Start > Ritul latin > Cine este mama mea și cine sunt frații mei?

Cine este mama mea și cine sunt frații mei?

29 May 2009
1,459 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a X-a de peste an (Anul B)

Începem cu o constatare istorică: din cele mai vechi timpuri se cunoaște lupta dintre bine și rău. Sumerienii au personificat binele în zeul Marduk și răul în Tiamath.

Conciliul Vatican II rezumă această istorie zbuciumată în următoarele cuvinte: Întreaga istorie a oamenilor este străbătură de o bătălie aprigă împotriva puterilor întunericului; aceasta a început de la origini și va dura, după cum spune Domnul (cf. Mt 24, 13; 13, 24-30 și 36-43) până în ziua de apoi. Prins în această înfruntare, omul trebuie să se lupte necontenit pentru a adera la bine și nu-și poate dobândi unitatea lăuntrică decât cu mari eforturi, cu ajutorul harului lui Dumnezeu (GS 37,b).

Omul, cuprins în toiul acestei bătălii aprige, se simte atras de binele paradisiac, dar în aceeași măsură se simte scufundat în rău și în păcat. Starea paradisiacă nu-i pentru nimeni o situație deja cucerită, câștigată pe merit și nici răul nu-i o stare de fatalitate: sunt stări dialectice (din care omul are de învățat) condiției reale a omului. Problema binelui și a răului a fost, este și va fi mereu prezentă în istorie ca o problemă socială, filozofică și religioasă (cf. CBL p. 82).

Omul se simte înfrânt fiindcă de multe ori, mai ales azi, caută să ignore sau să subestimeze puterea unui dușman, a satanei. Sigur, Liturgia cuvântului de azi nu urmărește să pună în evidență, în primul rând, pe diavol, dar, din păcate sunt mulți creștini care astăzi nu cred în existența lui. Experiența, pe care o fac în ispite, nu li se pare că trebuie atribuită existenței puterilor diavolești. Personificarea celui rău, se spune, aparține vremurilor medievale care au apus; diavolul a fost un mit; posedarea diabolică a fost o traumă istorică, pe care psihologia modernă caută să o vindece. Este tot mai evident dezgustul și necazul cu care se confruntă exegeții și teologii moderni când încearcă să vorbească despre satana și puterile celui rău (cf. MAC p. 870).

După mărturia biblică (Lec.I-a:Gen 3, 9-15) primul om, bogat în daruri atât de mari, n-ar fi îndrăznit de unul singur să se ridice contra lui Dumnezeu. Acesta îi apărea ca o putere atât de dominatoare și de desăvârșită că n-ar fi îndrăznit niciodată să-i calce porunca, dacă o putere nu l-ar fi împins din exterior. Desigur că exista în om o tendință adormită, o dorință de a fi mai mult decât este, fiindcă se vedea și se simte limitat. Prezența misterioasă, dar reală, a ispititorului, sau, după cum îl numește Biblia, «satana» (evreiescul satan = adversarul) sau «diavolul» (grecescul diábolos = calomniatorul) își face simțită prezența chiar în paradisul pământesc, de la origini (cf. MAC p. 869). Și diavolul a reușit să-l tragă pe om în păcat.

Ce este păcatul?

Biblia îl descrie ca pe o încălcare a unei dispoziții divine: de a nu mânca din pomul oprit (cf. Gen 2, 17). Cine poate înțelege gravitatea acestei încălcări? Încălcarea, atingând un drept supranatural, fiindcă venea din partea lui Dumnezeu, gravitatea ei nu poate fi înțeleasă de mintea omenească, rămâne un mister. Răul este un mister care depășește puterea de înțelegere a rațiunii. În fața răutății fiului risipitor din parabola lui Isus, tatăl tace și îi dă moștenirea pe care știe precis că o va folosi rău, dar îi respectă libertatea și tocmai libertatea îl va readuce la casa părintească; în fața răutății lui Irod, Isus tace: înțelegerea divină a răului nu găsește cuvinte spre a-l exprima pe înțelesul rațiunii; lui Pilat, care voia să salveze aparențele dreptății, Isus îi spune: Cel care m-a dat pe mâna ta are un păcat mai mare (In 19, 11); iar despre Iuda trădătorul, Isus a spus doar atât: “i-ar fi fost mai bine acelui om de nu s-ar fi născut” (Mt 26, 24). Din acest ultim răspuns înțelegem că păcatul s-ar putea înțelege, dacă s-ar înțelege sensul vieții. Dar și viața, nașterea, este un mister pe care rațiunea nu-l poate descifra înafara lui Dumnezeu în care suntem, trăim, ne mișcăm.

Biruința omului asupra diavolului și asupra păcatului este adusă de Cristos printr-un alt mister, acela de a reduce la neputință prin moarte pe acela care are putere de la moarte, adică pe diavol (Evr 2, 14), de a-i nimici faptele lui (1In 3, 8), cu alte cuvinte, de a înlocui împărăția satanei cu noua Împărăție a Tatălui (1Cor 15, 24-28; Col 1, 13 ș.u.), adică a iubirii. Evanghelia (Mc 3, 20-35) pezintă un crâmpei din viața lui Isus, care demonstrează în realitate faptul că întreaga sa viață pământească a fost o luptă continuă împotriva satanei. Chiar în momentul în care se părea că diavolul deține o oarecare supremație (în timpul pătimirii și morții lui Isus), de fapt tocmai atunci stăpânul acestei lumi a fost aruncat afară (cf. In 12, 31). Isus este omul puternic menit de Tatăl să pună în lanțuri pe satana. El învinge o dată pentru totdeauna trecând prin misterul morții și al învierii cu forța iubirii (cf. MAC p. 869).

La învinuirea că scoate diavolii cu ajutorul căpeteniei diavolilor, Isus răspunde cu un argument ad hominem: dacă satana îl alungă pe satana, atunci se pune problema unui război civil în iad și prin urmare împărăția lui este la pământ, este distrusă, diavolii sunt morți sau nu mai au nici o putere. Trecând la contra-atac, Isus îi acuză dur pe acuzatorii săi, îi acuză de rea-voință evidentă: ei caută să închidă ochii în fața luminii. Din acest motiv Isus distinge două feluri de păcate: contra Fiului omului și contra Duhului Sfânt. Primul se referă la păcatele care sunt considerate ca atare: încălcare evidentă a unei porunci divine, în timp ce al doilea fel de păcate se referă la acele fapte care, fiind păcătoase în sine, se prezintă sub haina virtuții. Astfel, acestea din urmă nu obțin iertarea, fiindcă prima condiție ca un păcat să fie iertat este recunoașterea lui, recunoașterea de a fi păcătos. De fapt aici se pune problema forte a unui război contra fariseismului, care va fi mereu un păcat tipic eclezial (cf. CBL 1037).

Împotriva acestui păcat de tip eclezial, prezent sub masca virtuții, nu există decât o șansă de salvare: alegerea voinței lui Dumnezeu ca normă de viață. Libertatea alegerii voinței lui Dumnezeu dă trăsătura de unire mai perfectă decât aceea pe care o dă natura umană dintre tată și fiu, dintre mamă și copil, dintre frate și soră. Ceea ce am accentuat și în duminicile precedente (actul intelectual al alegerii este superior instinctului natural) este confirmat de Isus: Oricine face voia lui Dumnezeu, acela este fratele meu, sora mea și mama mea. Voința lui Dumnezeu în sine este aceea care împarte libertatea divină și are menirea să desăvârșească libertatea umană, să-l desăvârșească pe om din interior.

Aceasta este tema pe care o dezvoltă sf. Paul în lectura a doua (2Cor 4, 13-5, 1). Motivul pentru care Apostolii acceptă cu plăcere și bucurie paradoxul din viața lor: asemănarea cu Cristos care salvează prin moarte, stă în înțelegerea voinței lui Dumnezeu ca pe un izvor inepuizabil de iubire. Sf. Paul recunoaște că aceasta are sens numai dacă se pornește de la credință. Numai dacă noi credem că Isus a murit și a înviat din iubire și că viața noastră este strâns unită cu aceste două aspecte ale vieții lui Cristos (Rom 6) se poate găsi o explicație exhaustivă față de misiunea apostolică: de a trezi la adevărata realitate tendința internă a omului de a fi ca Dumnezeu. Veți fi ca Dumnezeu. Cu aceste cuvinte diavolul se adresează Evei, fiindcă în femeie a pus Dumnezeu simțul valorilor: sensul vieții și al iubirii care nu pot fi despărțite de sensul dumnezeirii: binelui, frumosului, puterii, adevărului suprem. Trezind dorința internă a omului după dumnezeire, diavolul a făcut un lucru bun, pe care Eva l-a recepționat ca atare, numai mijlocul te atigere a acestui scop a fost greșit: de a mânca din pomul oprit, de a merge contra iubirii.

Misiunea apostolilor stă în menținerea vie a dorinței omului de a fi ca Dumnezeu prin împlinirea voinței lui Dumnezeu, prin realizarea omului interior, prin noul Adam care este Cristos, care este Iubirea întrupată și care are menirea să țină mereu trează în noi conștiința că vom fi ca Dumnezeu, părtași ai naturii divine și vom scăpa de stricăciunea poftelor lumești (2Pt 1, 4) și în el vom trăi mereu valorile desăvârșite de tată, mamă, frate și soră.

Adăugând ceva la rugăciunea de la începutul sf. Liturghii de azi, să spunem: Dumnezeule, izvorul oricărui bine, ascultă-ne rugăciunea: inspiră-ne mereu să cugetăm la adevărul că vom fi ca tine în tine și călăuzește-ne prin Duhul Sfânt ca să-ți împlinim voința asemenea Fiului tău Isus Cristos Domnul nostru (LR). Amin.

Ritul latin