Start > Ritul latin > Iată lemnul crucii. Veniți să ne închinăm!

Iată lemnul crucii. Veniți să ne închinăm!

10 April 2009
2,062 afișări

Autor: Diverși alți autori
Copyright: Predici.cnet.ro
Vinerea Mare

După ce am proclamat și retrăit patima Domnului, curând va răsuna pentru fiecare dintre noi acest îndemn: “Veniți să ne închinăm!”. În fața cui să ne închinăm? Cine este cel care ne privește de la înălțimea crucii? De ce ne atrage? De ce ne cheamă?…sau poate nici nu ne atrage și nici nu ne cheamă, pentru că nu-l cunoaștem!

După cum în timpul vieții sale pământești, Isus i-a întrebat pe ucenici “Cine spune lumea că sunt eu?…Dar voi cine spuneți că sunt?” astăzi ne întreabă pe toți cei care-l privim răstignit: cine sunt eu pentru tine? Pe cine recunoști în mine? Un om? Un rege? Un Dumnezeu? Un străin? Pe cine?

A răsunat și mai răsună și astăzi strigătul lui Pilat “Iată Omul!” (In 19,5). Și într-adevăr de la înălțimea crucii suntem priviți de un om. Iată omul! Priviți la cel răstignit, să privim la cel răstignit și să vedem omul. Un om real, care suferă, sângerează, moare! Dar nu e doar un om…este mai mult!

“Pilat l-a întrebat din nou: Așadar, tu ești rege? Isus i-a răspuns: Da, sunt rege!”(In 18,37). De la înălțimea crucii ne privește astăzi și în fiecare zi un om care este rege. Când stăm în fața celui răstignit nu suntem în fața unui simplu om, ci a unui rege și trebuie să fim atenți la atitudinea noastră: în fața unui rege nu te prezinți oricum, nu stai oricum, nu spui orice!

Iar mărturia sutașului din evanghelia pe care am ascultat-o duminica trecută ne atrage atenția că suntem în fața unui om care e mai mult decât un rege, este Dumnezeu: “Acest om era într-adevăr Fiul lui Dumnezeu” (Mc 15,39).

Trebuie să învățăm să-l cunoaștem pe cel care s-a urcat de bunăvoie pe cruce pentru noi! Să-l cunoaștem și să-l recunoaștem ca om, ca rege și ca Dumnezeu! Numai cunoscându-l putem înțelege ceva mai mult din marele mister al pătimirii, morții și învierii sale! Numai apropiindu-ne de el fără teamă, așa cum te apropii de un om ce-ți este egal, nu zădărnicim crucea lui Cristos (cf. 1Cor 1,17); numai apropiindu-ne de el cu respect, așa cum te apropii de un rege, nu zădărnicim crucea și suferințele sale; numai apropiindu-ne de el în adorație, așa cum te apropii de Dumnezeu, nu zădărnicim crucea și primim roadele mântuirii!

Să știi că de la înălțimea crucii te privește un om care te cunoaște așa cum ești, îți dă curaj! Acolo nu se află cineva străin de noi și de ceea ce suntem, ci este un om care a cunoscut mizeria umană, care a experimentat în propriul trup tot ce înseamnă să fii om – în afară de păcat. De pe cruce, spre fiecare dintre noi, în această seară, își întinde brațele un om și ne cheamă să ne ridicăm: “Curaj! Eu am biruit lumea! Curaj! Eu te cunosc! Curaj! Ridică-te, omule!”. Dumnezeu ne vorbește ca de la om la om, așa cum numai cel mai bun prieten ne poate vorbi și ne poate ajuta!

Dar poate că prea adesea spunem: “Dar ce, de un om am eu nevoie?! Nu-s sătul de oamenii care mă înconjoară și mă plictisesc, mă enervează? Și acesta mai e și un om răstignit! Chiar nu am nevoie!”. Atunci să privim puțin mai departe și să vedem în acest om un rege! Da, un rege care atrage și conduce de la înălțimea crucii: “Când voi fi înălțat de la pământ îi voi atrage pe toți la mine” (In 12,32). Pe toți! Acum el este înălțat de la pământ și-i atrage pe toți: de ce te împotrivești? Crezi că vei rezista? Nu te împotrivi unui rege atât de puternic, pentru ca nu cumva să te trezești sclavul altcuiva! Mai bine, vino și domnește împreună cu el! Să ne lăsăm fascinați de tronul său: sfânta Cruce! De la înălțimea crucii lumea se vede mult mai bine și se conduce cel mai bine spre mântuire.

Și totuși pentru mulți nu e convingător nici un om răstignit, nici un rege ce are ca tron crucea. Pot fi aceștia, un om, un rege salvarea noastră din această criză pe care o trăim? Nu o criză economică, ci una spirituală, criză a valorilor și virtuților, criză a speranței și a credinței! Pot? Cu siguranță că da, dar noi nu credem. Vrem mai mult! Și ni se oferă mai mult: acest om și rege este și Dumnezeu, iar “pentru Dumnezeu nimic nu este imposibil” (Lc 1,37). El poate și face totul pentru noi. El este cel care astăzi, aici, acum face toate lucrurile noi (cf. Ap 21,5). Nu face lucruri noi, ci le înnoiește pe cele deja existente! Ne înnoiește, vrea să ne înnoiască pe noi toți? Vrem? Ne lăsăm transformați? Ne apropiem?

Să privim la cel răstignit! Să privim omul care ne cunoaște, regele care ne conduce și Dumnezeul care ne mântuiește! Să ne apropiem! De aici, de la sfânta cruce ne va veni salvarea și numai acceptând-o nu vom zădărnici crucea lui Cristos!

Nu zădărniciți crucea, ci îmbrățișați-o!

pr. Laurențiu Dăncuță

Ritul latin