Start > Ritul latin > Duminica a XIII-a de peste an

Duminica a XIII-a de peste an

29 May 2009
1,093 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XIII-a de peste an (Anul B)

În acel timp, … a venit [la Isus] un șef de sinagogă, pe nume Iair. Văzându-l … a căzut la picioarele lui și l-a rugat cu stăruință: “Fiica mea e pe moarte! Vino, pune-ți mâinile peste ea ca să se vindece și să trăiască”. Isus a plecat împreună cu el și l-a urmat o mulțime atât de numeroasă… În mulțime se afla o femeie, care, de doisprezece ani suferea de hemoragie… Această femeie auzind ce se vorbea despre Isus, a venit pe la spate, prin mulțime, și s-a atins de haina lui, căci își zicea: “Dacă mă voi atinge măcar de haina lui, voi fi vindecată”. Deodată, hemoragia s-a oprit și a simțit în trupul ei că a fost vindecată. În aceeași clipă, Isus a simțit că a ieșit o putere dintr-însul. El s-a oprit în mulțime și a întrebat: “Cine s-a atins de hainele mele?”… Atunci femeia… a spus tot adevărul. Dar Isus a spus: “Fiică, credința ta te-a vindecat. Mergi în pace și rămâi vindecată de boala ta!” Pe când mai vorbea încă au venit niște oameni din casa șefului sinagogii și au spus: “Fiica ta a murit…” Isus, care a auzit aceste cuvinte, a spus șefului sinagogii: “Nu te teme, credință să ai!”… Ajunși la casa șefului sinagogii, Isus a văzut învălmășeală și lume care plângea și bocea. El a intrat și le-a spus: “Pentru ce atâta zarvă și plânset? Copila nu a murit, ci doarme”. Dar ei l-au luat în râs. Atunci el a dat toată lumea afară, a luat cu dânsul pe tatăl și pe mama fetei și pe cei care îl însoțeau, a intrat în camera unde zăcea copila, a prins-o de mână și i-a spus: “Talita kum!”, ceea ce înseamnă: “Fetiță, scoală-te!” Numaidecât fata s-a sculat și a început să meargă; ea avea doisprezece ani. Cei de față au rămas înmărmuriți. Dar Isus le-a poruncit cu strășnicie să nu afle nimeni; apoi le-a spus să dea fetei de mâncare. (Marcu 5,21-43)

Reamintindu-ne că episodul învierii fiicei lui Iair, episod care include și vindecare femeii bolnave de scurgere de sânge, face parte din seria acelor minuni menite să manifeste prezența activă a Împărăției în lume, înțelegem atunci mai ușor că ucenicii care îl însoțesc pe Isus în misiunea sa prin Galileea sunt chemați să verifice cu ochii lor (și prin intermediul lor și noi) această prezență. Într-adevăr, tulburați de evenimentele ai căror martori sunt, ucenicii, pendulând între teamă și credință, nu pot să nu pot să nu se întrebe cine este de fapt Isus și cum trebuie să se situeze vizavi de El.

Cât privește însă minunile care alcătuiesc acest episod, se impune să facem câteva precizări pentru o mai bună înțelegere a lor. Astfel, sosirea la Isus a șefului de sinagoga nu poate să nu ne atragă atenția. Prin cererea lui el manifestă o credință originală de vreme ce, în fața pericolului care amenință grav viața fiicei sale, renunță la orice speranță omenească pentru a-și pune încrederea totală în Isus. Și, chiar și atunci când primește dureroasa veste a morții fiicei, încurajat fiind de Isus, Nu te teme, credință să ai… , Iair îl urmează către camera în care trupul ei mort zace chiar dacă trebuie să înfrunte și el indiferența celor din casă vizavi de persoana Mântuitorului. În intimitatea părinților și a trei dintre ucenicii săi, Isus o recheamă pe fetiță la viața prin cuvintele Talita kum. În această sintagmă verbul aramaic kum ar fi tradus în limba greacă cu același verb cu care va fi exprimată și învierea lui Isus Cristos. Așadar, instruiți fiind de glorioasa Înviere a lui Isus, ne putem ușor da seama că un astfel de episod este dătător de sens și totodată prevestitor al “traversării” morții de către Mântuitorul după ce va fi murit pe cruce. În privința celeilalte minuni, două trăsături surprind pe cititor: 1. credința într-un soi de forță de ordin fizic deținută de făcătorul de minuni, lucru care nu-i surprinde și pe destinatarii evangheliei sfântului Marcu, și 2. mențiunea numărului mare de medici care nu au putut să-i aducă alinare acele femei, ceea ce ar scoate mai bine în evidență puterea lui Isus în fața eșecului medicilor. Partea mai mare incidentului este însă ocupată de “demascarea” celei care a venit pe furiș și s-a atins de hainele lui Isus. Văzându-se demascată, femeia care a simțit în trupul ei că a fost vindecată se simte obligată să recunoască adevărul, iar Isus, evidențiindu-i credința o va trimite dăruindu-i pacea și vindecarea sa. Nu putem să nu adăugăm, totuși, că acest incident are menirea, în dezvoltarea narativă a episodului, să-l ajute pe Iair să facă pasul de la credința în posibilitatea unei vindecări, fie ea și de o boală foarte gravă, către credința în învierea din morți care nu are decât un singur precedent în istoria poporului ales, cea săvârșită de profetul Ilie. Or, implicit, prin modul în care a înfăptuit învierea copilei, Isus se dovedește nu simplu egal al lui Ilie ci în mod evident superior lui.

Acum, împreună cu ucenicii, suntem și noi chemați să ne situăm vizavi de Isus mai ales atunci când suntem martori ai intervențiilor Lui pline de putere. Unde se află în viețile noastre frontiera dintre credință și necredință? Reușesc inimile noastre să treacă de la teamă la credință traversând orice frică pentru a se deschide încet-încet către o credință încrezătoare?

Ritul latin