Start > Ritul latin > În căutarea fericirii

În căutarea fericirii

29 May 2009
630 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Duminica a VIII-a de peste an (Anul B)

Dacă analizăm prima rugăciune a liturghiei de azi, vom descoperi că ea cuprinde în esență scopul lecturilor. Vă reamintesc rugăciunea așa-zisă a colectei (care leagă împreună, atât pe credincioși prin Cristos prezent, cât și învățătura lecturilor): Dăruiește-ne, te rugăm, Doamne, ca mersul lumii să fie călăuzit de orânduirea ta dătătoare de pace și Biserica ta să cunoască bucuria de a te sluji în liniște (LR). Deci se urmărește ca mersul lumii, adică sensul vieții de pe pământ, să reintre în planul divin al fericirii prin slujirea Bisericii. Ucenicii lui Ioan Botezătorul și ai farizeilor posteau fiindcă vedeau cum sensul vieții este alterat de păcat și de suferință. Isus descoperă ucenicilor săi că prin el sensul lumii va intra pe făgașul normal voit de Dumnezeu. Biserica are menirea să ofere oamenilor cu bucurie sensul vieții în Cristos: fericirea cu Dumnezeu.

Într-un sat palestinian, o căsătorie era ocazie de mare sărbătoare și de bucurie pentru toți. Punctul culminant îl constituia banchetul la care participau părinții, prietenii și cunoscuții celor nou căsătoriți. Acest banchet avea la poporul israelit o încărcătură teologică necunoscută de omul modern. El evoca evenimentele culminante ale istoriei sale începând cu făgăduința făcută de Dumnezeu lui Avram de a-i înmulți urmașii ca stelele de pe cer și ca nisipul de pe țărmul mării (Gen 22, 17) și prefigura, la nivel de semn, sărbătoarea plină de fericire a timpului mesianic (cf. MAC p. 857). Zilele lui Mesia erau adesea comparate în literatura rabinică cu un banchet de nuntă și figura mirelui evoca pe Dumnezeul alianței, Mirele prin excelență.

Deși mireasa – poporul lui Israel – l-a părăsit, i-a trădat iubirea, Dumnezeu este dispus să o ierte total, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și să-i recâștige iubirea: O voi conduce în pustiu și-i voi vorbi la inimă. În acea zi te voi face mireasa mea. Această afirmație este repetată de trei ori, spre a pune în evidență importanța, seriozitatea intenției divine și a solemnității actului. Logodna se va încheia în adevăratul sens al cuvântului, în toate amănuntele juridice care o însoțesc, așa încât mireasa nu-l va mai numi pe soț drept stăpânul meu, ci soțul meu. Spunând: Te voi face soția mea după dreptate și drept, Dumnezeu face aluzie la prețul sau la zestrea logodnicei care, la început, era plătită tatălui și fraților miresei, ca apoi aceasta să devină proprietatea soțului și, după aceea el o încredința soției ca garanție în caz de văduvie sau din cauza unui divorț nedrept. Și tu îl vei cunoaște pe Domnul, vrea să spună că Israelul va deveni doamnă, regină-mamă a lui Mesia, adică își va găsi fericirea deplină în Iahve.

Raportul omului cu Dumnezeu nu trebuie să se bazeze pe știința pe care omul o poate acumula cu mintea, cu rațiune sa, așa cum sunt relațiile dintre învățători și elevi; nici pe baza unui contract comercial, ca între parteneri de afaceri; nici ca cele de partid, asociații sau de breaslă, ci pe raporturi organice, vii, intime, izvorâte din afectele interne ale ființei dotată cu capacitatea de a iubi mai presus de simțuri. Când această legătură intimă cu Dumnezeu este ruptă, omul își pierde sensul vieții, sensul existenței, fiindcă ruptura îi lasă un gol în suflet pe care nu-l mai poate umple nimeni, fiindcă nimeni nu poate pătrunde acolo, afară de Dumnezeu. Omul, ne mai având puterea și nici posibilitatea de a-și planifica propria mântuire, propria fericire, se simte ca un rătăcit nefericit în univers: caută, se întreabă și nefericirea crește pe măsură ce își pune speranța în ce poate; și constată că rămâne mai nefericit ca la început.

Evanghelistul Marcu ni-l prezintă pe Isus în postura de revelație: el este mirele, adică acela care singur poate umple golul din suflet: postesc acei care nu l-au aflat și se bucură acei care l-au aflat; postesc și cei care l-au aflat, ca să-l poată găsi și cei care nu l-au aflat. Ucenicii se află într-un moment de plinătate interioară, un moment de bucurie ca de nuntă. Această plinătate interioară îi va conduce la o adeziune tot mai strânsă față de Învățător și tocmai bucuria intimității îi va determina să postească pentru cei care postesc acum fiindcă nu-l văd pe acela pe care ucenicii l-au găsit, pe Mesia. Isus respectă acele practici religioase care scoteau în evidență dorința omului de unire cu Dumnezeu, mai ales pe acelea pe care le indicase premergătorul său, Ioan Botezătorul, dar nu vrea ca «postul» să fie făcutr doar ca pe o prescriere a Legii, fiindcă Legea și-a încheiat misiunea, postul trebuie să se bazeze pe iubire, pe viață intimă, pe trăire în har, fiindcă Dumnezeu este la temelia Legii și noi trebuie să ajungem la el.

Acest adevăr caută să-l aprofundeze sf. Paul în lectura a II-a (2Cor 3, 1b-6). Acuzat de unii corinteni că n-ar fi un apostol adevărat fiindcă nu are scrisoare de recomandare din partea acelora care au fost aleși de Isus ca apostoli, sf. Paul arată că nu scrisorile de recomandare sunt acelea care pot să-l acrediteze ca apostol față de comunitate, ci rezultatul operei sale. Biserica din Corint este pentru Paul o scrisoare de recomandare fiindcă poartă sigilul lui Cristos, pecetea Duhului Sfânt. Paul se recunoaște doar ca un instrument, un ministru și ceea ce a realizat este rodul «capacitării» care provine de la Dumnezeu în Duhul Sfânt, fiindcă scrisoarea, adică instituția bisericească însăși nu este scrisă cu plumbul, ci cu Duhul Dumnezeului viu, nu pe table de piatră, ci pe tablele de carne ale inimilor voastre. Deci: conducătorii bisericești, apostolii și urmașii lor, nu pot porni de la legi scrise, ci dintr-o comuniune internă, superioară scrierii, care are ca rădăcină pe Dumnezeu, fiindcă Litera ucide, dar Duhul dă viață (2Cor 3, 6).

Prin venirea lui Isus, Mirele este prezent. El sărbătorește nunta sa cu poporul așezat la banchetul intim. Ucenicii săi au dreptul să se simtă fericiți, ei pregustă din banchetul pascal.

Dacă bucuria este o caracteristică a vremurilor mesianice, creștinul trebuie să fie un purtător al bucuriei. El știe că este «mântuit», de aceea poate trăi în bucurie.

De ce atunci mai sunt și creștini triști?

Răspunsul ni-l dă P. Tillich: Trebuie să recunoaștem adevărul acestei constatări, dar trebuie să vedem dacă lipsa noastră de bucurie depinde de faptul că suntem creștini sau mai degrabă de faptul că nu suntem destul de creștini (cf. MAC p. 857).

Adevărata sfințenie are mereu cu sine darul bucuriei. Sintagma populară spune pe bună dreptate că Un sfânt trist este un trist sfânt. Adevărata sfințenie este bucurie în Duhul Sfânt. Scriitorul francez Leon Bloy obișnuia să spună că. Trebuie să fie o singură tristețe, aceea de a nu fi sfinți. Bucuria creștină este semnul fidelității noastre față de Evanghelie și de apartenența efectivă la Împărăția lui Dumnezeu. Bucuria în Duhul Sfânt, bucuria nunții cu Cristos, nu-i entuziasmul efemer și de suprafață, pe care încercarea și necazul o sting, ci este bucuria spirituală și profundă alimentată de rugăciunea bazată pe speranță, nu este bucuria hazlie și ușuratică născută din divertisment sau dintr-un caracter flegmatic, ci este bucurie continuă și intimă care se naște dintr-o conștiință curată și din siguranța trăirii în prezența lui Dumnezeu, dar al Duhului Sfânt, dar de nuntă. Această bucurie ne poate face fericiți chiar și în necazuri și persecuții, cu o condiție: în duh să înfrânăm pornirile rele ale trupului (cf. Rom 8, 13).

Repetarea rugăciunii colecte să ne unească acum în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, ca odată să avem parte de bucuria ospățului de nuntă veșnică: Dăruiește-ne, te rugăm, Doamne, ca mersul lumii să fie călăuzit de orânduirea ta dătătoare de pace și Biserica ta să cunoască bucuria de a te sluji în liniște (LR). Amin.

Ritul latin