Start > Ritul latin > Duminica a XII-a de peste an

Duminica a XII-a de peste an

29 May 2009
869 afișări

Autor: pr. Șerban Tarciziu
Copyright: Actualitatea creștină
Duminica a XII-a de peste an (Anul B)

Isus vorbise toată ziua mulțimii în parabole. Seara a spus ucenicilor săi: “Să trecem pe malul celălalt”. Părăsind mulțimea, l-au luat pe Isus cu ei în barcă așa cum era. Și alte bărci l-au însoțit. Deodată, s-a iscat o furtună puternică; valurile loveau barca atât de tare, încât a început să se umple cu apă. Isus dormea în spatele bărcii, pe un căpătâi. Atunci l-au trezit și i-au spus: “Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?” Trezindu-se, a dojenit vântul și a spus mării: “Taci! Liniștește-te!” Vântul s-a potolit și s-a făcut o liniște deplină. Isus le-a spus: “De ce sunteți așa de fricoși? Nu mai aveți credință?” Ei, fiind cuprinși de o mare teamă, își spuneau între ei: “Cine este omul acesta, că până și vântul și marea îl ascultă?” (Marcu 4,35-41)

După primul grup de parabole (4,1-34), sfântul Marcu ne prezintă o serie de patru minuni săvârșite de Isus, minuni care manifestă puterea activă a Împărăției. Este vorba de episodul domolirii furtunii (4,35-41), cel al vindecării omului posedat de diavol (5,1-20), cel al vindecarea femeii bolnave de scurgere de sânge și al învierea fiicei lui Iair (5,21-43). Toate aceste fapte au avut un efect răsunător asupra contemporanilor săi (4,41; 5,17.20.42) de vreme ce Isus se dovedește a fi stăpân peste forțele oarbe ale naturii, peste Satana, peste boală și chiar peste moarte.

Dintre episoadele care relatează domolirea furtunii de pe mare, episod care se citește în duminica a XII-a de peste an, cel al sfântului Marcu este, fără îndoială, cel mai viu prin precizia detaliilor: scena se desfășoară în timpul nopții, iar Isus, care s-a suit în barcă imediat ce a dat drumul mulțimii ce-l înconjura și care în momentul izbucnirii furtunii este prezentat ca dormind pe un căpătâi, este trezit de ucenicii înspăimântați. Modul în care El mustră și potolește furtuna îi impresionează atât de mult pe ucenici încât ei încep a se întreba cine este omul acesta, că până și vântul și marea îl ascultă.

Această scenă este pentru noi o chemarea la credința în Cristos în cel puțin două sensuri ale cuvântului: recunoașterea puterii sale divine și adeziunea la persoana sa cu o încredere totală. Aceste două aspecte ale credinței se completează reciproc. Astfel, dacă eu cred în adâncul sufletului meu că Isus este Fiul lui Dumnezeu, cred din toată inima și în puterea Lui și mă încred în ea (v. Rm 10,9) deoarece puterea lui Isus se află în slujba mântuirii oamenilor comunicându-le iubirea Tatălui: împreună cu El, noi nu putem pieri. Citit în această perspectivă, strigătul ucenicilor exprimă tentația oricărui om care, în timp de nenorocire, se crede părăsit de Dumnezeu. În acele clipe o umilă și totală încredere îi permite să-și regăsească liniște și pacea pe care Isus i-o dă.

Ritul latin