Start > Ritul latin > Mărire Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt!

Mărire Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt!

29 May 2009
889 afișări

Autor: pr. Anton Dancă
Copyright: Editura Presa Bună
Preasfânta Treime (Anul B)

Nimeni nu se poate îndoi: adevărul unui singur Dumnezeu în trei Persoane este un adevăr de credință. A cunoaște acest adevăr înseamnă a primi un dar de la Dumnezeu. Saul a primit cunoașterea lui Cristos pe drumul Damascului: Cine ești, Doamne? Eu sunt Isus, îi răspunde Lumina de sus; Ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce ai de făcut! (Fap 9, 5-6). Înțelegând măreția descoperirii, sfântul Paul va scrie mai târziu credincioșilor din Efes: Pentru aceasta, eu îmi plec genunchii înaintea Tatălui, ca să vă dea și vouă, potrivit cu bogăția slavei sale, să fiți întăriți în virtute prin Spiritul său, în omul cel lăuntric; astfel încât să puteți înțelege care este lărgimea, lungimea, înălțimea și adâncimea și să cunoașteți iubirea lui Cristos care întrece orice cunoaștere, ca să vă umpleți de toată plinătatea lui Dumnezeu (Ef 3, 14-19).

Ne vom umple de plinătatea lui Dumnezeu, adică de cunoașterea Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, dacă vom cunoaște iubirea lui Cristos care împarte liber, dăruiește oamenilor înțelegerea Preasfintei Treimi: Dacă mă iubește cineva, Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și lăcaș la el vom face (In 14, 23), adică îi va împărtăși cunoașterea divină a iubirii.

Crede într-un singur Dumnezeu în trei Persoane acela care îl iubește pe Dumnezeu creatorul a toate, pe Dumnezeu răscumpărătorul tuturor și pe Dumnezeu sfințitorul tuturor celor de bunăvoință, fiindcă este aceeași iubire care crează, care mântuiește și care sfințește: Dumnezeu este iubire (1In 4, 8). I-a plăcut lui Dumnezeu să ni se descopere în misterul intimității sale de viață, de înțelepciune și de dăruire, fiindcă ne-a iubit ca să-l cunoaștem.

Cunoașterea Tatălui.

Obsedați de destinul pe care îl credeau fatal, scandalizați de mulțimea zeilor mult mai răi și a zeițelor mult mai rele decât oamenii, păgânii din antichitate au primit cu bucurie învățătura despre un singur Dumnezeu, sfânt, atotputernic, dar mai ales Tată, ba chiar se poate spune Abba, adică Tăticule (Rom 8, 15).

Prin aceasta s-a deschis oamenilor calea spre o speranță vie și sigură: Dumnezeu ne iubește și ne vrea; el, Atotputernicul, va înlătura păcatul, durerea și moartea, spre a desăvârși în noi cunoașterea sa.

Punctul forte al primei lecturi (Dt 4, 32-34. 29-40) este proclamarea unicului Dumnezeu, repetat ca un refren pe tot parcursul capitolului introductiv referitor la Lege. Afirmația este sigură și se bazează pe dovezi clare, care pentru Israel constituie însăși istoria sa. Dovezile sunt axate pe revelația de la Horeb (Sinai), pe teofania focului; de la Marea Roșie, pe trecerea ei ca pe uscat; pe teofania coloanei călăuzitoare în pustiu; de aici privirea se întoarce spre trecut și găsește ca temelie a acestei manifestări iubirea lui Dumnezeu față de patriarhi; se înalță spre viitor și se arată în acțiunea salvatoare care se prelungește până în țara Canaanului. Acestea sunt marile momente culese de anticele profesiuni de credință ale Israelului sau de acel «crez istoric» pe care cartea Deuteronomului a intenționat să-l transmită (Dt 26, 1-11). Prin întoarcerea la credința într-un singur Dumnezeu se câștigă esențialul: iubirea pe care Dumnezeu a avut-o față de patriarhi, pe care a avut-o când i-a eliberat din sclavie (cf. CBL p. 249).

Prin credința într-un singur Dumnezeu Tată noi câștigăm iubirea lui pe care a avut-o când l-a trimis pe Fiul său în lume, când l-a înviat din morți, când l-a primit de-a dreapta sa în Împărăția cerească.

Cunoașterea Fiului.

Isus se autorevelează (Mt 28, 16-20). Deplina manifestare a lui Isus înviat are loc în Galileea. La înviere, suflarea divină – Duhul care l-a trezit din morți (Rom 8, 11) – asupra trupului omenesc al lui Cristos devine plenară și definitivă: îi dă toată puterea și toată autoritatea, așa cum a prezis profetul Daniel: I s-a dat puterea, slava și împărăția: toate popoarele, națiunile și limbile îi slujesc; puterea lui este veșnică și nu va apune niciodată, iar împărăția sa este de așa natură că nu va fi distrusă niciodată (Dan 7, 14).

Autoritatea nu i-a fost impusă, ci i-a fost dată și a fost acceptată în mod liber; ceea ce arată egalitatea sa de natură cu Tatăl. Această autoritate Isus o dă ucenicilor spre a o accepta liber, arătând egalitatea cu ei prin natura sa umană; acceptarea liberă a autorității și puterii de a-i vesti învierea și de a-i face ucenici toate neamurile pământului, îi face “părtași ai naturii divine” (2Pt 1, 4).

Pascal spunea că un simplu gând întrece în măreție întreaga lume materială.

Măreția Fiului se arată în libertatea cu care acceptă toate de la Tatăl: Iată vin să fac voința ta (Evr 10, 7), prin care își face a sa voința atotputernică a Tatălui, acceptă liber Darul Tatălui, suflarea sa veșnică, pe Duhul Sfânt, în care își găsește toată plinătatea; Fiul ascultă liber de Tatăl și prin această ascultare își găsește propria glorificare în numele care i s-a dat și în fața căruia se pleacă tot genunchiul celor din cer, de pe pământ și din infern (Fil 2, 10).

Acceptarea liberă din partea noastră a lui Cristos, ca singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni, ne face părtași ai naturii divine, fiindcă această acceptare liberă este un reflex al libertății divine, întrece orice legătură pe bază de natură materială, de aceea, după cum spune sfântul Augustin, Dumnezeu devine mai unit cu noi decât suntem noi cu noi înșine, adică este mai unit cu omul decât posedă omul unirea sa dintre trup și suflet și poate gândi dumnezeește fiindcă devine fiu în Fiul.

Cunoașterea Duhului Sfânt.

Legea i-a condus pe israeliți din exterior. Mântuirea adevărată ne-a venit de la Cristos care ne conduce, nu din exterior, ci din interior, prin acel proces de răscumpărare realizat prin Întruparea de la Duhul Sfânt, prin Cristos care s-a făcut carne, trup, (Lec.II-a Rom 8, 14-17), dând cărnii ceea ce îi lipsea: Spiritul (înlătură lipsa structurală și-i dă acea mantie divină, despre care am amintit în solemnitatea Rusaliilor, că omul a fost creat din trup și suflet și îmbrăcat în Duhul Sfânt; că păcatul a provocat lipsa structurală și l-a lipsit pe om de autentica imagine divină). Numai Spiritul din intern îl poate face pe om să treacă de la moarte la viață, la înviere și să-l înalțe în sfera divinității. «Spirit» înseamnă unirea cu Dumnezeu (suflarea de la creație) sau cauza transcendentă: Duhul Sfânt este suflarea veșnică a Tatălui spre Fiul și a Fiului spre om. O prerogativă principală a omului stă în faptul că primește din partea Tatălui un spirit de filiațiune, adică de libertate și nu de sclavie. Numai în acest Spirit divin omul i se poate adresa lui Dumnezeu cu numele de «Tată» sau chiar «Abba», Tăticule. Cristos, Fiul lui Dumnezeu și al omului, ne dă dreptul la moștenirea Împărăției Tatălui său prin întruparea sa de la Duhul Sfânt, Duhul libertății, Întrupare care nu-i altceva decât actul legal de partajare pe care l-a semnat cu propriul său sânge și ne-a făcut frați de cruce, de aceea ne cere ca în spiritul libertății să punem iscălitura noastră autentică pornită din intern tot cu cerneala roșie a sângelui său pe acest document, acceptând crucea zilnică spre a fi părtași ai slavei sale.

Tatăl este dătătorul vieții (Lectura I-a), dar o face prin Duhul Sfânt care, unindu-ne vital cu Dumnezeu, ne face fiii săi. Această filiațiune, care ne dă ca moștenire adevărata patrie promisă (Dt 4, 40), are condițiile sale: felul nostru de a acționa trebuie să pornească de la Duh, lucru posibil numai dacă acceptăm în mod liber să participăm la misterul suferinței și morții lui Cristos (cf. MAC p. 505), fiindcă Duhul Sfânt este purtătorul libertății – Dacă rămâneți în cuvântul meu, spune Isus, veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi (In 8, 31-32). Duhul Sfânt, la rândul său, bucurându-se de aceeași libertate deplină, acceptă să vină, nu spre a ne spune lucruri noi, ci ca să ne facă să ne amintim, să ne înțelegem, să cunoaștem tot adevărul, pe Isus – Eu sunt adevărul” (In 14, 6) -; ceea ce ne-a spus Isus despre Dumnezeu, în primul rând că ne este Tată; în al doilea rând că această bucurie trebuie s-o împărtășim tuturor oamenilor. Noi ne achităm de această dublă datorie când, în mod liber, acceptăm să ne rugăm Tatăl nostru așa cum ne-a învățat Isus, spre a face ucenici ai lui Cristos toate popoarele, ca toți oamenii să intre în acest dinamism al mântuirii prin care Duhul Sfânt unește și înfrățește pe toți oamenii în Trupul mistic al lui Cristos, în Sfânta Biserică.

Recunoscători, ca sf. Paul, să ne plecăm genunchii înaintea Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt și să-i dăm lui Dumnezeu slavă și cinste nemărginită prin jertfa lui Isus de pe sfântul altar. Amin.

Ritul latin