Dacă realizarea Împărăției nu depinde de mine, trebuie să mă înarmez cu răbdare. Din zilele lui Ioan Botezătorul și până acum Împărăția Cerurilor se câștigă cu sila și numai cei care își fac silă o cuceresc (Mt 11, 2). A-și face silă înseamnă a avea răbdare. A-și construi răbdarea este o lucrare nouă, este trezirea conștiinței că Dumnezeu lucrează în mine, se slujește de mine, dar nu știu în ce fel, în ce ocazii și față de care persoane. Adevărata sărăcie este aceasta: de a face totul fără a-și atribui ceva; de a acționa cu toate puterile fără a pretinde să văd roadele (cf. MAC p. 877).

La rădăcina răbdării trebuie să stea credința. Încercarea credinței voastre oțelește răbdarea. Dar răbdarea să treacă la faptă, ca să fiți desăvârșiți și deplini, fără nici o lipsă spune sf. Iacob (1, 3-4). De aceea a spus Mântuitorul că numai cine va răbda până la sfârșit, acela se va mântui (Mt 24, 13).

Liturgia cuvântului ne oferă un exemplu de răbdare sfântă spre a ne fi model: sf. Paul…

În lectura a II-a (2Cor 5, 6-10) sf. Paul ne lasă să vedem situația perplexă pe care o aduce credința cu sine. Duritatea misiunii pe care și-a asumat-o îl aduce de multe ori la situații limită de oboseală, contra cărora reacționează cu putere, recurgând la acea rezervă mântuitoare care îi vine de la Dumnezeu: Suntem mereu plini de încredere. Acum se simte în exil, în afara domiciliului pentru care a fost destinat. Credința este o stare de exil și, prin urmare, nu poate căpăta o stare definitivă, de aceea este necesar să se stea mereu cu valiza gata de drum.

Deja în episodul trecut (Duminica a X-a) privirea era ridicată spre bunurile veșnice. Episodul de azi continuă pe aceeași linie: recompensa finală este în stare să-l facă pe om să dorească sfârșitul exilului pământesc spre a sta alături de Domnul. Și vom sta alături de Domnul în măsura în care lucrarea noastră întru răbdare pornește din credință, speranță și iubire față de împărăția pe care el a dobândit-o prin sângele său (Fp 20, 28), fiindcă numai dragostea este răbdătoare (1Cor 13, 4).

Am afirmat la începutul predicii că omul, într-o împărăție ca un grăunte de muștar, este ceva mai mult decât nimic, dar devine mare numai la judecata din urmă când Domnul îl acceptă liber în împărăția sa pe care o va prezenta lui Dumnezeu Tatăl (1Cor 15, 24)

Atitudinea corectă a creștinului, și a noastră, în fața lui Dumnezeu trebuie să fie cea de umilință pe care o exprimă Biserica în rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii de azi, aceea pe care să o repetăm cu mai multă credință în fiecare zi: Dumnezeule, tăria celor ce nădăjduiesc în tine, ascultă cu bunătate rugăciunile noastre: noi suntem slabi și nu putem face nimic fără tine: dăruiește-ne pururi ajutorul harului tău pentru ca, împlinindu-ți poruncile, să-ți fim plăcuți în gânduri și în fapte” (LR). Amin.

Ritul latin