Start > Ritul latin > Fiul omului este stăpânul sâmbetei

Fiul omului este stăpânul sâmbetei

29 May 2009
835 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a IX-a de peste an (Anul B)

Din cele mai vechi timpuri, din perioada babiloniană, se cunoaște o zi cu numele de «sapattu» care stă, probabil, la originea cuvântului «sabat» – sâmbătă. Această zi era plasată la mijlocul lunii, la lună plină și era socotită o zi de dezmăț în cinstea zeilor. O cunoștea și Israelul și o punea în legătură cu sabatul. Dumnezeu, nemulțumit de felul în care era sărbătorită această zi lunară cu influiență păgână, decide: Voi curma toate desfătările ei, sărbătorile și lunile noi (pline) și sâmbetele și toate prăznuirile Israelului (Os 2, 13; Is 1, 13). Se pare că Israelul a făcut din ziua sapattu cu iz păgân, sărbătorită o dată pe lună, un sabat al desăvârșirii, punând-o prin lege în a șaptea zi a fiecărei săptămâni. Șapte era considerat număr perfect, de aceea menirea sabatului era să ducă la desăvârșire. Numai că legea acestei zile a fost interpretată greșit și nu și-a mai atins ținta. (cf. CBL p. 251).

Isus, care n-a venit să strice Legea și profeții, ci să ducă toate la desăvârșire (Mt 5, 17-19), intră în frecuș cu căpeteniile iudaismului care interpretau greșit legea sabatului (Mc 2, 23-3, 1-6). Ucenicii, care erau flămânzi, în timp ce treceau printr-un lan de grâu luau spice, le frecau în palmă și apoi ronțăiau boabele. A freca spicele în palmă în zi de sabat nu era permis, fiindcă era considerat ca un fel de treieriș. Căpeteniile iudaice, farizeii în primul rând, se scandalizează. Isus le răspunde citându-l pe David care, constrâns de foame, cere preotului Achimelec (nu Abiatar, cum zice Marcu) pâinile sfinte, ca să mănânce el și însoțitorii săi și le primește (cf. Sam 21, 2-7). După exegeza iudaică, acest caz avea o justificare: necesitatea hranei pentru viață. Ei bine, vrea să spună Isus, în aceeași situație se află și ucenicii mei. Sabatul este o lege care, ca toate legile, trebuie să fie destinată spre binele oamenilor. Prin urmare, nu trebuie să fie vreo contradicție între legea sabatului și necesitatea fundamentală a omului de a trăi; legea nu trebuie să-l înstrăineze pe om de viață. Acest lucru îl va afirma sf. Paul cu toată tăria: Cristos a venit să-l elibereze pe om de tirania legii (Rom 3, 20; Gal 1, 4-5; etc), fiindcă Sâmbăta, spune Isus, este pentru om și nu omul pentru sâmbătă. (cf. CBL p. 1033).

Isus, Mesia, Salvatorul lumii, «Fiul omului», n-a venit să-l condamne pe om, ci să-l salveze de la orice fel de înstrăinare legalistă, a venit să dea omului posibilitatea să-și afirme libertatea prin care se aseamănă cu Creatorul, imitându-l pe Cristos în libertatea sa de Fiu al lui Dumnezeu, de a fi și oamenii fii în Fiul printr-o singură lege, care nu se impune, ci se alege, și care este iubirea. «Ama et fac quod vis» – Iubește și fă ce vrei! (sf. Augustin). Nu există iubire cu forța. Iubirea se dăruiește și se acceptă în mod liber.

De ce căutau farizeii și irodienii să-l omoare pe Isus?

Fiindcă țineau la litera legii, care le convenea din punct de vedere material, și nu la spiritul legii, pe care nu-l mai aveau, care se pierduse în negura istoriei. Și, după cum spune sf. Paul, Spiritul este acela care dă viață, litera ucide (2Cor 3, 6), ei aveau litera legii și de aceea căutau să-l omoare.

Dar, care a fost scopul legii sabatului la început? Care a fost spiritul ei?

O interpretare este teocentrică și alta antropocentrică: una îl are pe Dumnezeu în centrul legii sabatului și alta îl are pe om. Legea, adică litera, prescria odihna în zi de sâmbătă. Ce însemnă odihna lui Dumnezeu și ce însemnă «odihna» pentru om? Interpretarea teocentrică pune odihna pentru Dumnezeu: Dar ziua a șaptea este sâmbătă pentru Domnul Dumnezeul tău (Dt 5, 14) care, după ce a creat toate, s-a odihnit (Gen 2, 3; Ex 20, 11). Aici odihna are înțelesul de sărbătoare, de fericire, de bucurie deplină, fiindcă a privit Dumnezeu la toate câte le făcuse și iată erau foarte bune (Gen 1, 31). Sabatul este, prin urmare, o chemare în a face ca toate să fie bune, ca toate să fie izvor de bucurie. De aceea i-a întrebat Isus pe farizei: Ce se cuvine a face sâmbăta, bine sau rău? Prin această întrebare dă de înțeles că se cuvine a face binele, că binele nu poate fi oprit de nici o lege, că fiecare faptă bună merită o sărbătoare, este vrednică de odihnă și acela care face toate bine se aseamănă cu Dumnezeu și va intra în odihna lui.

Interpretarea este antropocentrică când odihna devine semn al eliberării. Israelul trebuie să înceteze munca în ziua sâmbetei spre a-și aminti că a fost eliberat de munca forțată din Egipt, că se îndreaptă spre țara odihnei, că trebuie să împartă odihna cu cei din familie, cu sclavii și chiar cu animalele de povoară. De aici odihna capătă tot mai mult înțelesul de a nu face nici un efort fizic, nici chiar când ar trebui să faci binele necesar.

Fie în sens teocentric, fie în sens antopocentric, sabatul a fost o verigă din lanțul de transmisie a spiritualității umane peste veacuri. Pentru noi creștinii această verigă de timp a trecut, pentru alții încă nu. Cristos, care a respectat sabatul și l-a desăvârșit, a creat o nouă verigă în lanțul spiritualității în calitatea și cu autoritatea sa de «Domn al sâmbetei»; veriga a fost botezată cu numele de Duminică, adică «Ziua Domnului» sau ziua Iubirii, bazată, așa cum am spus mai înainte, pe legea nouă, care nu se impune, ci este aleasă în mod liber, conștient, responsabil și de aceea este superioară oricărei legi impuse. Ea este singura cale care duce la sfințenie. De aceea Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o (Gen 2, 3), arătându-ne că în această zi Dumnezeu a făcut ceva deosebit, a sfințit timpul. Timpul este sfânt pentru că aparține lui Dumnezeu. Toți cei care vor intra în acest timp sunt chemați la sfințenie. A sfinți și a se sfinți înseamnă, oare, a nu face nimic?

Din Evanghelii apare că Isus alege, de preferință, sâmbăta pentru a face bine, nu din spirit de polemică sau non-conformism, ci pentru că sâmbăta este ziua privilegiată pentru a face bine, pentru a-l reintegra pe cel nevoiaș în plinătatea vieții, spre a-l elibera pe cel care este sclav sau prizonier într-o formă sau alta. Este ziua care încoronează creația și o duce spre desăvârșire (cf. MAC p. 863).

Isus este dinaintea timpului și prin el s-a făcut și timpul (In 1, 2); el stă, nu numai la sfârșitul desăvârșirii timpului, ci și la începutul lui: Eu sunt Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul (Ap 1, 8; Is 44, 6); el dă sens timpului și a sfințit prima clipă a timpului în care avea să apară ca Fiu al omului prin Duhul său Sfânt care la începutul creației plutea pe deasupra apelor, le sfințea spre a fi capabile să dea viață (Gen 1, 2). În acest scop prima zi a săptămânii amintește de prima clipă a timpului și de sensul vieții și al Învierii lui Isus care sfințește, desăvârșește timpul spre a fi apt ca să vadă arătarea în slavă, în sărbătoare deplină, pe fiii lui Dumnezeu.

Duminica este, prin urmare, chemarea de a trăi timpul în spiritul Evangheliei, de a face viața cristocentrică, ca unul fiecare să poată spune cu apostolul neamurilor: Pentru mine a trăi este Cristos (Fil 1, 21). Dumnezeu a sfințit creația în ziua a șaptea, iar Isus, prin învierea sa din morți în prima zi a săptămânii, a inaugurat jubileul veșnic al celor sfințiți în timp pe pământ.

Azi, pentru mulți, duminica și-a pierdut sensul religios pe care îl avea odinioară. Invazia unei civilizații științifice, tehnice, culturale, politice, sportive etc, a cam dat peste cap obiceiurile seculare și elementele mentalității colective de la sfânta Liturghie. Din ce în ce mai mult ea devine ziua odihnei în care nu se face nimic, ziua distracțiilor, ziua evadărilor în păduri, la mare și în orice alt loc deosebit de cel obișnuit; din ce în ce mai mult duminica devine ziua muncii pentru mulți, ca unii să se poată odihni, alții câștiga, alții să se poată distra. Pentru unii, mersul la biserică în zi de duminică înseamnă obișnuință; pentru alții satisfacerea unei porunci bisericești, similară cu sabatul; pentru alții înseamnă ieșirea din obișnuit spre a se întâlni cu alții, spre a vedea fastul oficierilor religioase etc.

Sfântul Paul nu a visat o situație triumfalistică a Bisericii, ci din contra (Lec.II-a: 2Cor 4, 6-11), a visat un remediu pentru ziua Domnului din zilele noastre. Când puterea sacerdotală se manifestă cu fast, cu pompă, cu zorzoane etc, se micșorează și se umbrește puterea lui Dumnezeu, de aceea Paul vede slujirea apostolică ca pe o specie de «nekrosis», stare de moarte care totuși înaintează din pricina lui Isus, ca și viața lui Isus să se arate în carnea noastră muritoare. Ca să poți împlini o astfel de misiune trebuie să ai credință. Credința, la sf. Paul, este mereu aceeași: moartea lui Cristos este valabilă numai pentru faptul că duce la Înviere (cf. 1Cor 15). Pentru că Isus vestise cu autoritate că sâmbăta este pentru om și nu omul pentru sâmbătă, a fost amenințat cu moartea. Creștinul, care trăiește ceea ce Isus a vestit, cu atât mai mult trebuie să aibă soarta lui Cristos: moartea care duce la înviere. Această soartă și-o pregătește duminica, zi în care credința lucrează prin caritate (Gal 5, 6).

Ritul latin